Bronzérem és pontszerzés

Hat VEDAC-os atléta vehetett részt az U23-as Európa-bajnokságon, ahol Pásztor Bence bronzérmet szerzett, Fertig Fruzsina pedig ötödik lett.

Az észtországi Tallinban rendezték az idei U23-as Európa-bajnokságot, ahol hazánkból a legnépesebb küldöttséggel a VEDAC utazhatott. Hat sportoló és az őket felkészítő két edző, Zentai Tibor és Tóthné Stupián Anikó vehetett részt a kontinensviadalon.

Az első versenynapon férfi kalapácsvetésben két veszprémi állhatott dobókörbe. Töreky Balázs nyitotta a sort, aki 64,16 méteres eredményével nem jutott be a döntőbe, a 18. helyen végzett. A második selejtezőcsoportban Pásztor Bence első kísérlete 70,56 méter lett, ami azonnali döntőbe jutást eredményezett. Kéri Bianka 800 méteren mérette meg magát, 2:05,30-as eredménnyel a 11. helyen végzett.

Veszprémi szempontból a második volt a kontinensviadal legeredményesebb napja. Női kalapácsvetésben Fertig Fruzsinának egy dobás (67,34) is elég volt a döntőbe jutáshoz. Kiss Gergő Xavér 800 méteren, a negyedik futamban állt rajthoz, és hetedikként (1:54,45) ért célba, amivel összesítésben a 28. helyen zárt.

A legvérmesebb veszprémi remények a férfi kalapácsvetés döntőjéhez kötődtek. Pásztor Bence 61,86 méterrel nyitott, majd a második dobása (74,06) vezető pozíciót jelentett számára. Nem sokáig állhatott azonban az élen, az orosz Valerij Pronkin (74,29) és a brit Miller Nick (74,46) is megelőzte, a sorrend pedig már nem is változott a verseny végéig. A VEDAC kiválósága egy érvénytelen kísérletet követően negyedikre 72,18 métert, ötödikre 72,90 métert, hatodikra pedig 68,86 métert teljesített, és megszerezte a bronzérmet. Pásztor Bence ezzel folytatta öt éve tartó kiváló sorozatát: minden világversenyről éremmel térhetett haza, amire nem volt még példa a magyar atlétikában.

A harmadik napon Fertig Fruzsina és Szögi István révén volt veszprémi érdekeltség az EB-n. Női kalapácsvetésben Fertig Fruzsina harmadikként jutott be a döntőbe, így tízedikként dobhatott a legjobbak között. Rögtön az első kísérletével (65,73) a mezőny első felében pozícionálta magát, később azonban nem sikerült javítania az eredményén. A második és a negyedik dobása érvénytelen volt, a harmadik (64,98), az ötödik (62,67) és a hatodik (63,22) kísérlete pedig nem jelentett előrelépést, viszont így is az előkelő ötödik helyen végzett.

Szögi István Dániel 5000 méteren állt rajthoz, az elmúlt hetekben folyamatosan javuló formát mutatott, de az erős mezőnyben a 16. helyen zárt 14:59,72-es eredménnyel.

Forrás: masz.hu