Már várják a rajtot

Miközben a felkészülés során elvégzett munka bizakodásra ad okot, most, élesben derül ki, hogy a Veszprémi Kézilabda Kft. mit ér a másodosztályban. Az évadnyitó mindazonáltal nem lesz könnyű, szeptember 16-án (szombat, 18 óra) a PLER-Budapest otthonában.

Az NB I/B Nyugati-csoportban tavasszal tízedik helyen végzett csapat háza táján a holt idényben komoly változások történtek: Vágó Attila személyében új vezetőedző érkezett, de több spíler is a műhelyt választotta (sportos) kenyéradójául. Mindnyájan sikerért küzdeni tudó és akaró játékosok. A keret a szakmai stáb elvárásainak megfelelően lett összerakva, úgy, hogy minden posztra legyen alternatíva – ennek is köszönhető, hogy a garnitúra körül most remek az összhang. Hamar kiderült, hogy ez a közösség erősebb, mint amelyik az előző pontvadászatot befejezte, igaz, nem feltétlenül emiatt tekinthető hasznosnak az eddigi közös munka. A szakvezetés az alapozáskor megdolgoztatta a fiatal átlagéletkorú együttest, amely teljes intenzitással végezte az erőnléti gyakorlásokat. Az alapok lerakása, vagyis a fizikai erőgyűjtés után a taktikai elemeket porolták le. A tréner a tesztderbiken mindenkinek szereplési lehetőséget biztosított, ám a tanítványok – akik fokozatosan leltek ritmusra – az elején még nem érezték egymás gondolatát. A gyakorló-mérkőzéseken és -tornákon persze nem az eredmény számított, hanem a „munkatársak” képességének feltérképezése, az összeszoktatás. Mivel Füleki Áronék hozzáállására nem lehetett panasz, bizonyítani akartak, Vágó-mesterék összességében elégedettek voltak a látottakkal. Az építkezés közben pedig nőtt a variációs lehetőségek száma.

Azért azt túlzás lenne állítani, hogy az elmúlt majd’ két hónapban minden tökéletesen klappolt az egylet környékén, a felkészülési időszakot ugyanis kisebb-nagyobb sérülések kísérték végig. Azután, hogy a beállók közül Vasvári Géza Finnországba igazolt, míg Heiczinger Zsolt részleges oldalszalag-szakadást szenvedett (…ő novemberben lehet teljes értékű harcos), a pozícióban egyedül Árpási Patrik maradt. Az elöljárók végül „megfűzték” az Éles-iskolában korosztályos alakulatokat gardírozó, az aktív mozgástól visszavonult Kovács Györgyöt, hogy térjen vissza. A rutinos játékos aztán rábólintott a kérésre. – A közös munka és a kilenc teszttalálkozó igazán hasznos volt, jól szolgálta a felkészülésünket, a roglai táborért pedig külön köszönettel tartozunk a vezetőknek – mondta Vágó-edző. A felmérő-meccseken megálltuk a helyünket, ráadásul azok megtörték az összetartások monotóniáját. Amit előzetesen terveztünk, azt nagyvonalakban megvalósítottuk, taktikailag is mindent átvettünk, bár nem bántam volna, ha a bajnokság kicsit később kezdődik, addig gyakorolhattunk volna tovább. Szerencsére az újak jól működnek együtt a „régiekkel”, remek ötvözetet adnak, így szép lassan csapattá formálódunk. Ha úgy tetszik: a szezonkezdésre összeérünk. Ezzel együtt van még tanulnivalónk – akadnak hibáink, hiányosságaink, mégis a korábbinál jobb paraméterek elérését tervezhetjük. Ott tartunk, ahol ilyenkor kell, más kérdés, hogy a mozaikdarabjaink még nem álltak teljesen össze. A príma alapanyagot jelentő fiatalok lendületessé tehetik a produkciónkat, míg az idősebbek a tudásukkal, a tapasztalatukkal és az egyéniségükkel tudnak sokat segíteni, ám ha indokolt, akkor a tempókézilabdára „kapcsolt”, kapkodó ifjakat is megnyugtathatják a rutinjukkal.

A bakonyiak ígérik: a hétvégén kezdődő bajnokságban mindent megtesznek azért, hogy minél magasabb szintre jussanak. Jelenleg az előrelépés a terv, azonban idővel komolyabb elképzeléseket fogalmaznának meg, tehát az élvonalbeli tagság csak két-három év múlva lehet realitás. Úgy számolnak, hogy a tavaszinál mélyebb és masszívabb összeállítás a tizennégy szereplős csoportjában odaérhet az első hat hely egyikére. Ez így hirtelen merész vállalásnak tűnik, de a mieink tudását és erejét alapul véve, ez valósággá válhat. Az első lépés megtétele nem lesz könnyű, tudniillik annak a PLER-Budapest pályáján vendégeskednek, akik a csoportban legutóbb dobogóra álltak, ráadásul oda-vissza verték a veszprémieket (21-23, ill. 22-25). – Várjuk már a rajtot. A felkészülési időszakban nem az eredmény volt a legfontosabb, hanem a játékunk szerkezetének alakítása. A tesztmérkőzéseken javuló tendenciát mutattunk, ugyanakkor az erős és kiegyenlített másodosztály erőviszonyairól egyelőre korai lenne beszélni. Ettől függetlenül győzelemmel szeretnénk debütálni – zárta az esélylatolgatást Vágó-edző.