Gasper Marguc soha nem hagyhat fel a gyógytornával

Mezőkövesden kapja vissza a Veszprém a VB-érmes szlovén jobbszélsőjét.

Gasper Marguc, a Telekom Veszprém szlovén jobbszélsője már tavasszal is fájlalta a derekát, és attól kezdve hiába várt a gyógyulás napjára, június közepén úgy lerobbant, hogy futni is alig tudott. Balszerencséjére ez éppen akkoriban történt, amikor a rokonszenves kézilabdázó világbajnoki selejtező mérkőzéseken szülőhazája válogatottjaként a magyar együttes ellen csatázott. A szlovének hazai pályán hibát hibára halmozva 29-24-re kikaptak Koperben, négy nappal később a magyarok 26-22-es váratlan vereséggel vonultak le a pályáról Veszprémben, de mégis ünnepelve, mert az összesítés, ha csak egy góllal is, nekik kedvezett. Marguc nem sokat tudott hozzátenni a válogatottja teljesítményéhez, az volt a csoda, hogy vállalta a játékot. Akkor még Ljubomir Vranjes volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya, nem mellesleg Gasper Marguc klubedzője Veszprémben…

Fájdalom és félelem

„Fájdalom és félelem töltött el. Állandóan arra gondoltam, hogy 28 évesen talán még a sportolástól is eltiltanak, oda a kézilabdázásnak, oda az álmaimnak. Szerencsémre nem így történt, megúsztam négyhónapos kényszerszünettel, ami a türelmetlen várakozás heteiben persze sokkal, de sokkal hosszabbnak tűnt” – nyilatkozta a 2014-ben Celjéből Veszprémbe került kézilabdázó az SzPress Hírszolgálatnak. A szlovén sportoló értékét minősíti, hogy 2016-ban őt választották meg a Bajnokok Ligája legjobb jobbszélsőjének, tavaly a franciaországi világbajnokság bronzmérkőzésén pedig nagyot alakítva négy góllal járult hozzá az esélyesebb horvátok legyőzéséhez.

http://hajraveszprem.hu/documents/cikkek/lead_kepek/2018/11/06/7233.jpg

Az orvosok ágyékcsigolya porckorongsérvet állapítottak meg, egy olyan sportsérülést, amihez hasonló már sok kézilabdázó életét keserítette meg. Nem is kell messze menni, hiszen korábban Fazekas Nándor, a veszprémi együttes egykori válogatott kapusa fájlalta sokáig a derekát, a közelmúltban pedig Schuch Timuzsin, aki pedig olyan kemény volt, mintha kősziklából faragták volna.

Gyógytornára kötelezve

Dr. Mahunka Zsolt, a veszprémi együttes csapatorvosa szerint Marguc örülhet annak, hogy megúszta műtét nélkül, esetében hatásosnak bizonyult az úgynevezett konzervatív terápia is.

„A fizioterápiás kezelések mellett meg kellett erősítenem a gerincoszlop közeli hátizmaimat, és nagyon sokat foglalkoztak velem a gyógytornászok is. Három hónapig nem látogathattam az edzéseket, és még csak három hete, hogy újra labdát vehettem a kezembe és szép óvatosan elkezdtem játszani, vagy inkább játszadozni. Érzem már magamban az erőt, ki vagyok éhezve a mérkőzésekre, megváltás lesz a számomra a kényszerszünet utáni első bajnoki mérkőzésem Mezőkövesden – folytatta Marguc, aki a nevezési lista tanúsága szerint a kedd esti összecsapáson az egyetlen jobbszélső lesz a sorozatban három vereséget elszenvedő Telekom Veszprém csapatában.

Marguc mindenesetre igyekszik a lehető legkevesebbet foglalkozni azzal, hogy olyan sérülés akadályozta meg a sportolásban, amiből nem könnyű véglegesen kigyógyulni. Azt tanácsolják neki, hogy a gyógytornával visszatérése után se hagyjon fel, a kézilabdaedzések mellett legalább hetente kétszer szakítson időt ezekre a foglalkozásokra is. Ha pedig azt szeretné, hogy sportolói pályafutásának lezárása után az egészséges emberek életét élhesse, soha nem hagyjon fel a gyógytornával.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/

Hozzászólások

Név E-mail cím A képen látható számsor:
Hozzászólásommal elfogadom a hajraveszprem.hu szabályzatát.

A rovat további cikkei

Facebook