Dániában készül a magyar válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott Dániában készül a januári, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra.

Az északi ország szövetségének honlapja szerint a magyar csapat január első hetében kétszer is megmérkőzik az olimpiai címvédő dán válogatottal: 3-án 20.15-től Aarhusban, 6-án 16.10-től pedig Odensében.

Csoknyai István szövetségi kapitány - aki Vladan Maticcsal együtt irányítja a válogatottat - a Sport TV-ben elmondta, a decemberi bajnoki szünetre az erőnléti edző egyéni tervet készít a játékosoknak, hogy a világbajnokság előtti, december 27-én induló edzőtáborba megfelelő állapotban érkezzenek.

A klubedzőkkel és a szövetségi edzőkkel 28-35 fős keretet alakítanak ki először, melyet 20-22 fősre szűkítenek a felkészülés rajtjára, s ebből választják ki a vb-re utazó 16-18 játékost.


Fotó: MKSZ

A szakvezető hozzátette, a tapasztalt játékosokra - Nagy Lászlóra, Ilyés Ferencre, Császár Gáborra és Nagy Kornélra - is számítanak a tornán.

A magyar válogatott az Európa-bajnoki ezüstérmes Svédországgal, valamint Egyiptommal, Katarral, Argentínával és Angolával együtt a koppenhágai D csoportban szerepel a januári, dán-német közös rendezésű világbajnokságon. A hatosból a legjobb három jut tovább, és a középdöntős csoportok első két-két helyezettje alkotja majd a legjobb négy mezőnyét. Továbbjutás esetén a magyar válogatott a dániai Herningben játssza mérkőzéseit a középdöntőben.

A csoportmérkőzésekre január 10. és 17., a középdöntőre 19. és 23. között kerül sor. Az elődöntőket január 25-én játsszák Hamburgban, a helyosztókat pedig január 26-án és 27-én rendezik Herningben.

A győztes kijut a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes - amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára - ott lehet a selejtezőn.