Partiban voltunk a norvégokkal

A magyar válogatott 24-23-ra kikapott a címvédő és világbajnok norvég csapattól a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének keddi játéknapján.

Az már a meccs előtt biztos volt, hogy a pont nélküli magyar együttes nem juthat az elődöntőbe. A találkozót megelőzően köszöntötték 125. válogatottsága alkalmából Bódi Bernadettet, akinek a mostani az ötödik kontinenstornája.

A két csapat korábban 78 alkalommal találkozott egymással, 50 magyar győzelem mellett három mérkőzés döntetlennel, 25 pedig norvég sikerrel ért véget. Legutóbb 2014 decemberében, Debrecenben szintén a kontinenstorna középdöntőjében 29-25-re a magyarok nyertek.

Janurik Kinga után Triscsuk Krisztina is megsérült, így ő sem léphetett pályára a helsingborgi mérkőzésen. Ennek ellenére eleinte jól tartották magukat a magyarok (4-3), de az ellenfél hatékonyan használta ki első emberelőnyös időszakát, fordított, és az első félidőben már nem engedte ki a kezéből a vezetést. Egy alkalommal a norvégok - és a Győri Audi ETO - kapusa, Kari Aalvik Grimsbö is gólt szerzett, amikor őrizetlenül maradt a magyar kapu, ráadásul több remek védéssel is segítette együttesét.

A norvégok egy ideig szinte minden posztról eredményesek voltak, a magyarok viszont több ziccert és büntetőt is elhibáztak (6-10), a szünet előtt mégis felzárkóztak két gólra (8-10), mert az ellenfél kilenc percig nem tudott betalálni.


Fotó: MKSZ/Kovács Anikó

A második felvonás elején a magyar csapat gyorsan egyenlített (11-11), sőt, 14-13-nál ismét vezetett. A jó periódushoz Szikora Melinda több nagy védéssel járult hozzá, de a másik oldalon Grimsö is jól teljesített. A folytatást is szoros állás jellemezte, majd 20-20 után a másik győri légiós, Nora Mörk vezérletével a maga javára döntötte el a meccset Norvégia együttese, amely ezzel biztosította helyét az elődöntőben.

"Próbáltuk hozni a játéktervünket, és bár voltak gondok a védekezésünkkel, alapvetően minden a tervek szerint ment" - értékelt Kim Rasmussen magyar szövetségi kapitány az M4 Sportnak. "Még egy kis szerencse kellett volna a végén, de sajnos nagyon elfáradtunk. A hajrá nagyon szoros volt, nyomás alatt tartottuk őket, szomorúak vagyunk, de holnap büszkék leszünk arra, amit elértünk."   

A magyarok szerdán az olimpiai bajnok orosz csapat ellen zárják a kontinenstornát.

Eredmény: középdöntő, II. csoport (Helsingborg):
2. forduló: Norvégia-Magyarország 24-23 (11-9)

A magyar csapat gólszerzői: Görbicz 5 (2), Kovács A. 5 (1), Erdősi 3, Klivinyi 3, Planéta 2, Kisfaludy 2, Hornyák D. 2, Bódi 1

korábban:
Románia-Csehország 30-28 17-14)
később:
Dánia-Oroszország 20.45
vasárnap játszották:
Románia-Magyarország 29-21 (15-9)
Oroszország-Csehország 26-24 (14-12)
Norvégia-Dánia 22-20 (14-9)

szerdán játsszák:
Magyarország-Oroszország 16.15
Dánia-Románia 18.30
Norvégia-Csehország 20.45

A középdöntős csoportok első két helyezettje az elődöntőbe jut, míg a harmadikként záró együttesek az Európa-bajnokság ötödik helyéért mérkőznek meg egymással.