Nagy Sportágválasztó Veszprémben

Szeptember második hetében kerül sor, a fővárosban már évek óta népszerű Nagy Sportágválasztóra városunkban. Rajki Tamást, a rendezvény helyi főszervezőjét kérdeztük az előkészületekről.

A Nagy Sportágválasztó egy budapesti kezdeményezés, ami hatodik éve zajlik. A Merkapt Sportegyesület egyik tagja, Ipacs Endre fejében fogant meg az esemény gondolata, aki az egész rendezvénysorozat főszervezője. Koós-Lukács Tímea főkoordinátorral már hat éve kézben tartják a Sportágválasztó szervezői munkálatait.

A tavalyi évben fogalmazódott meg több sportolóban is az az ötlet, hogy ne csak a fővárosban, hanem vidéki városokban is jelenjen meg ez az esemény. Ez több okból is érdekes és aktuális, mivel nem tud mindenki Budapestre felutazni, és ezzel szélesíteni tudják a bázisaikat, valamint a látogatottságot is. A fő ötlet az volt, hogy minél több sportág és ember kapcsolódjon be az eseménybe – mondta Rajki Tamás, megyei sportszervező, a rendezvény helyi koordinátora.

 

Hányféle sportág közül választhatnak majd a Veszprémbe ellátogatók?

Még nem végleges szám, de mintegy 50 féle sportág közül lehet majd választani, mint pl. küzdősportok, labdajátékok, szertorna, de a skála nagyon széles. Nagyon pozitívak a visszajelzések, a sportágak képviselői nagyon fogékonyak és készségesek a rendezvény iránt, látják az ebből származó lehetőségeket, komolyan készülnek a megmérettetésre.

A sportágakon kívül milyen műsorszámok, kísérőprogramok fogják színesíteni az eseményt?

Nem szerettünk volna elmenni a vurstli irányába, ezért színpadi fellépéseket, zenei műsorokat nem tervezünk. Sportági bemutatókkal (ping-pong-aerobic, ugrálókötél-show, küzdősport formációk és még sok érdekesség), illetve megyei és helyi kötődésű sportolókkal készített villáminterjúkkal szeretnénk megtölteni a színpadot. A hátrányos helyzetűeket, illetve a sérült embereket is szeretnénk megszólítani, ami kuriózumnak számít. Jön egy busz, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége révén (SINOSZ), ezáltal betekintést nyerhetünk a sérült emberek világába.

Elsősorban milyen korosztály várható?

0-99 éves korig szeretnénk megmozgatni az embereket, ennek szellemében próbáljuk szervezni az eseményeket. Pénteken délelőtt kizárólag előzetes bejelentkezés alapján, oktatási intézmények vehetnek részt a programokon, délután kettő óráig. Erre azért van szükség, mert így a nagyobb tömeg átláthatóbb és kezelhetőbb. Péntek délutántól egészen a szombati esti zárásig várjuk a sport iránt érdeklődőket, családokat, valamint az időseket és a nyugdíjas klubokat is szeretnénk megszólítani. A célközönség a fiatal korosztály, az óvodások és az általános iskolások, bennük kell elültetni a sportolás iránti vágyat.

A rendezvény anyagi háttere biztosított?

A sportágválasztó civil kezdeményezés, franchise rendszerben történik a budapesti partnerrel. Akármennyire is civil szerveződés, komoly anyagi háttere van egy ilyen rendezvénynek. Kiemelten nagy segítséget nyújtott a Veszprém Megyei Önkormányzat, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Balatonfüred Önkormányzata, illetve a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. Vannak más szponzorok is, de ők elsősorban nem pénzügyi támogatással, hanem ajándéktárgyakkal, eszközökkel segítik a munkánkat. Emellett természetesen keressük még azokat a támogatókat, akik segíteni tudnának a rendezvényben.

A Nagy Sportágválasztó kezdetéig (2010. szeptember 10.-11.) minden héten több sportág is bemutatásra kerül honlapunkon!