Változott a kézi-vb lebonyolítása

A csoportból a korábbi lebonyolítással szemben nem a legjobb négy, csak a legjobb három jut tovább, és nem egyenes kieséses rendszerben, hanem újabb csoportokban folytatják a csapatok. A magyar együttesnek "kötelező" a továbbjutás.

Csütörtökön kezdődik a 26. férfi kézilabda-világbajnokság, melynek Németország és Dánia lesz a házigazdája. A magyar válogatott a D-csoportban Argentína, Angola, Katar, Egyiptom és Svédország ellen küzdhet a továbbjutásért.

A cél a csoportban az első háromba kerülés, hiszen csak ez jelent továbbjutást a középdöntőbe. Amennyiben sikerül a háromban végeznünk, úgy a C-csoport (Chile, Dánia, Szaúd-Arábia, Ausztria, Tunézia, Norvégia) első három helyezettjével találkozunk a folytatásban. Korábban a csoportmeccsek után egyenes kieséses rendszerben folytatódott a torna, de a nemzetközi szövetség (IHF) visszaállította a korábbi középdöntős rendszert.

http://hajraveszprem.hu/documents/cikkek/lead_kepek/2019/01/08/7405.jpg
Fotó: MTI

A velünk továbbjutó két csapat elleni eredményeket visszük magunkkal és a további három meccs eredményével alakul ki az újabb sorrend. A középdöntős csoport első két helyezettje jut az elődöntőbe. A harmadik helyezett az 5., míg a negyedik a 7. helyért mérkőzhet a másik csoport 3. és 4. helyezettjével.

Ha a D-csoportban csak az 5. vagy 6. helyen végzünk, úgy az Elnök-kupáért (a 17-24. helyért) szállhatunk harcba. A legnagyobb változás, hogy a csoportok negyedik helyezettjének egy "külön torna" indul a 13-16. helyért. A csoportunk 4. helyezettje a C-csoport negyedik helyezettjével mérkőzik és győzelem esetén az A-B negyedikek győztesével játszhat a 13. helyért.

A vb győztese kijut a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn. A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az olimpián, a második és harmadik helyezett - korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára - ott lehet a selejtezőn.

A magyar válogatott csoportmérkőzései

január 11. 18:00 Argentína–Magyarország
január 13. 18:00 Magyarország–Angola
január 14. 15:30 Magyarország–Katar
január 16. 18:00 Magyarország–Egyiptom
január 17. 20:30 Svédország–Magyarország

Az M4 Sport és az m4sport.hu a világbajnokság összes meccsét élőben közvetíti.

Hozzászólások

Név E-mail cím A képen látható számsor:
Hozzászólásommal elfogadom a hajraveszprem.hu szabályzatát.

A rovat további cikkei

Facebook