Megérdemelt hazai kosársiker

Magabiztos győzelmet aratott a HOYA-PE Veszprém együttese a tehetséges fiatalokat felvonultató Falco második csapata ellen az NB1/B 3. fordulójában. A bakonyiak ezzel megszerezték első hazai sikerüket, feledtetve a múlt heti, Bonyhád elleni vereséget.

A veszprémiek nem a legjobb összeállításban vághattak neki az összecsapásnak, betegség, illetve sérülés miatt Czakó Tamás és Nagy Róbert sem állhatott Petőfi Áron rendelkezésére. Jó hír azonban, hogy a hosszú ideje térdsérüléssel bajlódó Oltárczy Máté már csatlakozhatott a társakhoz, és a kispadról várhatta a bevetést.

A hazai együttes kezdte jobban a mérkőzést, sikeres tripláiknak köszönhetően a második perc végén már közel tíz pontos volt a különbség (11-2). Farkas Attila kosarai révén őrizte előnyét a HOYA-PE, azonban a szombathelyi fiatalok a negyed derekához érve megkezdték a felzárkózást. 16-7 után egy bakonyi hullámvölgy következett, amelyet sikeresen kihasználtak a vendégek, és egyenlítettek (16-16). Mindkét csapat agresszívan védekezett, a talán a hazaiak kissé túlzottan is, így hamar összeszedték az öt faultot. A büntetők révén a szombathelyiek átvették a vezetést (20-21), s ezt követően felváltva vezetek a csapatok, majd jött Kámán Tamás, aki a dudaszó pillanatában egy távoli dobással előnyhöz juttatta a Veszprémet (29-27.)

A folytatásban az előző mérkőzéshez hasonlóan Petőfi Áron gyakran élt a cserékkel, olykor a teljes sorcserével is. A játékrész elején a vendég fiatalok leblokkoltak, közel 4 percig nem sikerült a gyűrűbe találniuk. A vendéglátók ezt jól kihasználták, és tíz pont fölé növelték előnyüket (39:27). Novák Bence és Kelemen Bálint révén tartotta előnyét a Veszprém, olykor remek, közönség szórakoztató játékot bemutatva, míg a vendégek sok technikai hibát vétettek (50-37). A félidő lefújása előtt azonban néhány könnyelmű támadásnak köszönhetően a megnyugtató vezetés hamar odalett, újabb reményt adva lelkes vendégeknek (50-44)

A második játékrész elején újra ellentmondást nem tűrően kezdtek el kosarazni Petőfi mester tanítványai, és Kámán kosarai révén visszaállt a „megszokott” különbség (23. perc: 60-46). A Falco játékosai elsősorban a hárompontos vonalon kívülről próbálkoztak, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A veszprémieknél Farkas Attila a következő percekben a pálya szinte minden részéről a gyűrűbe talált, többek között egy szemet gyönyörködtető zsákolás fűződik a nevéhez. Természetesen nem mehetünk el amellett, hogy a fiatal szombathelyi gárda egy pillanatig sem adta fel az összecsapást, és egy-egy remek akció révén tartották a lépést a hazaiakkal (30. perc: 78-63).

Az utolsó játékrész elején a vendéglátóknál az addig kevesebb szerepet kapó játékosok vették fel a küzdelmet. Ez mind támadásban, mind védekezésben sajnos meglátszott a hazaiak játékán, így negyed derekáig nem változott a különbség (81-69). Vertetics és Farkas révén azonban ismét lendületet kaptak a hazaiak, és több remek akció révén sikerült növelni az előnyt (93-75). A mérkőzés lefújásáig már csak az volt a „tét”, hogy a HOYA-PE eléri-e a bűvös száz pontot, azonban ez az újabb csere dömping és pontatlanságok révén nem sikerült, míg a vendégek ezt kihasználva kozmetikáztak a végeredményen (98-85).

A bakonyiak az előző mérkőzéshez képest javítottak a helyzetkihasználáson, azonban a védekezésen még lehet tovább csiszolni. Erre nagy szüksége is lesz Petőfi Áronéknak, mivel november 7-én, a listavezető MAFC II. együttesét látják vendégül a Vetési Albert Gimnáziumban.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém - Falco-Trend Optika KC Szombathely II. 98:85 (29:27, 21:17, 28:19, 20:22)

Veszprém, 300 néző. Vezette: Török, Pécsi, Németh

Veszprém: Vertetics 20/3, Gáll 3/3, Kámán 18/6, Farkas 32/6, Kelemen 6/3. Csere: Novák P. 2, Novák B. 12, Takács A. 5, Kováts, Sipos, Oltárczy
Edző: Petőfi Áron

Falco II.: Bazsó B. 25/9, Gábor M., Karagity M. 11, Tóth D. 7/3, Varga M. 10/3. Csere: Kovács B. 6, Bagó M. 6, Hódi P. 4/3, Takács Á. 2, Szabó B. 11, Németh A. 3/3, Mészáros M.
Edző: Váradi Attila