Az a fránya utolsó banánhéj

Nyert a HOYA-Pannon Egyetem Veszprém a kosárlabda NB I/B Nyugati-csoport alapszakaszának záró fordulójában, de miután ötödik helyen ért célba, a rájátszást „csak” a középházban folytathatja.

Ahogy arra számítani lehetett, s mint azt az élet órák múlva igazolta: rendkívül izgalmasnak ígérkezett az utolsó kör, a nyugatról már a felsőházi rájátszásba jutott MTK Törökbálint és Metal-Work Bonyhádi KSE mellett ugyanis négy klub pályázott a még kiadó két továbbjutó helyre. Vagyis az ötödik egyetemistáknak nem volt elég győzni a Mecsek-alján, figyelni kellett az előttük állókra, a harmadik Motax-Concordia KC Pápa és a negyedik Bajai Bácska FKE mérkőzéseiről érkező hírekre . Előbbiek a nyolcadik Soproni MAFC-NyME-hez látogattak, utóbbiak a sereghajtó MKB-Euroleasing Vasast fogadták, míg a hatodik Oroszlányi SE a bonyhádiaknál vizitált. Hogy még érdekfeszítőbb legyen a történet, a találkozók egy időben kezdődtek.

A pécsiek az előző játéknapon elbántak a fővárosi piros-kékekkel, így mintha előzetesen is jelezték volna: nem adják olcsón a bőrüket. Ennek megfelelően egyszerű sorminta mentén indult az ütközet: Vertetics Ádámék kétpontos előnyöket harcoltak ki, amit az ellenfél akkurátusan kiegyenlített (6-6). A pontosan célzó mieink Novák Patrik távoli kosarával „megléptek” (8-12), ám a rivális pillanatok alatt megfordította az állást (13-12). Ezután megint fej-fej mellett haladtak az együttesek (19-19), ami azt is jelezte, hogy a felek túlzottan sok gondot nem fordítottak a védekezésre. Sajnos a vendégeknek meggyűlt a baja a büntetődobásokkal (a félidőig tizenöt próbálkozásukból négy volt jó), s Kámán Tamás csak a játékrész végén iratkozott fel a pontszerzők közé.

Aztán az ex-válogatott a második negyedben megmutatta, hogy miért tartják a liga egyik legjobbjának. A közönségszórakoztató dobópárbaj 31-27-ig tartott, később Szabó Tiborék masszívabbá tették a hátsó alakzatukat, ami nem tetszett az addig ficánkoló, pompásan dobó Bíró Olivéréknek. A különbség nehezen csökkent, ám Kámán hátára vette a csapatát, és a játék minden elemében irányt mutatott a néha feszültnek tűnő, a büntetőket futószalagon kihagyó társainak (34-34). A nagyszünetig tartó időszakban lepattanókat szedett, duplát és triplát dobott, ami a második félidő előtt hétpontos vendégelőnyt eredményezett. Közben jöttek a hírek a többi összecsapásról (a bajaiak és a soproniak vezettek), tehát két negyeddel a vége előtt a veszprémiek negyedikek voltak.

A vendégek jól nyitották a második félidőt: végre betaláltak a büntetővonalról (34-43), ám a hazaiak ekkor fergeteges rohamot indítottak és zsinórban tizenhárom pontot szereztek. Helyzetüket megkönnyítette, hogy sportolóink ekkor sok labdát adtak el (a lefújásig tizenkilencet), Mérész-edző hiába kért időt, a pécsiek főként hárompontosokkal demoralizáltak. Kámán törte meg a gólcsendet, de mert a cserék nem igazán tudtak hozzászólni a párharchoz, a differencia mind tekintélyesebb lett (52-45). Ebben a periódusban megállt a tudomány, csikorogtak a fogaskerekek: a pályán lévők rossz megoldásokat hoztak, a kísérleteik általában célt tévesztettek. A negyed végén Puszta Dávid rájött, hogy egy fecske nem csinál nyarat, s elkezdte termelni a pontokat, igaz, a másik oldalnak egy ideig volt válasza a kosaraira (56-49).

Az utolsó felvonásban Berkics Bence triplájával 63-56 volt az állás, majd ezt követően megremegtek a hazai kezek. Kámán és a látványosan feljavult Puszta serege élére állt, s két perccel a vége előtt sikerült fordítani (63-64). A hajrában már csak egy csapat volt a pályán, a rutinosabb mieinknek helyén volt a szívük és a folytatásban csupán egy pontot engedélyeztek az alig cserélt Czigler-edző elfáradt alakulatának.

Sajnos az örömbe hamarosan üröm vegyült, lévén, kiderült, hogy a bajaiak simán, a pápaiak pedig egy ponttal nyertek. Így a veszprémiek ötödikek lettek az alapszakaszban és a középházban, a 9-16. helyért folytatják a rájátszást.

Mérész Csaba: A harmadik negyedben hullámvölgybe kerültünk, de végül tudatos játékkal hoztuk a derbit. Természetesen most szomorúak vagyunk, nem jó érzés így lemaradni a felsőházról. Mi mást ígérhetnék: a középszakaszban mindent megteszünk, hogy kilencedikek legyünk.

Pécsi VSK-Kronosz Kiadó - HOYA-Pannon Egyetem Veszprém 65-74 (24-24, 10-17, 22-10, 9-23)

Pécs, 200 néző. Vezette: Horváth, Szalai, Benedek.

Pécs: Czukor 2, Délity 13/3, Bíró 21/9, Sértő 4, Somogyfoki 8. Csere: Krnjajski 7, Berkics 5/3, Bödör 5.
Vezetőedző: Czigler László.

Veszprém: Vertetics 7/3, Puszta 21/6, Novák 5/3, Kámán 26/3, Szabó 11. Csere: Sipos, Gáll 2, Fekete, Blaskovits 2, Kováts, Oltárczy.
Vezetőedző: Mérész Csaba.