Húszéves sikertörténet

Két évtized alatt hat olimpikont és egy olimpiai bajnokot nevelt az idén jubiláló VEDAC, Kiss Balázs a mai napig Veszprém egyetlen olimpiai aranyérmese.

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) húszéves ünnepi közgyűlésén majd kétszázan vettek részt, köztük Kiss Balász, Atlanta (1996) olimpiai bajnoka, és a VEDAC olimpikonjai közül Kovács Ida, Tudja Julianna és Kovács Balázs.


(Zwicker Fotó)

A rendszerváltás idején kilátástalan helyzetből állt talpra a veszprémi atlétika, és rövid időn belül igazi sikertörténetet futott be.

- 1989 karácsonyán az atlétika szakosztály vezetése az utolsó ülésen ünnepi ajándékként bejelentette, hogy nincs tovább. Két napig tanakodtunk, míg meghoztuk a döntést: megpróbáljuk újjászervezni a veszprémi atlétikát. Keserves küzdelem volt, de sikerült – mondta Kun László, a VEDAC alapító ügyvezető elnöke, aki felidézte a klub első 15 évét, amikor irányítása alatt gyakorlatilag a semmiből építették fel azokat a létesítményeket, amik a mai napig a veszprémi atléták otthonául szolgálnak.

Díjazták az alapító elnökséget, Kun László, Szamosi Károly és dr. Gáncs Lajos özvegye, Zsuzsa asszony kapott elismerést. Megemlékeztek a nyugdíjba vonuló ügyvezető igazgató, Földesi Tibor precíz, kitartó munkájáról is. Németh Attila, ügyvezető igazgató a jelenről, a legfontosabb feladatokról beszélt.

Debreczenyi János, polgármester köszöntő beszédében méltatta a klub sikereit, majd Veszprém Megyei Jogú Város arany emlékérmét adta át Kovács Balázsnak, a VEDAC olimpikonjának, aki befejezte aktív pályafutását.


Kovács Balázs és Debreczenyi János (bal képen) illetve Kun László (jobb képen)
(Zwicker Fotó)

- Balázs 2000-ben, Sydneyben volt a magyar csapat tagja, kiemelkedő eredményeivel, emberi értékeivel példát mutatott minden sportolónak. Sosem igazolt el Veszprémből, pedig sokáig Budapesten edzett, mindvégig hű maradt nevelőegyesületéhez – érvelt Göttlinger László, a VEDAC elnöke. Csik Ferenc a Veszprém Megyei Sporttanács nevében adott át egy serleget Balázsnak, a VEDAC ajándékát Kun László, alapító ügyvezető igazgató adta át.

- Nagyon jó úton halad a klub, a sok tehetséges atléta közül több olimpikon vagy akár olimpiai bajnok is lehet. Hudi Ákosban én személy szerint nagyon bízom, ő lehet Kiss Balázs utóda – hangsúlyozta Klenóczky Bea, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) igazgatója.


Kiss Balázs (bal képen) illetve Tudja Julianna (jobb képen) és Göttlinger László
(Zwicker Fotó)

Az ünnepségen díjat vehettek át az elmúlt húsz év korosztályos világversenyeinek helyezettjei, döntősei, majd a résztvevők kivetítőn nézhették meg a bajnokokról készült emlékezetes képeket. A szervezők tablót készítettek a VEDAC olimpikonjairól, valamint azokról a felnőtt szinten eredményes atlétákról, akik példaképei lehetnek a fiataloknak. Több sportoló elhozta a számára fontos érmeket, serlegeket, sportpályafutása alatt nyert különleges díjakat, melyek szintén a kiállítás részét képezték.