Megérkezett a kempo Veszprémbe!

Székesfehérvári szakemberek szeretnék meghonosítani városunkban a tradicionális alapokra épülő korszerű küzdősportot. Budo és ketrecharc gálák rendszeres meghívottjai a kemposok, hiszen látványos, kemény küzdelmeket tudnak produkálni, ugyanakkor sokan rekreációs céllal űzik a sportágat.

A kempoban megtalálhatók a karate, a boksz, a thai-boksz, a birkózás, a judo, és a jitsu technikái is. A kempo egyes versenyszabályai nagyon hasonlítanak a napjainkban rendkívül népszerű MMA és ketrecharc versenyszabályaihoz. Álló- és földharcot is vívnak a felek, számtalan ütő- és rúgótechnika színesíti a küzdelmet.


Kempo bemutató egy Budo gálán

- Dr. Harnos Imre Ausztráliából hazatérve hozta Magyarországra a kempot 1966-ban, és kezdte el tanítani titokban, eleinte poros pincékben. Alig egy évvel később kiutasították hazánkból, mivel a kempo oktatását államellenes cselekedetnek minősítették. Az első tornatermi edzéseket 1975-ben tartották, nem indult tehát könnyen a kempo hazai története – mesélte Gáncs Ferenc, 3. danos mester, többszörös magyar bajnok.

A Táncsics Mihály Szakközépiskola és Kollégium sportcsarnokában már zajlanak az edzések keddenként és péntekenként. 17:00-18:30-ig gyerekedzések (6-14 éves korig), 18:30-20:00-ig ifi és felnőtt edzések vannak.


Földharc oktatás

A kezdő sportolók számára a fogvédő erősen ajánlott, lehet rövidnadrágban vagy melegítőben és pólóban edzeni, de ha valaki komolyabban szeretné űzni a sportot, akkor vásárolnia kell egy karateruhát és egyéb védőfelszereléseket is (bokszkesztyű, lágyékvédő, sípcsontvédő).

- Az edzésre várjuk mindazokat, akik sportolni akarnak, és kíváncsiak egy tradicionális alapokra épülő korszerű küzdősportra, vagy önvédelmet szeretnének tanulni – mondta Gáncs Ferenc, 3. danos mester, többszörös magyar bajnok, aki a székesfehérvári klub történetéről is beszélt.


Gáncs Ferenc

- Több mint 15 éve van Fehérváron kempo. A Székesfehérvári Kempo Sportegyesületet 1997-ben jegyezték be, azóta is Takács Attilával közösen vezetjük a közel 180 fős csapatot, melyből kb. 60 fő a gyerek. 2006-ban nagy álmunk vált valóra, saját edzőteremben folynak az edzések. Számos versenyzőt neveltünk ki, mindenféle korosztályban és kategóriában, néhány tanítványunk belekóstolt a profi versenyzésbe is. Szeretném ezt a küzdősportot Veszprémben is meghonosítani. Remélem, hogy sokan megszeretik és űzik majd a kempot, ha nem is profiként vagy versenyszerűen, de legalább rekreációs céllal – mondta Gáncs Ferenc.

A kempo edzők

Gáncs Ferenc: 3. danos mester, többszörös magyar bajnok A kategóriás küzdelemben (kesztyűs), négyszeres Hanshi-kupa győztes (pusztakezes viadal szabályrendszerben), ketrecharc és MMA profi versenyek résztvevője. 2002-ben TF-n végzett kempo szakedző és a Nyugat-Magyarországi Egyetemen szerzett rekreációszervező diplomával rendelkező szakember.

Varga Viktor: segédedző, aki hamarosan barna övre vizsgázik. 2009-ben Eger-kupa győztes volt.