Úton a 300 kg felé

Hetyési Zsolt története példaértékű lehet a fiatalok számára, hiszen pályafutása elején senki nem jósolt a mostanihoz hasonló fényes jövőt.

Zsíros pocakja mellé vékony felsőtesttel áldotta meg a sors, és bizony izom terén sem kényeztették el az égiek. Gyerekkorában a sport inkább felesleges nyűg volt, hiszen tehetség híján nem jutott ki neki a sikerélményekből, nem kevés frusztrációt okozva ezzel a kamasz fiúnak.

Tizennégy évesen viszont egy veszprémi kollégium konditermében megtalálta számításait, és 1999 óta már a súlyok emelgetése áll az első helyen életében - jegyzi meg, majd egy fohászt is elhint annak reményében, hogy a menyasszonya nem fogja elolvasni ezt az írást. Hiába, egy fekvenyomó bajnoknak is van kitől tartani... A súlyok állandó kihívást és motivációt jelentenek - mondja - ameddig van hely egy újabb tárcsának, addig még van hova fejlődni! Hetyési Zsoltot egy kvázi kudarcélmény segített abban, hogy szakadatlanul a legjobbra törekedjen. Első versenyén, egy diákolimpián ugyanis csak a tizenkettedik helyet szerezte meg. Mit csinálnak ilyenkor a legtöbben? Elkeserednek, hogy messze vannak ők az elittől, és inkább feladják. Nem úgy Zsolti, aki erőt merítve a sikertelenségből, egy évre rá már a dobogó legfelső fokáról tekinthetett alattvalóira, és azóta sem szívesen mond le a bársonyos trónról. Raw és ruhás versenyeken egyaránt jeleskedik, ám az igazi kihívást a raw jelenti számára, hiszen ott a csuklószorítón és az öven kívül csak a Scitec Raw Power póló nyújt segítséget, a többi a nyers erőn múlik.

Az erődemonstráló fekvenyomás mellett nagy tisztelője egy másik igazán férfias sportágnak is, Zsolt a padon kívül a tatamin is kipróbálta már magát. Meglátása szerint a judoban és a súlyok emelgetésében egyaránt össze kell hangolni az észt és az erőt, hiszen ha csak az egyik is hiányzik, az garancia a rossz teljesítményre. Éppen ezért nem tartozik a kedvencei közé a Vénusz zenekar számának mondanivalója, miszerint az izmos kocka has mellé üres fej párosul.


Veszprémi judos társakkal

Ám mivel a rúdon mindig marad hely egy újabb tárcsának, míg az emberek a tatamin egy idő után elfogynak, inkább a gyúrás mellett tette le véglegesen a voksát. Hamiskás mosollyal azért még hozzátette: a lányokra is imponálóbban hat egy izmos kar a karfiol fülnél. Persze a melós hétköznapokban előfordul, hogy nem jut elegendő idő a test megmunkálására - hetente 4-5 alkalommal azért így is megadja testének, ami jár. Ám az elmulasztott alkalmak így is bűntudatot ébresztenek cikkünk főszereplőjében. Ezt kompenzálandó, edzősködik egy teremben, hiszen ha a vasat nem is érezheti mindig a tenyerében, a légkör varázsáról nem tud lemondani. Íme egy függőség, amely nem káros az egészségre!

Hogyan edz egy bajnok? Zsolt az aktuális formájához igazítja az edzéseit, így két edzés között akár húsz kilónyi különbség is lehet a rúdon található súlyokat illetően. Korábban minden tréningen a csúcsra járatta magát, vagyis a lehető legtöbb súlyt mozgatta meg, a rutin és az évek azonban más módszer felé orientálták:

- Nem megyek kétszáz kilogramm fölé a fekvenyomó edzéseimnél, hosszú távon ugyanis nem kifizetődő. Ebből viszont két-három sorozatot szoktam, és annyit nyomok, amennyit bírok. Fontosak a hosszú pihenőidők is, hiszen a versenyeken nem egyszer negyed óra is eltelik két nyomás közt. Ehhez pedig az izmokat is hozzá kell szoktatni!

Bár Zsolt nem testépítő, hanem a fekvenyomásban méreti meg magát az ellenfelekkel, természetesen nem feledkezik meg a test többi izomzatáról sem, sőt! Nagyon szeret bicepszezni, ahol már belépett a századosok közé - ami az egyszerre megmozgatott kilókra értendő, de az Arnold féle koncentrált bicepsz gyakorlatnál sem bohóckodik, negyven kilóval simán megvan a négyszer tíz is. A súlyok nem hazudnak, így nem is kell a centivel sem bíbelődni, Zsolt sem azok közé tartozik, akik a karjuk vastagságával vannak elfoglalva. Szerinte ugyanis a számít, ami benne van. Abból pedig a Scitec segítségével hozza ki a maximumot! A 100% Whey Pro, a Multi Pro, és BCAA XPRESS a "mindennapi kenyér", de az ízületek védelme és az izmok regenerálódása miatt nem maradhat ki az Arthroxon, a Mega-Glucosamine és a G-Bomb sem. Hogy teljes legyen a paletta, edzés előtt egy kis Hot Blood kerül a shakerbe! Versenyek előtt a felsoroltakból nagyobb adagokat fogyaszt, megfűszerezve a Testopump és D-Test kombóval.

A sikerekben ezek segítségével eddig sem volt hiány, ám nem éri be ennyivel. Versenyen szeretne 300 kilót - vagy többet - nyomni, valamint a "súlycsoport legjobbja" címet tervezi bezsebelni a jövőben. Zsoltot ismerve ezek egyáltalán nem lehetetlen célkitűzések.

Hetyési Zsolt Legjobb eredményei:

2 diákolimpia 1. hely
Magyar bajnoki címek junior és ifi kategóriákban:
2007 EB és VB junior 1. hely, 255 kg (Európa- és világcsúcs)
2008 WPC Európa Kupa junior 1. hely, 275kg
2009 WUAP VB 2. hely, Abszolút 2. hely 280 kg (első felnőtt kategóriás verseny)
2010 Scitec döntő Raw 1. hely, 220 kg 92kilósan
Raw Magyar Bajnokság 1. hely
2011. GPC EB Raw 1. hely és új világcsúcs, 230kg
Nemzetközi SAM kupa 1. hely és abszolút 1. hely 235 kg (érvényes világcsúcs)
Legjobb ruhás nyomás versenyen: 280kg
Egyéb: Teremben ruha nélkül 250 kg, ruhában 310 kg

Forrás: veszprem.scitec.hu