Tehetségekben nincs hiány

A röplabda utánpótlás erősítésének céljából Veszprém három általános iskolájában indított kezdő csoportokat a Company Nyelviskola VRC. Egy év alatt rengeteget fejlődtek a nebulók, és ha így folytatják, jövő ősztől már az extraligás együttes gyermek csapatában is szerepelhetnek.

2009 nyarán Fehér Tibor vezetésével indult el a veszprémi röplabda utánpótlás szervezett építése. A nehéz anyagi körülmények mellett példaértékű kezdeményezés már az első évben kézzelfogható eredményeket hozott.

- Év elején nálunk, a Botevben és a Kossuthban bemutató órát tartott a felnőtt csapat, így toboroztunk gyerekeket a kezdő csoportokba, és hasonló foglalkozás indult a Deák iskolában is – mondta Pintér Eszter, az első év eredményei alapján a legsikeresebb kezdő csoport edzője.

A Kossuth iskolában Tobak Eszter foglalkozik a gyerekekkel, míg a Deákban Fonyó Katalin.

- A sportág elsajátítása nem könnyű feladat, de a tavasszal megrendezett városi Mini Kupán már jó meccset játszott egymással a három iskola csapata- vélte Tobak Eszter.

Eleinte a meccsrutin megszerzése volt a cél a veszprémi csapatok számára, de a székesfehérvári tornán már remek eredményekkel rukkoltak elő a srácok. A hétcsapatos kupát a Botev megnyerte, a Deák a harmadik, a Kossuth a negyedik helyen végzett.

- A mi csoportunk volt a legjobban lemaradva, de nagyok sokat dolgoztak a gyerekek, aminek meg is lett az eredménye. A Veszprémben és a Kaposváron rendezett tornákon még utolsó volt a csapat, de Fehérváron már sikerült megszereznünk a 3. helyet, amit nagy sikerként értékelek - magyarázta Fonyó Katalin.

A tehetséges gyerekek nem hiányoznak Veszprémből, a pénz viszont – a magyar sportra jellemzően – annál inkább, az anyagi források hiánya lehet az egyetlen akadálya a fejlődésnek.

- Nagyon büszke vagyok a gyerekekre, mások is azt mondják, hogy nagyon tehetségesek. 4-5 hónap alatt elsajátították az alapokat, amire azt hittem, hogy az egész év rá fog menni. A megszerzett tudást jól alkalmazzák a gyakorlatban, ezért elégedett vagyok velük. Jövőre a diákolimpián mindenképpen indulunk, és még több – akár saját szervezésű – tornán is szeretnénk szerepelni. A meccseken tudnak igazán fejlődni a gyerekek, de a versenyeztetés az anyagiak függvénye – érvelt Pintér Eszter.

Elindult tehát a veszprémi röplabda utánpótlásának szervezett nevelése, amivel hosszú távon biztosítható a felnőtt csapat háttere, a gyerekekből kinevelt stabil bázis.