Döntőben a Veszprém!!!!

A szezon legösszeszedettebb játékával döntőben az MKB-MVM Veszprém, miutàn 31-27-re legyőzte a THW Kielt.


Fotók: EHF

A két csapat tavaly - amikor is a Veszprém először jutott be a Final Fourba - ugyancsak az elődöntőben találkozott, és akkor a német gárda jutott tovább. A 20 ezres csarnokban közel 3000 veszprémi szimpatizáns foglalt helyet, és a lengyel Kielce tábora is a magyar klubért szorított.

A nyitógólt az a Palmarsson szerezte, aki a következő idényben már a Veszprém színeiben játszik, a másodikat pedig Vujin, ő pedig korábban állt a magyar bajnok alkalmazásában. Palicka jó védései miatt az első veszprémi találatra öt percet kellett várni, és még egy emberelőny is kimaradt. A gólkirályjelölt Ilic büntetőt, Iváncsik pedig két ziccert rontott, s a háromszoros bajnok (2007, 2010, 2012) a 10. percben 5-2-re vezetett. Sulicot kiállították, de így is volt esély felzárkózni, csakhogy Marguc is a kapufára vágta a hétméterest. A kapitány Nagy tartotta a lelket a többiekben, ő próbált meg lendületet adni. A BL All Star-kapusának választott Miklert Alilovic váltotta. Amikor Dahmkét kiküldték, feljött a Veszprém 7-6-ra, de így sem vált gördülékennyé a játék. Sulic és Toft Hansen kakaskodása után Lékai lett az irányító, azonban így is időt kellett kérni. A 22. percben lett 8-8, majd Nagy találatával 9-8, amikor a németek is időt kértek. Toft Hansent megint kiállították, ekkor pedig 11-9-re lépett el a tavalyi negyedik helyezett. Az egyik visszafutásnál szabálytalankodó Nagyot is kiküldték, és a szünet előtti hajrában egyenlített a rivális.

A második játékrész elején Ilic megint büntetőt hibázott, de legalább a kipattanóból betalált. Ő és Nagy vállára vette a csapatot, a védőfal pedig remekül zárt. Sikerült 16-13-ra elhúzni, az időt is kérő Kiel öt percig nem tudott betalálni. Aztán 18-14 lett az állás, Ilic pedig a góllövőlista élére ugrott. Még az ex-kieli Zeitz is betalált. Volt labda a 22-17-hez is, de Iváncsik a felső lécet lőtte ki indítás után. Alilovic remekül védett, és sikerült őrizni a biztos vezetést. A 49. percben 27-21-nél időt kért a Kiel, és "begyújtotta a rakétákat". Őrült rohanás kezdődött, miközben Sulicot harmadszor is, azaz végleg kiállították. Az 53. percben már csak 27-25-re vezetett a Veszprém, amikor Ilic igen fontos gólt lőtt. Terzic sem úszta meg kiállítás nélkül, viszont Alilovic megint ziccert fogott. Zúgott a veszprémi szurkolósereg hangja, és innen már nem tudott újítani a Kiel. Lékai gólja zárta le a nagy csatát.

Tavaly a Veszprém és a Barcelona a harmadik helyért csapott össze, akkor katalánok vitatható körülmények között nyertek 26-25-re. A két együttes a nemzetközi porondon eddig 15-ször találkozott, tízszer nyert a Barcelona, még egyszer a Veszprém és született egy döntetlen is. Ami érdekesség, hogy kieséses rendszerben, illetve helyosztókon mindig a spanyol gárda bizonyult jobbnak.

Mérőzéstükör (forrás: mkb-mvmveszprem.hu)

Carlos Ortega: Nagyon boldogok vagyunk, hogy döntőbe jutottunk, ráadásul a Kiel ellen, akikkel szemben nagyon nehéz Németországban. Meg tudtuk akadályozni a gyors leindításaikat, ami a sikerünk egyik kulcsa volt. A 3-2-1-es védekezésünkre is volt ellenszerünk. Büszke vagyok a játékosaimra. Még többet akarunk. A Barcelona nagyon jó csapat, de mindent megpróbálunk, hogy legyőzzük őket holnap.

Alfred Gislason: Gratulálok Carlosnak és a Veszprémnek. Végül a jobb csapat nyert. A 3-2-1-es védekezésünk jól működött, ám a második félidő első 20 percében sok labdát adtunk el. A Veszprém nagyon jól védekezett, mi pedig sok hibát vétettünk, és nehezen találtunk be Alilovic kapujába. Nem vagyunk boldogok, de hát itt a Final4-ban minden csapat nagyon jó. A legjobbakat kívánom a Veszprémnek holnapra.

Nagy László: Nagyon jól kezdett a Kiel, sok könnyű gólt szereztek. Mirkoval beállásával erősödött a védekezésünk, és visszajöttünk a meccsbe. A második félidőben ráadásul 4-5 góllal is sikerült vezetnünk. A Kiel ugyan felzárkózott a végére, de mi már nem engedtük ki a győzelmet a kezünkből. Holnap mindent megteszünk, hogy legyőzzük a Barcelonát is.

Filip Jicha: A félidőben nem védekeztünk elég jól, ellenben a Veszprémmel, akik a remek napot kifogó Aliloviccsal nagyon erősek voltak hátul. Összességében a Veszprémnek ma jobb napja volt. Nem örülök az eredménynek, de a Final4 hétvége már csak ilyen. Holnap megpróbálunk mindent, hogy jobbak legyünk, és kiszolgáljuk a közönségünket.

THW Kiel - MKB-MVM Veszprém KC 27:31 (13:13)

Köln, 20 000 néző. vezette: G. Nacsevszki, Nikolov (macedónok)

Kiel: Andreas Palicka - Niclas Ekberg, Steffen Weinhold 1, Rene Toft-Hansen 2, Filip Jicha 2, Aron Palmarsson 9, Rune Dahmke 3, csere: Steinar Ege (kapus), Joan Canellas 5/3, Marko Vujin 2, Rasmus Lauge, Domagoj Duvnjak, Patrick Wiencek, Christian Sprenger 3
Vezetőedző: Alfred Gislason

Veszprém: Mikler Roland - Chema Rodriguez, Renato Sulic 4, Nagy László 7, Schuch Timuzsin, Mirsad Terzic, Iváncsik Gergő 7/1, csere: Mirko Alilovic (kapus), Momir Ilic 8/4, Gasper Marguc, Gulyás Péter, Andreas Nilsson 2, Lékai Máté 2, Christian Zeitz 1
Vezetőedző: Carlos Ortega

Hétméteresek: 3/3, illetve 9/5
Kiállítások: 12 perc, illetve 12 perc