Újabb elképesztő világcsúcs!

VEDAC sikerek: Pásztor Bence Trabzonban megdöntötte saját világcsúcsát, Tóth Áron 6., Kéri Bianka 5. az EYOF-on.

Három VEDAC-os atléta vett részt a törökországi Trabzonban rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF). A futószámokban Tóthné Stupián Anikó tanítványai, Tóth Áron és Kéri Bianka képviselte Veszprém városát, a dobók között pedig Zentai Tibor ifjúsági világbajnok kalapácsvetője, Pásztor Bence mérette meg magát.

Tóth Áron hétfőn, 2000 méteres akadályfutásban állt rajthoz. A verseny nagy részében a fizikális fölényben lévő ellenfeleivel szemben küzdött a jobb pozícióért, majd az utolsó körben hatalmas hajrát nyitott, és 6:02,70-es időeredménnyel az előkelő hatodik helyen zárt.


Tóth Áron (balra)

Kéri Bianka 400 méteres síkfutás hétfői előfutamában túlteljesítette a várakozásokat, és 55,63 másodperccel a harmadik legjobb idővel került a szerda délutáni döntőbe. A fináléban az élmezőny bekezdett, Kéri Bianka kissé lemaradt, de jól hajrázott, és javítva az előfutamban elért eredményén, 55,44 másodperccel feljött az 5. helyre.


Kéri Bianka

Pásztor Bence ifjúsági világbajnokként és világcsúcstartóként érkezett az EYOF-ra, így abszolút esélyese volt a csütörtök délutáni kalapácsvető versenynek, ahol a 14 résztvevő közül a VB-ezüstérmes, török Ozkan Baltaci ígérkezett a legnagyobb riválisnak.

Pásztor Bence esélyeshez méltóan beköszönt az első körben, 83,11 méteres dobásával gyakorlatilag el is döntötte az EYOF-bajnoki cím sorsát. A hátralévő öt dobásánál már csak a saját maga által felállított világcsúcs (83,92) volt az ellenfél.

A negyedik dobásra elképesztő teljesítménnyel, majd fél méterrel döntötte meg a Veszprémben elért világcsúcsát, mely a mai naptól 84,41 méter. Az utolsó két kísérletre már nem sikerült javítania, de így is óriási fölénnyel nyerte meg a versenyt a MOL Tehetségtámogató Programjának kiválósága.

Meg kell jegyezni, hogy a mai napon sokkal jobb eredmények születtek, mint az egy hónappal ezelőtti világbajnokságon. A dobogó második fokáért óriási csata folyt a török Ozkan Baltaci és az ukrán Regeda Sergy között. Az ukrán harmadik sorozatban elért 79,83 méteres dobásával második lehetett volna a világbajnokságon, de végül hatalmas egyéni csúccsal, 80,81 méterrel zárt, a török versenyző pedig 78,90 méteres egyéni csúccsal a harmadik helyre szorult hazai pályán. A rendkívül színvonalas versenyen az első hat helyezett egyéni csúcsot dobott, élén Pásztor Bence világcsúcsával!

További eredmények a rendezvény hivatalos honlapján olvashatók.

Fotó: masz.hu, Hajráveszprém.hu (archív)