Világversenyek három felvonásban

Három világversenyre is készül a Veszprémi Dózsa SC kadet világbajnok birkózója, Németh Zsanett. A tavalyi évben sérüléssel bajlódott, egy térdműtéten is átesett, de januártól újult erővel készül az idei megmérettetésekre.

A hosszú kihagyás után az első versenye a felnőtt országos bajnokság volt májusban. 72 kg-ban, elsőéves juniorként, a döntőbe jutásért a korábbi pánamerikai bajnok, kanadai-magyar Vanessa Wilson minimális különbséggel legyőzte, így be kellett érnie a bronzéremmel.

- Három menetet birkóztunk, és egyetlen ponttal kaptam ki. Hosszú idő után ez volt az első versenyem, 10 kilót kellett fogyasztanom, ami ennyi kihagyás után nehéz volt – számolt be Németh Zsanett.

Edzőtáborok és néhány nemzetközi verseny után július 2-7. között rendezik Skopjében a junior Európa-bajnokságot, ahol a mezőny egyik legjobbjának fog számítani a berhidai születésű tehetség.

- Mindenképpen dobogón szeretnék végezni, nincsen verhetetlen ellenfelem, a sérülés és a hosszú kihagyás miatt a 3. helynek is örülnék, de nagyon szeretnék nyerni – mondta bizakodóan Zsanett.

Egy hónappal később, augusztus 13-18. között a junior világbajnokság következik Szófiában, ahol szintén összejöhet egy dobogós helyezés Zsanett számára. A legnagyobb falat szeptemberben a budapesti rendezésű felnőtt világbajnokság lesz. A veszprémi klub szakosztályvezetője, Faragó Zsolt elmondta, az OB-n győztes Vanessa Wilson két évig még nem lehet magyar válogatott, hiszen korábban kanadaiként versenyzett, de bíznak benne, hogy két év múlva Zsanett már magabiztosan fogja tudni megverni új riválisát.

- Nagyon várom a felnőtt VB-t is, ahol olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok is lesznek a súlycsoportomban. Óriási megtiszteltetés ennyi idősen felnőtt válogatottnak lenni, és ha már ott vagyok, szeretnék meccseket nyerni.

A Veszprémi Dózsa SC kiválósága idén is sikeresen pályázott az Új Európa Alapítvány pályázatán, és elnyerte a MOL Tehetségtámogató Programjának támogatását.

- Nagyon jól esett, hogy a tavalyi sérüléses időszakom ellenére továbbra is bizalmat szavaztak nekem, amit idén igyekszem meghálálni. A támogatásból a felkészülésemhez szükséges sportfelszereléseket, cipőket, mezeket, ruhákat tudok venni, amik fogyóeszköznek számítanak nálunk.