Újra Sabaté lehet a férfi kézisek kapitánya

Jó esélye van Javier Sabaténak arra, hogy újra ő legyen a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya.

A Magyar Kézilabda Szövetség azután jelentette be, hogy a továbbiakban nem kívánja szövetségi kapitányként foglalkoztatni Ljubomir Vranjest, hogy a svéd szakembert október elején menesztette a Telekom Veszprém. Vranjes tavaly nyár óta irányította a nemzeti csapatot, amellyel szerzett pont nélkül esett ki a januári, horvátországi Európa-bajnokság csoportkörében, júniusban viszont a világbajnoki bronzérmes Szlovéniát búcsúztatva kijuttatta a válogatottat a jövő januári, német-dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs vb-re.

A jelenleg szakvezető nélküli férfi kéziválogatott október 24-én Európa-bajnoki selejtezőt játszik Szlovákiával, így a szövetségnek sürgősen megoldást kell találnia. Zsiga Gyula szakmai igazgató az M4 Sportnak nyilatkozva elmondta, a kapitánykérdés már a napokban megoldódhat.

„Szerdán lesz rendkívüli elnökségi ülés, ahol a kapitánykérdés lesz az elsődleges napirendi pont. Úgy gondolom, hogy azt követően minden bizonnyal nyilvánosságot fog kapni a hír – fogalmazott Zsiga Gyula a Kézilabda magazinban. – Az elnökségi ülés összehozatala és a tárgyalások lefolyása is időbe telt, azt gondolom, most minden készen áll arra, hogy jó döntést tudjon hozni az elnökség.”

Kérdésre válaszolva Zsiga Gyula megerősítette, hogy Javier Sabaté is a jelöltek között van. „Jó esélyei vannak neki is” – mondta az MKSZ szakmai igazgatója.

A spanyol tréner jelenleg a lengyel Wisla Plock vezetőedzője, ahol a kapus Borbély Ádám is játszik.

A válogatott kispadján legutóbb 2014-ben ült magyar szakember, akkor Mocsai Lajos irányította a csapatot. 2014 októberében a szövetség Talant Dujsebajevet nevezte ki, aki egy Eb-12. helyet tudott felmutatni a gárdával. Ezután érkezett Sabaté, aki világbajnoki hetedik helyig vezette a csapatot, majd 2017-ben váltotta őt Vranjes.