Orbán Éva döntős

A VEDAC kétszeres olimpikonja bejutott a női kalapácsvetés péntek esti döntőjébe, Tóth Lívia 15. lett 3000 méter akadályon.

A Barcelonában zajló atlétikai Európa-bajnokság szerda délben kezdődött női kalapácsvetés selejtezőjében Orbán Éva 64,55 méterrel kezdett, majd a 2. dobásával, 68,59 méterrel biztosította a helyét a döntőben, a záró sorozatban már csak az volt a kérdés, hogy hányadik helyen. A biztos döntőbe jutáshoz 69 méter volt a szint, de a mezőny nagy részének erre nem volt esélye. Végül harmadik kísérletre már nem is volt szüksége a VEDAC kiválóságának, a csoportjában az 5. helyen zárt, és összesítésben nyolcadikként jutott a döntőbe. A péntek este 20:20-kor kezdődő döntőt élőben szurkolhatjuk végig, hiszen az Eurosport közvetíti.


Orbán Éva

- A verseny előtt nyugodt voltam, csak idefelé jövet a buszon fogott el egy kellemes versenyláz. Az első dobás felemásra sikerült, de megnyugtatott, mert volt egy érvényes kísérletem, a második már jobban összeállt. A selejtezőnk előtt egy kicsit meglepett, hogy az első csoportban több jó dobó kiesett, és előzetesen azt is gondoltam, hogy a szintet több lány fogja elérni. A pénteki döntőben jobbat kell dobnom - nyilatkozta a verseny után Orbán Éva a masz.hu-nak.

A mai nap másik veszprémi érdekeltségű versenyszámában, 3000 méter akadályon Tóth Lívia az első időelőfutamban sokáig a 9. helyen futott a mezőnnyel, majd a verseny utolsó harmadában, az erejét jól beosztva a 10:03,97-es idővel nyolcadikként ért célba. A második időelőfutamban azonban rendkívül erős iramot diktált az öt főből álló élmezőny, és heten is jobb időt futottak Tóth Líviánál, így a veszprémi versenyző nem jutott be a döntőbe, a 15. helyen zárt.

- Idei legjobbamat szerettem volna futni, úgy éreztem, hogy olyan formában is vagyok. Nem kezdtünk gyorsan, és mégis volt a középső szakaszon egy lassú rész. Az elején nagyon sok lökdösődés, verekedés volt, sokszor kiszorultam a hármas pályára. A táv végén motivált, hogy az előttem futó lányt megelőzzem. Tudtam, hogy az idő nem lesz jó, de megpróbáltam a helyezés miatt - mondta Tóth Lívia.