Isztambulban is 15 magyar indul

Rákos Patrik, a Balaton Úszó Klub veszprémi olimpikonja is részt vesz a szerdától vasárnapig zajló törökországi rövidpályás világbajnokságon, ahol pénteken 400 m gyorson és vasárnap 1500 m gyorson teljesíthet a legjobbak között.

Akárcsak a novemberi, franciaországi rövidpályás Eb-n, a szerdától vasárnapig tartó, s ugyancsak 25 méteres medencébe kiírt törökországi világbajnokságon is 15 magyar úszó próbál szerencsét.

A 12 éremmel hazatért chartres-i sikercsapat tagjai közül Isztambulban is rajthoz áll a múlt havi kontinensviadalon három aranyat és egy ezüstöt begyűjtött Hosszú Katinka, a három elsőséggel zárt Cseh László, az egy második és két harmadik helyezéssel gyarapodott Jakabos Zsuzsanna, továbbá az egyformán egy-egy Eb-ezüstöt kiérdemelt Bernek Péter és Verrasztó Dávid. Hozzájuk csatlakozik most a londoni olimpiai bajnok Gyurta Dániel, továbbá öccse, Gergely, s ott lesz a vb-mezőnyben Verrasztó Evelyn is.

A "tizenötök" társaságából Isztambul előtt hárman mondhatják el magukról, hogy nekik már van rövidpályás világbajnoki medáljuk (is): Cseh és a két Gyurta. A fivérek közül Dániel a 2010-es dubaji csúcseseményen lett ezüstérmes 200 méter mellen, testvére bronzot nyert 1500 méter gyorson, s utóbbihoz hasonlatosan Cseh László is harmadikként végzett 200 méter pillangón.

A trió jelentősen gyarapította a magyar rövidpályás éremtermést, tudniillik korábban csupán két alkalommal állhatott fel a piros-fehér-zöld színek képviselője vb-dobogóra: először Deutsch Tamás, aki 1995-ben, Rio de Janeiróban a sportághistóriai jelentőségű első medált szerezte, méghozzá bronzot 200 méter háton, második alkalommal pedig Szabados Béla, aki világbajnoki címet nyert 200 méter gyorson a 2000-es athéni vb-n.


Rákos Patrik

Hogy a jelenlegi ötdarabos kollekció bővülni fog, aligha kétséges, bár Kiss László szövetségi kapitány óvatosan nyilatkozott az MTI-nek a csapat indulása előtt.

"Érmekről nem beszélek, már csak azért sem, mert óriási kihívással kell szembenézniük legjobbjainknak" - szögezte le a szakvezető, hangsúlyozva, hogy szemben az Eb-vel, Isztambulban indul számos nem európai klasszis is.

"A rövidpályán világcsúcstartó Gyurta Danira vár például az őt az 50-es medencében őrzött rekordjától nemrég megfosztó japán úszó, Hosszú Katinkának és Jakabos Zsuzsinak ott lesz a legerősebb kínai riválisa, Cseh Laci pedig újabb nagy ellenfélként ezúttal megkapja a sokszoros olimpiai bajnok amerikai Lochte-t is" - szögezte le a szakvezető, aki nagy harcot prognosztizál, ezzel együtt tisztes magyar szereplésben bízik, és a franciaországi Eb időeredményeihez képest további javulást remél a válogatott tagjaitól.

A rövidpályás vb magyar indulói

Balog Gábor, Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Dara Eszter, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kozma Dominik, Pulai Bence, Rákos Patrik, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn