MEFOB bajnok a VESC Lizards

Idén már megszokott módon Veszprém városa adott otthont a 2009/2010. évi Egyetemi-Főiskolai Floorball Bajnokság Döntőjének. Ebben az évben először egyenes kieséses lebonyolítási rendszert választottak a szervezők, ami annak köszönhető, hogy a korábbi évekhez képest jóval több 14 nevezés érkezett. Budapesti csapatok már állandó részvevői a döntőnek, idén is szép számmal jelentkeztek. A szervezők külön örömére sok vidéki egyetem és főiskola képviseltette magát ebben az évben.

Eddigi legjobb eredményünk a 2007/2008. évi MEFOB második helyezése, amikor is a döntő mondhatni állandó résztvevőjének számító Budapest Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem - BME csapatától kaptak ki a bakonyiak két szoros félidőt követően, a hosszabbítás utolsó perceiben.
Az idei évben két csapat kiemelt státuszt kapott a BME és SZTE egyetem csapata. A többi csapattal ellentétben ők az első körből automatikusan továbbjutottak és így eggyel kevesebb, azaz három mérkőzést játszottak. Veszprémet a Pannon Egyetem csapata képviselte, akik szinte teljesen egészében az OB1/B-ben szereplő VESC Lizards játékosai.

Az első nap eseményei:
A sorsolás értelmében a veszprémiek első kőrben az ELTE csapatával játszottak. A két csapat a múltban már többször került össze a nyitónapon, általában hasonló játékerőt képvisel mind a két fél. A Gyíkok taktikája már a bemelegítésnél körberajzolódott, mivel az fővárosi csapat igen kis létszámú kerettel érkezett, éppen ezért gyors labdajáratás és az előny gyors megszerzése volt a cél. Mint ahogy azt sejteni lehetett, az ELTE - létszám hiányában - a masszív védelemre épített, és a villámgyors kontrákra, aminek eredményeképpen a félidő feléig nem is esett gól, amikor is Tóth Zoltán passzából Kis.Sz. volt eredményes, majd pár perc múlva Tóth Zsolt is beköszönt Sütöri passzából. A fáradtság már érződött mind a két csapaton, ennek ellenére a PE ismét két góllal terhelte a pesti csapat kapuját. Előbb Tóth Z. kapott remek passzt Kulitsán-tól, majd Tölgyesi tálalt Sütöri elé, aki higgadtan értékesítette a helyzetet. A harmadik gól után az ellenfél már csak egy góllal tudott szépíteni, így a végeredmény már nem változott. ELTE – Pannon Egyetem (1-4)

Kis szünet után, délután a csapat ott folytatta, ahol abbahagyta. Második ellenfelünk az SZTE csapata volt. A szegediek kiemeltként nem játszottak az első fordulóban, lehet, hogy éppen ezért a mérkőzés elején máris a Gyíkoknál volt az előny, Tölgyesi talált be Tóth Z. passzából. Tölgyesi ezen a meccsen végig kiemelkedően játszott, nem meglepő, hogy a 11. percben ismét betalált, egy zseniális passzt követően, melyet ismét Tóth Z. jegyezhetett. Érezhető volt a Tisza-parti csapaton a nyomás, egyre több szabálytalanság történt. A második félidő első perceiben ismét zörgött a háló, ezúttal is Tölgyesi volt eredményes, de most egyéni megmozdulásból. A mérkőzés végéig már nem esett több gól. A Pannon Egyetem ezzel a győzelemmel már az elődöntőbe került, a legjobb négy csapat közé. Pannon Egyetem – SZTE (3-0)

Az elődöntő két párosítása a DE – BME és ME – PE. Mind a két meccs igen izgalmasnak ígérkezett. A bakonyiak egyre motiváltabbak lettek a jó játéknak köszönhetően. A hosszú játéknap végén viszont egyre jobban lehetett látni a csapatokon a fáradság jeleit. A mérkőzés ennek ellenére hatalmas irammal kezdődött, a Miskolc az előző meccsekhez képest sokkal agresszívabb játékot mutatott. A harmadik percben jártunk, amikor is Horváth lőtt megrendítő erejű gólt a miskolci hálóőrnek Tóth Zs. passzából. A csapatok ebben a félidőben már több gólt nem lőttek. Egy gólt nem túl megnyugtató előny, gondolhatta velünk együtt Sütöri is, aki a második félidőben rögtön két zseniális egyérintős helyzetet teremtve, először Tölgyesit, majd Tóth Z. hozta helyzetbe és egyikük sem hibázott. A mérkőzés látszólag kezdett eldőlni. A 26. percben Tölgyesi átadásából Tóth Z. ismét betalált. Ezek után viszont a PE úgy mond magára húzta az ellenfelét, melynek eredményeképpen az elszánt Miskolc a fent maradó négy percben háromszor is lyukat tört a veszprémi védelem sorain. A PE ezzel a győzelemmel már biztos döntős, ahol is ellenfele ismét a BME csapata. Miskolci Egyetem – Pannon Egyetem (3-4)

Második nap eseményei:
A délelőtt folyamán a csapatok lejátszották a helyosztó mérkőzéseket a 7. és 5. helyért. A döntőt megelőzően pedig eldőlt a bronz meccs is, DE - ME (5-1).

Két év után ismét BME – PE döntőnek örülhetett a nagyérdemű. A nap utolsó meccsét, a finálét sokan kíváncsian várták már. A BME simán menetelt a döntőig. A veszprémi fiatalok pedig meggyőző játékkal, megérdemelten harcolták ki a végjátékot. A sípszó elhangzása utána két mindenre elszánt csapat feszült egymásnak. A BME rutinos OB I-es fiataljai, már a kezdetektől veszélyeztették a veszprémi kaput, gyors letámadással. A Gyíkok beton védelme azonban remekül helyt állt. Még egy perc sem telt el, amikor is Kis Sz. egy jól eltalált indítást követően Cseh Róbertet hozta helyzetbe, aki lerázva a védőjét a hárompontosról húzott nagy erejű lévést a hosszúba. A Lizards drukkerek hatalmas ovációja zengette a csarnok falait. A Gyíkok hamar érzékeltették, hogy győzni szeretnének.

Kilenc percnek kellett eltelnie, amikor is egy lövést követően, egy szokatlanul érdekes góllal egyenlített az ellenfél. Ugyanis egy erős lövést követően a veszprémi hálóőr még védett, de a hátán feküdve nem vette észre, hogy a labda a lába alatt a gólvonal felé kezdett gurulni, és hibáját már csak a gólvonalon túl tudta javítani (1-1). A csapatok ezek után egymás váltva vezettek szebbnél szebb akciókat. Sok hatalmas helyzet maradt kihagyva. A második félidőben sem bírtak egymással a csapatok, így lassan elérkeztek a bűntető rávezetések. A bakonyiak három nagyszerű csatár állítottak ki soraikból: Cseh, Tölgyesi, Tóth Z. vállalták, hogy bűntetőt lőnek. A kapuban az újonc Moser kapus védett. A büntetők során Moser zseniálisan védett, minden büntetőjét hibátlanul fogta. A lövő játékosok közül Cseh volt egyedül eredményes, egy fantasztikus kapufás gólt követően, és mint utólag kiderült, ezzel a góllal a PE megnyerte a 2009/2010. évi MEFOB döntőjét! BME - Pannon Egyetem (1-2)

Végeredmény

1. Pannon Egyetem, Veszprém (PE)
2. Budapest Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest (BME)
3. Debreceni Egyetem (DE)
4. Miskolci Egyetem (ME)
5. Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF)
6. Széchenyi Egyetem, Győr (SZE)
7. Budapesti Corvinus Egyetem (Corvinus)
8. Szegedi Tudományegyetem (SZTE)
9. Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Budapest (ELTE)
10. Dunaújvárosi Főiskola (DF)
11. Eszterházy Károly Főiskola (EKF)
12. Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Budapest (MÜTF)
12. Szent István Egyetem, Gödöllő (SZIE)
12. Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE)

Különdíjazottak:
Legeredményesebb játékos: Szabó Gyula (DF)
Legjobb játékos: Dúró Norbert (DE)
Legjobb kapus: Moser Miklós (PE)
Legjobb védő: Monszpart Áron (BME)

a győztes pannon egyetem névsora

Cseh Róbert, Dallos Dániel, Holéczy Gergely, Horváth Tamás, Jánosa Márton, Kis Szilveszter Dénes, Kulitsán Gábor, Moser Miklós (G), Sütöri Péter, Szabó András, Tóth Zoltán, Tóth Zsolt, Tölgyesi Attila