Rekordnevezés Veszprémben és Búr Zsolt első győzelme SuperCross-ban

Rekordlétszámmal és szinte a teljes hazai elit mezőnnyel rendezték meg a dunántúli megyeszékhelyen a negyedik LOcarGO Pepperl+Fuchs Veszprém Cross versenyt. A Búr Zsolt győzelmével véget érő veszprémi futam egyaránt a SuperCross és a Cyclocross Magyar Kupafutam második futama volt.

A másfél napos verseny első délutánja a létszámot tekintve még szolidan zajlott, az újdonságnak számító csapatverseny 8 együttes részvételével zajlott. A 9 körös versenyt egy román különítményt színesítette és közel hat perces előnnyel nyerte meg. Levezésként pedig Gajdos Tamás beszélgetett Benkó Barbarával és Vinczeffy Zsolttal a cyclocross szakágról és úgy általában a kerékpársport szakmai kérdéseiről.


Fotók: lebidon.net

A szervezők hangzatos ígéretekkel hirdették a versenyt, amit hiánytalanul be is tartottak: gyors és erőt igénylő pálya, értékes díjazás és gondos szervezés. A nyomvonalat kimondottan a magyar cross-mezőnynek tervezték, a legjobbaktól szinte végig, pihenő nélkül maximális erőbedobást igényelt pár technikásabb szakasszal, homokággyal, felfutással, melyek még az abszolút kezdőket, vagy a hobbiból versenyzőket sem riaszthatták el. A pályán mindenki megtalálhatta a saját tempóját – akár a többiek “zavarása” nélkül is.

A vasárnapi versenyre 15 kategóriában 181 egyéni nevezés érkezett és a szombaton megkezdődött román dominancia is folytatódott, U19-ben és Master 1-ben is a keleti szomszédunkból érkeztek a dobogó felső fokára. A 3050 méteres pálya egy körének megtételéhez alig több mint 6 percre volt szüksége az elit győztes Búr Zsoltnak, aki nagy előnnyel utasított mindenkit maga mögé, amiben az is közrejátszott, hogy ő volt az, aki gyakorlatilag hiba nélkül futotta köreit.

"Az idei szezonban főleg külföldi versenyeket terveztem, a veszprémire csak azért jöttem el, mert tudtam, hogy jó a szervezés. Örülök a jó versenyzésnek, hiszen egy kivétellel a hazai mezőny teljes krémje jelen volt. A pálya lendületes, ritmusos és kifejezetten gyors volt, nekem 28 km/h feletti lett az átlagom." – foglalta össze Búr a futamot.

Az idén útjára indított SuperCross Mini kategóriák úgy tűnik beváltották a hozzá fűzött reményeket, 31 kisgyerek indult az U11 és U13-as kategóriákban. Fontos lépése ez a sorozat rendezőinek, hiszen az utánpótlás elengedhetetlen a szakág fejlődése szempontjából.


Tóth András (főszervező), Vinczeffy Zsolt és Benkó Barbara (olimpikon kerékpárversenyzők) Gajdos Tamás (műsorvezető)

"Az idei évben több újítást hoztunk a versenybe, mint például a csapatversenyt és a szakmai beszélgetést, amit láthatóan örömmel fogadtak a résztvevők – egyúttal kétnaposra fejlesztettük a rendezvényt. A versenyben rengeteg munkánk van, aminek a visszaigazolása a versenyzők elégedettsége nyugtáz, hogy megérte." – mondta Tóth András a verseny főszervezője.