Nem tud aludni?

Kevés dolog okoz nagyobb szorongást, mint az álmatlan hánykolódás. Az ember agya ilyenkor erőteljesen dolgozik, átsuhannak a fején az aznap megtörtént események. Az esti neszek ébren tartják. Ilyen esetben mi lehet a teendő? Léteznek módszerek, amelyeket érdemes kipróbálni. Kérem, olvassa tovább a cikket, hogy elsajátíthasson új fortélyokat, amitől majd jobban fog aludni.

Csak akkor aludjon, ha álmos – így csökkenhet az ébren eltöltött időt az ágyban. Ha húsz perc elteltével nem sikerült elaludnia, keljen fel és csináljon valami unalmasat, hogy elálmosodjon. Üldögéljen csendesen a sötétben vagy olvassa hűtőszekrényének garancialevelét, de ne kapcsoljon fel erős villanyt, ameddig fenn van, mert a fény azt sugallja az agyának, hogy fel kell kelnie.

Hogy biztosan fáradt legyen, amire eljön az alvás ideje, ne szunyókáljon napközben. Csak akkor, ha máshogy nem képes átvészelni a napot, elszenderedhet kevesebb, mint egy órát délután három óra előtt. Ugyanabban az időben térjen nyugovóra és keljen, még a hétvégeken is - jobban fogja érezni magát a rendszeresség következtében.

Emellett fontos, hogy új, és szokásokkal is a testét előkészítse az alvásra; érdemes kellemes zenét hallgatni, elcsendesedni egy negyed órát egy bögre koffeinmentes tea társaságában, vagy pihentető tornagyakorlatokat végezni. Ha már testgyakorlásról esett szó, a rendszeres mozgás elősegíti a minőségi pihenést: a reggeli és esti edzések a leghatékonyabbak, azonban nem szabad túl későn nekiállni – legalább négy órával lefekvés előtt végezze el őket.

Használja az ágyat, amire való – ne nézzen az ágyból TV-t, ne olvasson ott fekve, vagy dolgozzon – így teste tudni fogja, hogy az ágyat teljességgel az alvás miatt veszi igénybe – az egyetlen kivétel a házasélet.

Az alvással kapcsolatban további hasznos tanácsokat a Hajráegészség.hu-n olvashatunk.

Írta: Sebestyén Zsuzsanna
Fotó: sxc.hu