Sprint számokban bizonyítottak

A VKE-Nelson tájbringásai remek hétvégéket zártak Tapolcán, ami az osztrák középtávú bajnokság is volt egyben.

Június közepén zajlott a magyar kupa sorozat újabb két fordulója, ezúttal egy országos bajnoksággal kiegészülve.

Tapolcán az egykori laktanya adott otthont az első napi Sprint OB-nak. A terep egy része már ismerős volt a tavalyi világkupáról, de így is egy remek, figyelős, pörgős pályát sikerült összehoznia a rendezőségnek. Egész szép mezőny gyűlt össze, hisz ez egyben osztrák kupa futam is volt, így már igazán „nemzetközi” lehetett az élmény. A Veszprémi Nelson Kerékpáros Egyesületet négy junior versenyző képviselte. A légvonalban 4,9 km-es pályán 18 ellenőrzőpontot érintve, Horváth Marcell 18:22-vel megnyerte az abszolútot! (az összes azonos pályán indult kategória legjobb ideje) ezáltal a junior országos bajnokságot is. Mögötte második helyen klubtársa Bedő Csaba érkezett 20 mp-s hátránnyal, a harmadik helyre pedig a még ifi Horváth Gergő állhatott fel, így a 2012-es Sprint Országos Bajnokság junior dobogóját a VKE-Nelsonos versenyzők töltötték meg. Németh Bence is tisztességgel helyt állt, csupán 10 mp-el maradt le a dobogóról..

Másnap, egy nem túl hosszú, de a meleg és a tempó miatt erősen fárasztó hosszútáv következett, Csabrendek versenyközponttal. A Tapolca kupa a környék főként nyílt, helyenként dombos területén zajlott, az elejétől kezdve nagy tempót igényelt, miközben egy kevésbé jó útvonalválasztással jó pár helyet hátrébb lehetett csúszni. Végre Csaba távja következett, aki hozta is a papírformát, hiszen az osztrákok maratoni bajnokával csatázott sokáig, de egy hibának köszönhetően másfél percet kapott így a második helyre szorult. A légvonalban 17.8 km-es pályán 13 ellenőrző pontot érintve a győztes idő 70:11 volt. Marcell ezúttal a harmadik helyet szerezte meg. A Tapolca kupa Bencének 9. Gergőnek 6. helyet hozta.

Éppen csak a szóbeli érettségi idejére lassítva, az ausztriai Pikdorfer See környékén folytatódtak a tájkerékpáros versenyek, a soron következő osztrák kupa futamokkal. A teljes osztrák mezőny mellett horvát, szlovén és olasz bringások is rajthoz álltak. A VKE-Nelson színeiben a Horváth testvérek nem kímélték a junior mezőnyt, Marcell 7 perces előnnyel verte meg a helyiek kiemelt versenyzőjét, Gergő pedig ifiként állt fel a dobogó harmadik fokára.

Másnap ismét kiemelkedett Marcell a mezőnyből, de kötőhártya gyulladása megnehezítette a térkép olvasásában, pár ponttal a táv vége előtt egy a valóságban létező, de a térképen nem jelölt ösvényen közelítette meg a következő ellenőrzőpontot, ami az osztrák szabályok szerint kizárással jár. Így ezen a napon Gergő képviselte a veszprémieket és egy újabb bronzérmet szerzett a juniorok között.

A következő nagy megmérettetés a cseh 4 napos MTBO viadal lesz, majd a Hosszútávú magyar bajnokág következik.