Első és emlékezetes Eplény-kupa

A június 2-án megrendezett első magyar Bikemag-Eplény kupára sokan voltak kíváncsiak, az Elit versenyre világklasszisok is beneveztek. A VKE-Nelson idén először szervezőként is belépett a magyar kerékpáros sport, ezen belül a cross-country forgatagába.

Délelőtt főleg nézelődők, családok és amatőr versenyzők népesítették be az Eplényi Bringarénát. Napsütésben, harsogó zöld környezetben jobbnál jobb bringákat lehetett tesztelni, volt Beurer egészségsátor, a Nelson Bike pedig Focus kerékpárjait állította ki.

Az amatőrök és a gyerekek versenye még szép időben, ideális pályaviszonyok mellett zajlott. A házigazdák két aranyérmet is szereztek, az Márkus János a férfi felnőtt, Takács Balázs a Junior korcsoport legjobbja lett.

A Masterek rajtja után leszakadt az ég. A 3,8 km-es, körönként mintegy 190 méter szintkülönbségű távot képtelenség volt végigkerekezni, ezért a kritikus helyeken sokan lepattantak a biciklijükről és inkább tolták-vonszolták. Az idén már Master2-ben versenyző Bokros Manassé, aki így vagy úgy, de az első helyre érkezett, így látta a versenyt:

„Mivel a rivális Kiss Józsi nem volt a mezőnyben viszonylag egyszerűnek tűnt a versenyem, hiszen így csak a rajtot követően leszakadt esővel és az egyre csúszósabb pályával kellett megküzdenem. A rajtot követően ezért egy kicsit meghúztam az első emelkedő tetejéig, majd szép komótos, biztonsági tempóban róttam a köröket az első helyen. A pálya először csak a lefelékben kezdett mókás lenni, ahogy az agyagos erdei talaj jégpályává vált, majd az utolsó körre, már a mászásokat is meg-meg szakította pár hosszabb belefutás, ahogy a dagonya egyre nagyobb lett a szakadó esőben. Az utolsó erdei szerpentinen így már csak lábon lekorcsolyáztam, majd felpattanva a sártól leamortizálódó bicajra, begurultam a célba.”

A rendezvény „hangja és lelke” kétségkívül Fejes Miklós, a kiváló szpíker volt. Szórakoztatta a szakadó esőben még kitartó szurkolósereget, folyamatosan biztatta a sáráztatta kerékpározókat.

Az elit futamon már sok nevező - teljesen érthető módon - el sem indult. Aki mégis nekivágott a szakadatlanul ömlő esőben járhatatlanná vált terepnek, rövid időn belül feladni kényszerült a versenyt. Végül Korošec Rok és csapattársa Ferenčak Urban (Calcit Bike Team-GT) után Szalontay Bencének (Merida Maraton Team CST) sikerült végigküzdenie magát az öt körön.

VKE-Nelson Eredmények

Amatőr férfi felnőtt Márkus János 1.
Master f.f Pichner József 4., Ulbert Zsolt 13.
Junior ff. Takács Balázs 1., Zoboki Péter 6.
U11 lány Bokros Csenge 4.
Másodosztály ff. Dolezsai Balázs 5.
Master 2. Bokros Manassé 1.