Ezüstérem országos csúccsal

A VEDAC kétszeres olimpikon kalapácsvetője, Orbán Éva megjavította a női kalapácsvetés 10 éve fennálló magyar csúcsát, és 2. lett az Universiadén.

A Shenzhenben rendezett 26. Universiadé második atlétikai versenynapján, szerdán Orbán Éva magabiztosan jutott tovább a női kalapácsvetés selejtezőjéből, 68,63 méteres eredményével első helyen került be a pénteki döntőbe. A csütörtöki átmozgató edzés mellett a pihenésé volt a főszerep a két fellépés között, hiszen az óriási hőséget és a magas páratartalmat nehéz elviselni a kínai városban.

A feltöltődés kiválóan sikerült a Londoni Olimpiára már B szinttel rendelkező atlétának, hiszen a döntőben mindjárt az első dobásával megjavította a női kalapácsvetés országos csúcsát, melyet Dívós Katalin (Dobó SE) 70,79 méterrel 2001. május 18. óta tartott. A 71,33 méteres, kiváló eredménnyel Orbán Éva a nyitó sorozat után az élre állt.

A második sorozatban a moldáv Zalina Marghieva is megjavította saját hazája országos csúcsát, és átvette a vezetést 72,93 méterrel, a román Blanoa Florentina Perie pedig megerősítette harmadik helyét 71,18 méterrel. A harmadik sorozatban az élmezőnynek nem sikerült javítania, Orbán Éva egy erősnek számító 69,85 métert dobott.

A nyolcas döntőben sem változott az eredmény, érdekesség, hogy egyetlen versenyzőnek sem sikerült 70 méter felett dobnia, a végső győztes Marghieva mindhárom kísérlete érvénytelen lett, Orbán Éva pedig két érvénytelen kísérlet mellett egy 67,64 métert jegyzett.

A VEDAC kiválósága tehát ezüstérmes lett az Universiádén új magyar csúccsal, 71,33 méterrel. Zentai Tibor és Dan Lange tanítványa 17 centiméterre megközelítette az olimpiai A szintet jelentő 71,50 métert, amit remélhetőleg a két hét múlva esedékes korei világbajnokságon el is fog tudni érni.

Fotó: masz.hu