Bossaball - az „őrült” röplabda

A nemrég véget ért EFOTT fesztiválon is bemutatkozott a bossaball, Magyarország egyik legújabb sportja.

A Spanyolországból indult bossaball lassan tíz éves lesz, de hazánkban még csak néhány hónapja van jelen. A sportág első ránézésre úgy fest, mint egy nagy felfújt matracon játszott röplabda. Utóbbi sportágtól nem is áll olyan messze, de azért bőven van különbség. Igazság szerint, nehéz bármi korábbival összehasonlítani.

A bossaball egy igaz, laza nyári játék, s ennek megfelelően igencsak látványos. A felfújt matrac közepén egy, a két csapatot elválasztó háló van. Ezen kell átjuttatni a labdát. Bármelyik testrészt lehet erre használni és mivel voltaképpen egy „ugrálóvárban” vagy, rendkívül érdekes mozdulatok, igazi tornamutatványok történnek. Általában négy a négy, vagy öt az öt ellen játsszák, egy csapat hatszor érhet bele a labdába (az hatodik érintéssel át kell juttatni a játékszert a háló felett). Érdekesség, egy játékos egymás után kétszer is beleérhet a labdába.

A pálya közepén van egy trambulin. A játéktér paramétereit egyébként lehet változtatni, például a pálya méretét, vagy a háló magasságát. A bossaball rendkívüli módon igénybe veszi az izmokat, hiszen rengeteg újfajta mozdulatot igényel. Viszont sajátossága miatt rendkívül kicsi a sérülésveszély.

Elsajátítani, rendes szabályok szerint játszani azonban nem könnyű, idő kell a megtanulásához. Hazánkban még csak ismerkednek vele az érdeklődők, Spanyolországban és Brazíliában azonban már profi együttesek is vannak.