Tornagyőzelemmel hangoltak a VB-re

A csehek és a szlovákok legyőzése után a lengyelek elleni döntetlennel nyerte meg a magyar férfi kézilabda válogatott az Újévi Kupát.

Az Újévi Kupa záró mérkőzésén a magyar válogatott fantasztikus csatában döntetlent ért el a világbajnoki bronzérmes lengyel válogatott otthonában, és ezzel, jobb gólkülönbsége révén, megnyerte a négy visegrádi ország hagyományos tornáját - számolt be a szövetség honlapja.

A végig kiegyenlített, de fordulatos összecsapáson a mieink kezdtek jobban (5-3), majd akárcsak negyedóra elteltével (9-9), a félidőben is döntetlen volt az állás, magyar részről különösen a négyszer is betaláló Gál Gyula volt elemében (16-16). A második félidőben sem tudott két gólnál többel elhúzni egyik fél sem, így háromnegyed óra elteltével 23-23-at mutatott az eredményjelző. Később a Törő Szabolcs és Gulyás Péter góljaival megszerzett 28-26-os magyar vezetést követően egy triplával már a hazaiak voltak kedvezőbb helyzetben, a Császár Gábor által elért 31. magyar találat után mégis a lengyeleknek kellett küzdeniük az egyenlítésért. Ez sikerült is nekik, ezzel a mieinkhez hasonlóan megőrizték veretlenségüket, ám a trófeát az egész világbajnoki felkészülési tornán bíztató teljesítményt nyújtó magyar válogatott hozhatja haza.

Mocsai Lajos, szövetségi kapitány: „Nagy dolognak tartom, hogy egy ilyen magas színvonalú, három világbajnoki résztvevőt is felvonultató tornát meg tudtunk nyerni. A célunk egyrészt az volt, hogy nagy nyomás alatt, magas hőfokú találkozókat vívjunk, másrészt az, hogy az általunk elvégzett komoly edzésmunka fokozatosan átalakuljon jó mérkőzésformává. Mindez teljesült, a tervezett taktikai variációkat is végig tudtuk próbálni és sok hasznos információt is szereztünk. Az itteni két edzés és a három mérkőzés megfelelő bázist jelent a folytatásra. Nagy öröm, hogy ez a jó morálú és küzdőképességű magyar válogatott a favoritnak számító, kitűnő lengyel válogatottat is meg tudta előzni, méghozzá itt, Lengyelországban.”

 

Lengyelország–Magyarország 31-31 (16-16)

A magyar gólszerzők: Ilyés Ferenc 5, Törő Szabolcs 5, Gál Gyula 4, Mocsai Tamás 4, Nagy Kornél 4, Harsányi Gergely 3, Gulyás Péter 3, Schuch Timuzsin 2, Császár Gábor 1

Szlovákia–Csehország 30-28 (15-10)

 

 


A torna végeredménye:
1. Magyarország 5 pont (94-82)
2. Lengyelország 5 pont (96-87)
3. Szlovákia 2 pont
4. Csehország 0 pont