Magyarország a harmadik kalapban lesz a sorsoláson

Eldőlt, hogy a magyar labdarúgó-válogatott a harmadik kalapba kerül majd a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokság december 12-én sorra kerülő párizsi csoportsorsolásán, ugyanis Írország jutott tovább Bosznia-Hercegovinával szemben a pótselejtezős párharcból.

A kijutott csapatokat az úgynevezett UEFA-együttható alapján sorolják a kalapokba. Ahhoz, hogy Bernd Storck együttese, amely a norvégokat kettős győzelemmel múlta felül a pótselejtezőn, ne a leggyengébb, negyedik kalapba kerüljön, az kellett, hogy legalább egy nem kiemelt csapat is megnyerje playoff-os párharcát, és ez Írország hétfő esti sikerével megvalósult.

Az európai szövetség (UEFA) korábbi tájékoztatása szerint a legjobbak közé került a rendező Franciaország, a címvédő Spanyolország, a világbajnok Németország, a világranglista-vezető Belgium, továbbá Anglia és Portugália. A házigazdák biztosan az A csoportban kapnak majd helyet.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd (archív)

A második kalapba a legutóbbi tornán ezüstérmes Olaszország, valamint Oroszország, Svájc, Ausztria és Horvátország került. Egy hely még szabad, oda a pótselejtezőben érdekelt csapatok közül Ukrajna kerülhet, ha nem jut tovább, akkor Csehországot sorolják be hatodiknak.

Izland, Wales, Albánia és Észak-Írország biztosan a negyedik kalapban lesz, de Csehországon kívül Lengyelország, Románia, Szlovákia és Törökország pozíciója csak a pótselejtezők keddi zárása után, a további kijutók függvényében derül majd ki.

Az együtthatókat a válogatottak közelmúltbeli eredményei alapján számítják ki. Jelenleg a 2012-es Európa- és a 2014-es világbajnokság selejtezői, illetve a torna során lejátszott találkozók, valamint a lezárult Eb-selejtező mérkőzései a mérvadóak. Magyarországnak pillanatnyilag 27,142 pontja van.