Birkózóünnepet rendeztek

Köszöntötték a világbajnokot, az U23 korosztály legjobbjai és a jövő reménységei is szőnyegre léptek a XIV. Véniss Sándor Emlékversenyen.

A Március 15. utcai sportcsarnokban gyűltek össze október 8-án, szombaton a veszprémi birkózósport megalapítójának, Véniss Sándor tűzoltóparancsnok emlékére rendezett esemény résztvevői. A veszprémi verseny 4. éve az U23-as korosztály országos bajnoksága, ezúttal a kötöttfogású szakág legjobbjai mérték össze tudásukat két szőnyegen. A harmadik szőnyegen egy meghívásos, szabadfogású gyerekversenyt rendeztek, így a fiatalok testközelből figyelhették a nagyok küzdelmeit.

A versenyt Simita Zsolt, a Magyar Birkózó Szövetség szakreferense nyitotta meg, majd köszöntötték Németh Zsanettet, a Veszprémi Dózsa SC és a magyar női birkózás első világbajnokát, valamint veszprémi edzőit, Faragó Zsoltot és Izsák Károlyt.

A rendezők egy emlékoklevéllel köszönték meg a városvezetésnek, hogy hozzájárultak Zsanett felkészítéséhez, amit Szauer István, az Oktatási és Sportiroda vezetője vett át.

A Veszprém Megyei Birkózó Szövetséget 2004 óta vezető Hegedüs László idén mondott le elnöki posztjáról, az ő munkáját is megköszönték a szervezők. A díjátadásban Hantó István, a Veszprém Megyei Sporttanács elnöke közreműködött.

Az országos bajnokság színvonalas küzdelmek hozott, a várakozásoknak megfelelően világversenyen bizonyított birkózók is szőnyegre léptek. 120 kg-ban Ligeti Dániel (Haladás VSE) és a junior Európa-bajnokságon bronzérmes Lám Bálint (BVSC) vívta a döntőt, végül 7:0, 3:2-re Ligeti bizonyult jobbnak. A 96 kg-osok küzdelmét a junior Európa-bajnok Rizmajer György (BVSC) magabiztosan nyerte meg.

 

A harmadik szőnyegen rendezett meghívásos szabadfogású versenyen mindkét veszprémi klub nagy létszámmal vett részt. A Veszprémi Dózsa SC három arany-, három ezüst- és egy bronzérmet, a Centrum SE pedig egy arany-, hét ezüst-, hét bronzérmet gyűjtött be. A versenyen főként dunántúli klubok sportolói mérették meg magukat, de Szlovákiából is érkeztek birkózók.

A veszprémi versenyzők közül többen a korosztályos diákolimpiákra és magyar bajnokságokra készülnek, így a szombati verseny segítségükre lehetett a felkészülésben.