Malmőben játssza Eb-csoportmeccseit a magyar válogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott a malmői E csoportba került a januári osztrák, svéd, norvég közös rendezésű Európa-bajnokság pénteki, bécsi sorsolásán.

A magyarok rendkívül nehéz négyesbe kerültek, ugyanis az olimpiai és világbajnok Dániával, továbbá Izlanddal és Oroszországgal találkoznak.

A sorsolást Nagy László alelnök értékelte magyar szövetség honlapján.

"A sorsolás előtt is tudtuk, hogy komoly kihívás elé néz minden csapat, még akkor is, ha bővült a mezőny. Ez együtt jár azzal is, hogy több együttes lehetőséget kap, amely még soha vagy csak évtizedekkel ezelőtt szerepelt legutóbb a tornán" - fogalmazott az idény végén visszavonult átlövő.

Hozzátette, hosszú távon szeretnének építkezni, szem előtt tartva a 2022-es hazai rendezésű Európa-bajnokságot, de természetesen nem mondhatnak le az olimpiai kvalifikációról, így a válogatottnak a jövő évi kontinensviadalon is versenyben kell lennie.


MTI/Illyés Tibor

"Nem tűzhetünk ki más célt, mint a továbbjutást, bár nehéz csoportba kerültünk. Ugyanakkor tudjuk, milyen erős verseny az Európa-bajnokság, sokkal könnyebbre tehát nem számíthattunk" - mondta az alelnök, aki szerint a két továbbjutó hely egyikére "nyilván a világbajnok dánok pályáznak a legnagyobb eséllyel".

"A másik két csoportellenfélből az oroszok ellen pozitív élményekkel zártuk az Eb-selejtezőket, Izlanddal pedig az utóbbi években nem találkoztunk. A feladat adott, a cél, hogy megoldja a válogatott" - mondta Nagy László.

Az első 24 csapatos férfi Európa-bajnokságon január 10. és 26. között 65 mérkőzést játszanak. A csoportmeccsekre Grazban, Bécsben, Trondheimben, Malmőben és Göteborgban, a középdöntő mérkőzéseire Bécsben és Malmőben kerül sor, az elődöntőket és a helyosztókat pedig Stockholmban rendezik. A torna győztese kvótát szerez a jövő nyári tokiói olimpiára.

Az Európa-bajnokság csoportbeosztása:
A (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B (Bécs): Ausztria, Csehország, Észak-Macedónia, Ukrajna
C (Trondheim): Spanyolország, Németország, Lettország, Hollandia
D (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E (Malmö): Dánia, Magyarország, Izland, Oroszország
F (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország
A csoportok első két helyezettje jut a középdöntőbe.