Brutális versenyt győzött le a veszprémi csapategység

Mountain bike maraton magyar bajnokság és MTB Diákolimpia® Bajnoka címeket szereztek a veszprémi bringások.

Június 9-én szombaton Nagykovácsiban rendezték a 2018. évi Mountain Bike Maraton Magyar Bajnokságot. Mivel a versenyt megelőző éjszaka vihar söpört át a pálya nyomvonala mentén, a szervezőknek több helyen módosítani kellett az útvonalon és kisebb szakaszokat ki is kellett vennie. Reggelre az időjárás megnyugodott, de a rajtot jelző sípszóval egy időben ritkán látott közel egy órás felhőszakadás változtatta sártengerré a teljes versenytávot.

„A kerékpárt olyan volt irányítani, mintha szappanos kézzel akarnád a halat egy vödör étolajból kivenni.”- nyilatkozta az egyik futamgyőztes.


A friss bajnok Fülöp Ádám és Zoboki Péter (Fotók: sportre.com, Bak Ferenc, VKE)

A korcsoportok közös rajtja után a VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team felnőtt versenyzője Zoboki Péter, amikor látta, hogy az első helyen haladó versenyző olyan ritmust váltott, hogy nem tudja átvenni, inkább az U19-es bajnoki címért folyó csatában fölényesen vezető csapattársával, Fülöp Ádámmal maradt és együtt estek-keltek tovább a saras pályán.

„A bajnoki mezért jöttem, de nagyon nem örültem ennek az időjárásnak. A kb. századik esésnél már sok minden megfordult a fejemben, még jó hogy Peti ott volt és tartotta bennem a lelket.” – mondta el a verseny utáni nyilatkozatában.

„Igazi csapatként működtünk. Peti nem bajnoki távon indult, hanem a rövidebb 50 km-es távon, amin a juniorok küzdöttek a bajnokságért. Nagyon a jó döntést hozott a csapat érdekében, hogy inkább együtt haladnak tovább. A szabályok szerint műszaki segítséget a pálya 99%-án csak másik kerékpáros adhat, külső segítség nem vehető igénybe. Ilyen mostoha időjárási körülmények között egy végtelenségig kikönnyített, nagyrészt karbon kerékpár rengeteg alkatrésze egy nagyobb esésnél komolyabban megsérülhet. Nyerget, kereket vagy pl cipőt is cserélhettek volna, ha Ádámmal történik valami.” – elemezte Toldi Tamás csapatvezető az extrém helyzetet.


Zoboki Péter

„Nagyon jól indult az év, de mostanában nem alakultak jól a dolgok Ádámnak, volt, hogy bukott, vagy fellökték a pályán, ezért is nagyon fontos, hogy ez most összejött. Nagy célokat tűztünk ki, egy apró lépésnek szántuk ezt a versenyt, hiszen nem olimpiai szám, de ez már több volt egy apró lépésnél. Ez nem csak a komfort érzet elvesztése, hanem konkrétan a testi épséged veszélyeztetése, önmagad határainak feszegetéséről szólt, hiszen például szemüveget nem tudsz használni, mert nincs rajta ablaktörlő, viszont a szemedet védve, szinte csukott szemmel, a lejtős részeken, a földúton hömpölygő vízen kell 50km/h fölött megtartani a kerékpárt.” – folytatta a VKE csapatvezetője.

Fülöp Ádám Junior bajnoki címe mellett, Zoboki Péter Elite és Németh Roland Master 2-es korcsoportos ezüstérmét ünnepelhette a veszprémi VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team.

Az Elite magyar bajnokok Schmidel Regina és Parti András, a Junior női magyar bajnok Buzsáki Virág lett.


Az A kategóriás veszprémi csapat a Diákolimpián

Másnap június 10-én már Tamásiban kellett helytállni a Veszprém Cycling Academy utánpótlás programban résztvevő versenyzőknek, a Mountain Bike Diákolimpia® Országos Döntőjében.

A verseny az olimpia versenyszámban az XCO-ban került lebonyolításra, mint ahogy az országos elődöntőkön is, amiből az észak-dunántúli megyék versenyét még áprilisban rendezte a Veszprémi Kerékpáros Egyesület a Fenntarthatóság MindenKor rendezvény keretén belül.

A „B” kategóriában, azaz a versenyengedély nélküli tanulók között több veszprémi iskola tanulója is bejutott a döntőbe. Többen sajnos nem tudtak eljönni, a jelenlévők közül a két legnagyobb esélyes az utánpótlás programban résztvevő iskola a Nemesvámosi Petőfi Sándor Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola hallgatói, Simon Varga Fanni (U9) és Pandúr Levente (U13) volt, mindketten veretlenül érkeztek a döntőbe úgy, hogy nem csak a mountain bike, hanem a BMX Cross szakágakban is megnyerték az elődöntőt. Levente a BMX Cross országos döntőjében ezüstérmet szerzett pedig a verseny reggelén a gyakorláson hatalmasat bukott, míg Fanni verhetetlen volt és ő lett a BMX Cross 2018. évi Diákolimpia® Bajnoka.


Fülöp Ádám, Schmidel Regina, Parti András

Leventének a mountain bike döntőben nem volt szerencséje az eső áztatta pályán, a harmadik helyen haladva a verseny felénél megcsúszott és egy fának csapódott. A versenyt sajnos fel kellett adnia és kórházi vizsgálatra is kényszerült.

Simon Varga Fanni viszont hatalmas csatában a nála idősebb bringásokkal küzdve ezüstérmes lett.

Az „A” kategóriában, ahol a VKE-NELSON Pepperl+Fuchs Team versenyzői is rajthoz álltak 3 korcsoportban. Az „A” kategóriás versenyengedéllyel rendelkező tanulók közvetlenül jutottak be a tamási parkerdőben rendezett versenyre. És a veszprémi lányok ismét villogtak.

2018. évi Mountain Bike Diákolimpia® Bajnoka

Trócsányi Laura (WU17) Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola
Hebling Lili (WU19) balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium (DLSB)
Ezüstérmet szerzett:
Orosz Lili (WU15) Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola
Kiss Ádám (U15) balatonalmádi Györgyi Dénes Általános Iskola

Az iskola ugyan hamarosan véget ér, de a versenyszezon nem. A veszprémi bringásoknak
besűrűsödik a versenyszezon, nem egyszer egy versenyhétvége mindkét napját a nyeregben
töltik majd itthon és külföldön is.