A világbajnok Rasmus Lauge első magyar bajnoki mérkőzésére készül

Álomcsapatba is került, Veszprémben pedig BL-győztes lenne a csendes dán.

Nem visszakozott a dán Rasmus Lauge, amikor megtudta, hogy a Telekom Veszprém csapatában nem korábbi istápolója, a svéd Ljubomir Vranjes, hanem a spanyol David Davis lesz az edzője. Az idei világbajnokság álomcsapatába irányítóként beválasztott játékos úgy gondolja, hogy ilyen meglepetések minden profi játékost érhetik, aki igazán belevaló sportoló, annak az alkalmazkodás erényével is rendelkeznie kell. A szerény és csendes dán, ahogy eddig, Veszprémben sem a hangzatos kijelentéseivel szeretne kitűnni, hanem a kiszámíthatatlan és hajszálpontos passzaival, valamint a védhetetlen lövéseivel. Lauge nem szorul biztatásra, a világ- és Európa-bajnok játékos ösztönzés nélkül is magara emeli a mércét maga előtt.

Az élsport kiszámíthatatlansága
„A versenysport nem csak az előrelátható eseményekről, hanem a kiszámíthatatlanságról is szól. Ezért sem bizonytalanodtam el, amikor megtudtam, hogy nem az az edző vár rám Veszprémben, aki odahívott és másodszor is mesterem szeretett volna lenni. A rizikófaktort soha nem szabad kihagyni a számításokból, nem csak a játékosok váltogatják a klubjaikat, hanem az edzők is, ha így döntenek, vagy menniük kell ” – szögezte le az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó Lauge, aki két évig a THW Kiel csapatában edződött, majd négy szezonon át a Flensburg-Handewitt együttesét szolgálta.

A dán válogatottban 18 évesen bemutatkozó sokoldalú játékos szerződtetésével hétre emelkedett azoknak a kézilabdázóknak a száma, akiket a Telekom Veszprém Bundesliga csapatokból „kiszemezve” hozott el Magyarországra. Nem az érkezés sorrendjében Momir Ilic, Christian Zeitz, Aron Palmarsson (a THW Kiel volt a korábbi csapatuk), Andreas Nilsson (HSV Hamburg), Dejan Manaszkov (Rhein-Neckar Löwen), Petar Nenadic (Füchse Berlin), most pedig Rasmus Lauge (HSG Flensburg-Handewitt) került be a veszprémi légiósok hadoszlopába.

IMG_7977

Egyszerű magyarázat
A Bundesligában eltöltött embert próbáló évei, a keményebbnél keményebb mérkőzések, a hosszabb pihenő hiánya, nem utolsó sorban pedig a sok utazás –erősen megterhelték a szervezetét. Mindez így együtt is csak az egyik oka volt az ország- és klubváltásának.

„Új kihívást kerestem magamnak, új környezetet és ingereket, és egy olyan közösséget, amelynek a szellemiségével azonosulni tudok – folytatta. – Mint ellenfél sokszor kerültem szembe a Veszprém csapatával, tetszett a változatos játékuk, a sportszerűség határain belül maradó harciasságuk, ahogy az az atmoszféra is, amely a magyar bajnokcsapat otthonában fogadott. Ezek a pozitív benyomások is arról győztek meg, hogy Veszprémben a helyem.” – hangsúlyozta a dán sportember, aki várhatóan pénteken szerepel először magyar bajnoki mérkőzésen.

Lauge az átlövő poszt egyik legjobbja az európai TOP-listán, ugyanakkor irányítóként is mesteri teljesítményekre képes. Úgy gondolja, hogy a modern kézilabdázásban csak azok a játékosok érvényesülnek igazán, akik a taktika függvényében többféle feladat megoldására is képesek.

IMG_8178

Kettős cél
Nem gondolja úgy, hogy lényegesen könnyebb lesz a dolga, mint az elmúlt hat esztendőben, hiszen a Telekom Veszprém a hazai versengésben és a nemzetközi porondon is csúcsra szeretné járatni magát. Ami pedig a világbajnoki címvédő dán válogatottat illeti, a mérce ott sem lesz alacsonyabbra állítva.
„Az indíttatás kellőképpen erős bennem, és mivel itt Veszprémben eddigi tapasztalataim szerint minden jól működik, elsősorban rajtam, a szorgalmamon és a testi épségem megőrzésén múlik, hogy a terveim megvalósulhatnak-e. Szeretném hozzásegíteni a magyar bajnokcsapatot, úgy is mondhatom, hogy a munkaadómat a Bajnokok Ligája megnyeréséhez, amelynek büszkeségét eddig én sem élhettem át. Küzdelmes hónapok várnak rám, hiszen a dán válogatott is számít rám. Mikkel Hansen, Niklas Landin és velem együtt a többi VB győztes is olimpiai bajnokok szeretne lenni Tokióban. A hosszú menetelésben erős támaszt jelentenek számomra a családom tagjai, akik itt vannak már velem Veszprémben Az otthon nyugalma és biztonsága nélkül kevesebbnek és gyengébbnek érezném magamat” – mondta befejezésül Rasmus Lauge, akit az idei világbajnokság végén olyan nemzetközi álomcsapatba válogattak be, amelyet vele együtt Landin, a honfitársa, a spanyol Solé, a német Wiede, a norvég Myrhol, Sagosen és egykori flensburgi csapattársa, Jöndal alkotott.

Szalay Péter
SzPress Sporthírszolgálat
https://www.facebook.com/sporthirszolgalat/