Huszonöt éve fújják a sípot

Játékvezetőit ünnepelte hétfő este a Veszprém Megyei Kézilabda Szövetség (VMKSZ) a veszprémi Grund étteremben.

Az esemény apropójául a Horváth Péter–Marton Balázs bíró páros svédországi Eb-szereplése szolgált. Emellett jubileumot is ünnepelt a két sporttárs: kereken negyed évszázada fújják a sípot kézilabda-mérkőzéseken.

http://www.vehirsport.hu/data/image/711x2000/2017/01/30/img_5468-k.jpg

– A férfi és női kézilabda-válogatottak remek szereplése mellett további sportszakmai sikert is tartalmazott az elmúlt két hónap. A Horváth–Marton játékvezető duó a svédországi Európa-bajnokságon történelmi tettet hajtott végre: ők alkalmazták ugyanis először tétmérkőzésen a videóbírót – emlékeztette a sajtó képviselőit Öcsi Tamás, a VMKSZ főtitkára beszédében. Hozzátette, Veszprém megye mindig is erős volt a bírónevelésben, az utánpótlásbázis továbbra is adott, a megyei szövetség a tavalyi esztendőben tíz ifjú játékvezetőt indított el pályáján.

Öcsi Tamás
Öcsi Tamás

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) céljául tűzte ki, hogy „megszüntesse a fehér foltokat” Magyarország kézilabdás térképén. Azokra a régiókra írt ki a szövetség csarnoképítési pályázatot, ahol jelenleg nincs aktív kézilabda élet – tudtuk meg Öcsi Tamástól, aki azt is elárulta, hogy a pályázat támogatásával elsőként Sümeg városát fogják bekapcsolni a kézilabdavilág vérkeringésébe, majd Zircen kísérelnék meg ugyanezt.

Az elképzelések szerint Veszprém városa is új sportcsarnokkal gazdagodhatna. Az MKSZ az egyetemi sportlétesítmények fejlesztését is előtérbe helyezte, a Pannon Egyetem a Veszprémi Egyetemi Sport Clubbal karöltve kaphatna új csarnokot, melyet az intézmény felső kampuszára álmodtak meg.

Öcsi Tamás, Gáspár Soma és Vörös Bence
Öcsi Tamás, Gáspár Soma és Vörös Bence

Egy nem mindennapi ereklye is gazdát cserélt. Horváth Péter és Marton Balázs közel húsz esztendeje vezetett mérkőzést azokban a mezekben, amelyek hétfő este találtak új gazdára. A szimbolikus ajándékot a jubileumot ünneplő páros indította útjára tizenöt évvel ezelőtt. Először a Bóna Szabolcs–Miskei Balázs csapathoz, majd a Felhő Ferenc–Öcsi Tamás duó birtokába kerültek, mindkét esetben NB I-es tagságig „segítve” alkalmi tulajdonosaikat. Hétfő este két fiatal várpalotai sípmester, Gáspár Soma és Vörös Bence örökölte meg a dresszeket, amelyek Öcsi Tamás reményei szerint egészen az olimpiáig vezeti majd a párost.

Horváth Péter és Marton Balázs
Horváth Péter és Marton Balázs

Azt est záróakkordjaként a főszereplőket jutalmazták. Huszonöt éves játékvezetői pályafutása elismeréseként serleget, a decemberi női Európa-bajnokságon való részvételért emlékplakettet vehetett át Horváth Péter és Marton Balázs.

A világ legjobb kézilabdásainak dirigálnak

Negyed évszázados pályafutásuk során három világbajnokságon, három Eb-n, s három egyetemi világbajnokságon irányítottak a veszprémi játékmesterek. Horváth Péter és Marton Balázs a klubkézilabdában is letette névjegyét: Bajnokok Ligája döntőt, KEK-finálét is vezettek, de a kölni négyes döntőben is számított már rájuk a Nemzetközi Kézilabda Szövetség.

Forrás: vehirsport.hu