Nagy Sportágválasztó - Íjászat

A szeptember második hetében sorra kerülő Nagy Sportágválasztó közel ötven sportága közül másodikként az íjászatot mutatjuk be.

1992 márciusában alakult meg az egyesület Veszprémben, Ferenczy László és Beke Antal szervezésében, 8-10 taggal. A taglétszám sajnos mindig hullámzó volt, egyrészt az edzési lehetőségek, másrészt a nehézkes szponzorációk miatt is. 2002 körül a taglétszám mintegy 50 főre emelkedett. Sajnos 2004-ben többen kiváltak az egyesületből, és ekkor az életben maradásért kellett küzdenünk. Az egyesület alakulásakor a Gulya dombon edzettünk. A közel jövőben az edzéseket új helyszínen, a Schönherz-pálya mögötti területen szeretnénk megtartani - mondta Kuti Géza, a Bakony Íjász Egyesület elnöke.

A sportágon belül milyen szakágak vannak?

Király szakág-pályaíjászat, amelyben fix távokon lőnek a versenyzők, de ellentétben a terep szakággal, ezek a versenyek kifejezetten íjászat céljára kialakított pályákon zajlanak - innen az elnevezés is. Ez a szakág szerepel az olimpiai programban is.

Terepíjászat, amely sajnos kevesek által űzött szakág hazánkban. Remélhetőleg ez jelentősen meg fog változni a közel jövőben, hiszen népszerűsége egyre nagyobb. A szakág sokat köszönhet annak, hogy idén, Visegrádon volt a terepíjász-világbajnokság. A terepíjászat egyrészt hasonlít a 3D vadász szakágra, azonban itt nem ismeretlen távon lévő állatformákra kell lőni, hanem előre rögzített távú lőlapokra.

3D vadász íjászat, ahol az íj, mint vadászati segédeszköz található meg. Jellegzetessége, hogy a sportolók terepen az igazi állatokra megszólalásig hasonlító gumicélokra lőnek, mintegy imitálva a vadászatot.

Lovas íjászat, az íjnak a harci eszköz funkcióját jelenleg leginkább ebben a szakágban találhatjuk meg. Ezen a területen igen jelentős a magyar dominancia: a Kassai-féle lovas íjászat nemzetközi szinten elismert, a világ legkülönbözőbb nemzeteinek lovas íjászai büszkén hirdetik, hogy ehhez a híres rendszerhez tartozhatnak.

Futásíjászat, amely hazánkban és nemzetközi szinten is az egyik legkisebb, legkevesebb ember által űzött szakág. Itt tulajdonképpen, mint a biatlonnál, futásközben kell lőniük a versenyzőknek a magukkal vitt íjjal.

Hol és mikor vannak az edzések, hány tagja van jelenleg az egyesületnek?
Jelenleg szervezés alatt van a Schönherz-pálya mögötti erdős részen az új edzőpályánk kialakítása, amelyet várhatóan jövő évben vehetünk használatba. Az edzésidőpontok hétköznap általában 17-19 óráig és vasárnaponként 12-17 óráig vannak. Jelenleg 28 tagja van az egyesületünknek. A tagdíj 18 év alattiaknak 1200 Ft egy évre, felnőtteknek pedig 5000 Ft ugyanezen időszakra.

Milyen adottságok és felszerelések szükségesek a sportág elkezdéséhez?

Különleges adottságokat nem igényel a sportág, természetesen egy alapvető fizikális felépítés és állóképesség szükséges már az íj kihúzásához is. Az íjász sport elkezdése anyagilag nem megterhelő. Alapvető felszerelések szükségesek, mint például egy gyakorló íj, egy karvédő, ujjvédő, nyílvesszők és a nyílvessző tartó.

Milyen programmal készülnek a sportágválasztóra és milyen korosztályt várnak elsősorban?
Íjász bemutató lesz, amelynek keretében különböző fogásokkal ismertetjük meg az érdeklődőket. Természetesen mindenki bepillantást nyerhet a sportág szépségeibe azáltal, hogy segítségünkkel kipróbálhatja a gyakorló íjainkat.

Korosztályos kötöttség nincs, a sportág iránt érdeklődőket szeretettel várjuk.

Elérhetőségek

Bakony Íjász Egyesület
elnök: Kuti Géza
tel: 0670/339-6576
e-mail: kuti.geza@freemail.hu
Székhely és levelezési cím: 8200 Veszprém Március 15. utca 4/B.

HAJRÁVESZPRÉM.HU | Reklámozd a saját oldaladat is