Németh Zsanett olimpiai kvótát szerzett

Az U23-as Európa-bajnoki cím után a Riói Olimpia indulási jogát is megszerezte a Veszprémi Dózsa korábbi – jelenleg az Újpest színeit erősítő – birkózója.

Németh Zsanett kedvező sorsolást kapott a mongóliai Ulanbatorban zajló kvalifikációs versenyen, a 75 kilogrammban érdekelt sportoló ugyanis rögtön a nyolc között kezdett, méghozzá a komoly eredménnyel nem rendelkező tajvani Huj Ce Csang ellen. A mérkőzés a várt forgatókönyv szerint zajlott, s a magyar kevesebb mint három perc alatt technikai tus győzelmet aratott.


A világbajnoki cím után Zsanett utazhat az olimpiára

Az elődöntőben aztán az a német Anna Schell következett Németh számára, akit márciusban 8-3-ra győzött le az U23-as Eb fináléjában. Az összecsapást ezúttal is a magyar uralta, igaz, most nem tudott annyi akciót csinálni. Az első három percben egy szép gáncs után lecsavarta riválisát és mögé ment, így a szünetben 2-0-ás előnyben volt, a másodikban pedig, miután Schell egy kiléptetéssel 2-1-re feljött, egy határozott akcióval két pontért megdobta ellenfelét. A hajrában Németh már csak előnye tartására törekedett, Schell pedig csak az utolsó másodpercben tudta egyszer szőnyegen kívülre vinni, így a 22 éves újpesti birkózó 4-2-es győzelemmel szerezte meg a kvótát, s jutott döntőbe.

Németh Zsanett a második magyar női birkózó, aki olimpián szerepelhet, ugyanis korábban csak Sastin Marianna képviselte a magyar színeket a nyári játékokon.

A Berhidán nevelkedett birkózó Mohácsi László és Nesó Sándor kezei alól került Veszprémbe a berhidai klub megszűnését követően, ahol Izsák Károly és Faragó Zsolt egyengette tovább pályafutását. 2011-ben a Veszprémi Dózsa és a Csepel színeiben kadet Európa-bajnoki bronzérmes lett, majd megszerezte a magyar női birkózás történetének első kadet világbajnoki címét. 2013-ban a junior Európa-bajnokságon második lett, amit egy évvel később meg tudott ismételni. 2015-ben az U23 Európa-bajnokságon bronzérmet, 2016-ban pedig aranyérmet szerzett. Jelenleg az Újpest színeit erősíti, és a kvalifikáció kiharcolásával készülhet a Riói Olimpiára.