Kell a kerékpározás minden iskolába! - Diákolimpia Kerékpáros Országos Elődöntő volt Veszprémben

Közel száz diák küzdött április 21-én a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvény keretén belül a Séd patak völgyében a Kerékpáros Diákolimpia Országos Elődöntőjében, amit a Veszprémi Kerékpáros Egyesület (Veszprem Cycling Academy) és a Veszprémi Spartacus SE szervezett. Veszprém megye mellett Vas, Zala, Fejér és Győr-Moson- Sopron megyékből érkeztek a két olimpiai szakág a BMX Cross és a Mountain Bike XCO versenyeire a diákok, akik „B” kategóriás, azaz versenyzői engedéllyel nem rendelkező döntőre szerették volna kvalifikálni magukat.

A Veszprem Cycling Academy által jegyzett kerékpáros program jelenleg 2 iskolában fut nagyobb létszámban, ennek köszönhetően ez a két iskola, a nemesvámosi Petőfi Sándor Általános Iskola és a balatonalmádihoz tartozó Vörösberényi Általános Iskola tanulói voltak a legtöbben a rendezvényen. És ha már ott voltak le is tették a névjegyüket. A legeredményesebb versenyző a nemesvámosi iskola tanulója Pandúr Levente volt, aki U13-as korcsoportban mindkét szakágban aranyérmes lett!

A Mountain Bike XCO versenyszámban 10 órától folyamatosan korcsoportonként indultak a futamok a közel 500 méteres körpályán, ahol a legkisebbeknek 1, a legnagyobbaknak 5 kört kellett megtenni a könnyített pályán. Az egyesület versenycsapata a VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team utánpótlás versenyzői vezették fel a futamokat, ahol a szülők és a tanárok sportszerűen szurkolva teremtettek igazi olimpiai hangulatot a résztvevő gyerekeknek.

A délutáni BMX Cross verseny, az időmérő futamokkal kezdődött, ahol minden versenyzőnek kétszer kellett teljesíteni a nagyon szűk, ugratóval és nagyon éles visszafordítókkal nehezített 50 méteres pályát. Az elért időeredmények alapján kieséses rendszerű, 2 fős, rendkívül izgalmas futamok következtek, ahol több bukás is tarkította a versenyt.

A korcsoportok a szakági versenyszabályzatot követték, mindkét szakágban, minden korcsoportban az első 6 versenyző jutott az Országos Döntőbe. A BMX Cross Diákolimpia Országos Döntő május 19-én lesz Veszprémben, a Mountain Bike XCO Diákolimpia Országos Döntő június 10-én lesz Tamásiban.

-

A rövid nevezési határidő ellenére meglepően sokan voltak. Ami külön öröm, hogy nem csak a megyéből, hanem Kőszegről és Sopronból is érkeztek diákok.

„A kerékpározás a versenysportban is élen jár és a mindennapi életben is a legnépszerűbb szabadidős tevékenység. Rio-ban 54 érmet lehetett szerezni a 4 szakágban, ami kiemelkedően magas szám egy nem súlykorlátos sportágban. Nem lesz mindenkiből olimpikon és nem is mindenkinek ez a célja, de kétség kívül ez egy igazi családi szabadidős sport is, hiszen ritkán hallani olyat, hogy lement egy család – anya, apa és a gyerekek – a pályára bármilyen labdajátékot játszani együtt, vagy elfutott egy család fagyizni, majd hazafutott, ellenben jó időben tele vannak a bringa utak kerékpáros családokkal. Ezért is különösen fontos, hogy a kerékpározást az iskolákban oktassák, mind a technikai alapokat, mind a kerékpáros kultúrát, bár a BMX-et, ami minden kerékpáros sport alapja, már óvodában kellene elkezdeni. A Veszprémi Kerékpáros Egyesület célja, hogy a következő tanévtől iskolai szinten, a tanórák keretében minél több iskolában oktassák a kerékpározást. Ehhez van akkreditált pedagógus-továbbképzés és már 2013 óta választható tantárgy a kerékpározás. Bátran keressenek minket, a képzést, az eszközöket, a tapasztalatot és szakértelmet mi biztosítjuk, már csak pedagógusok kellenek..." – értékelt Toldi Tamás a Veszprem Cycling Academy menedzsere, a veszprémi kerékpáros Diákolimpia főszervezője és egyben a Magyar Kerékpáros Szövetség országos Diákolimpia koordinátora.