Növelni kell a sportaktivitást!

A „SportTudás Egyeteme” címmel országos sportszakember továbbképzési videokonferenciának adott otthont a Pannon Egyetem.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem győri Apáczai Csere János Karával közösen, vitavezető helyszínként közreműködtek a Pannon Egyetem Testnevelési és Sport Intézetének oktatói. A Veszprém Megyei Sporttanács társszervezésében megvalósuló videokonferenciába 9 hazai felsőoktatási intézmény kapcsolódott be, valamint a Nemzeti Sportszövetség honlapján, élőben követhették figyelemmel az eszmecserét az érdeklődők.

Dr. Hédi Csaba, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség főtitkára a felsőoktatás sportjának jelenéről, problémáiról és irányairól beszélt, majd Prof. Dr. Takács Péter, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektor-helyettese az egyetemi – főiskolai sport helyzetét, jövőképét mutatta be a saját, vagyis egy intézmény és sportkör vezető szemével.

Gyömörei Tamás, a Széchenyi István Egyetem Testnevelés és Sportközpontjának vezetője „Az egyetem sportja, a város sportja” címmel tartott előadást. Ma, Magyarországon a sportélet finanszírozásában a legnagyobb szerepet az önkormányzatok töltik be, amin változtatni kell. A megvalósult sportlétesítmény beruházások és fejlesztések után számtalan esetben a fenntartás óriási problémát jelent. A tulajdonviszonyok és a finanszírozás szempontjából is célszerű lenne tisztán egyetemi sportot létrehozni, ami akár külön egyetemi bajnokságokat is jelenthet.

Bácskai Sándor, a Pannon Egyetem Testnevelés és Sport Intézetének igazgatója bemutatta a Pannon Egyetem testnevelési rendszerét. A hallgatók a kötelező testnevelést – az alapszakokon 4 félév – teljesíthetik egyetemi tanórákon és foglalkozásokon, valamint külső sportegyesületeknél. Képesítéssel rendelkező, önkéntes hallgatók kiscsoportos foglalkozásokat tartanak. Az egyetemen az élsportot a VESC képviseli 600-700 sportolóval, akik a klubot és az egyetemet képviselik a különböző versenyeken és bajnokságokban.

Edvy László, egyetemi tanársegéd „Az egészségtudat fizikai aktivitása, megalapozó fejlesztése a hallgatók körében” címmel tartott előadást. Felhívta a figyelmet arra, hogy a fizikai inaktivitás a mortalitási faktorok közül a dohányzás mellett az élen áll. Az egészségtudat nincs olyan szinten, hogy a hallgatók önállóan tudjanak saját maguk számára egészségmegőrző programot alkotni. A Pannon Egyetemet támogató cégek magas fizikai aktivitást várnak el az egyetemről kikerült hallgatóktól, ezeknek az elvárásoknak meg kell felelni. Az egyetem hallgatóinak egészségtudatának és életminőségének kérdőíves vizsgálata folyamatban van, erre építve akarják a meglévő kurzusokat fejleszteni, melyek elsősorban a fizikai aktivitás növelését célozzák meg.

Györfi János, a Nemzeti Sportszövetség stratégiai főtanácsadója összegezte a konferencia tanulságait, és hangsúlyozta, hogy a magyar sportra ne egy nagy problémahalmazként tekintsünk, hanem egy olyan hálózatra, amelyben kölcsönös információ- és erőforráscserével előrébb lehet lépni.

Hozzászólások

Nem látom be. Bocs, de ahogy látom, nem vagy kompetens floorball témában. Valszeg én sem vagyok a te sportágadban (bár azt sem tudom mit sportolsz), szal tényleg hagyjuk. Én elhiszem, hogy te is megérdemelted volna (én is pályáztam, én sem kaptam meg, pedig nekem is jól jött volna), de hidd el, ő is sokat tett a VESC floorball csapatáért. Nem érdemtelenül van a díjazottak között, mint ahogy a másik négy sportoló sem.
Peti2010. október 15. 17:37
Peti! Nem sajnálom senkitől azt a pénzt, de azért azt te is belátod, hogy a floorball Magyarországon amatőr sport, és nem azért, mert a játékosok nem kapnak fizetést, hanem mert még gyerekcipőben jár, gyakorlatilag baráti társaságok játsszák, ki jobban, ki rosszabbul. A MEFOB-ot meg végképp hagyjuk, egy körzeti bajnokság szintjén van, és most nem elsősorban a floorballra gondolok, hanem minden más sportágra általában...
xJ2010. október 15. 17:03
Floorballos díjazott eredményei: válogatott kerettagság, K-Ny-Budapest gála résztvevője, OB1/B 2. hely (kétszer), MEFOB 1. és 2. hely, stb. Csak hogy megértsd... üdv: a floorballos díjazott csapattársa
Peti2010. október 15. 12:42
A baj az, hogy az egyetemista sportolók éhenhalnak, szinte semmi támogatás nincs. A sportösztöndíjat csak 5-en kaphatják meg, az sem igazságos, pedig sok embernek lenne rá szüksége. Havi 20ezer forint nem sok, de nekem például az albira pont elég lenne, ami már nagy segítség lenne. Egy kevésbé népszerű egyéni sportágat csinálok, nagyon sokat edzek, de nincs esélyem az ösztöndíjra. Nem akarom bántani azokat, akik nyertek, de a floorballos díjazott nem tudom mivel érdemelte ki jobban mint én.
xJ2010. október 14. 22:14
Szerintem az egyetemen is lehet találni pár tízmillió forintot, eszméletlen pénzek mennek el hülyeségekre na és persze a zsebekbe! Csak a pénzen múlik, hogy nincs a VESC-nek 1.osztályú kosár és röplabda csapata!
Spori2010. október 14. 21:52
Az egyetemi sport fejlesztéséhez 3 dolog szükséges: pénz! pénz! pénz! Most akárhogy is nézzük, amatőr sport folyik a felsőoktatásban, de ha nem is akarunk profi sportot, akkor is létesítmények, eszközök kellenek, amihez állami pénz kell!
Gergő2010. október 14. 21:21
Név E-mail cím A képen látható számsor:
Hozzászólásommal elfogadom a hajraveszprem.hu szabályzatát.

A rovat további cikkei

Facebook