Pályacsúcsra készül Rasovszky Kristóf a Lidl Balaton-átúszáson

Szinte a teljes magyar nyíltvízi úszóválogatott rajthoz áll a Lidl Balaton-átúszáson, hiszen a járványhelyzet miatt az élversenyzőknek is ez lesz az év első szabad vízi versenye.

Legjobbjaink 6 hét kényszerpihenő után csak április végén folytathatták felkészülésüket, így most igazán motiváltan vágnak neki az 5,2 km-es távnak.

„Nekem a Balaton többet jelent, mint a többi úszónak, hiszen nagyszüleim Balatonfűzfőn élnek, én ott tanultam meg úszni, most is ott edzek. Tavaly Balatonfüreden sikerült Világkupát nyernem, szóval nekem a Balaton minden. „ – mondta Rasovszky Kristóf világ és Európa bajnok nyíltvízi úszónk. A versenyre kitűzött céljairól a bajnok így nyilatkozott: „Jelenleg számomra ez az év nyíltvízi versenye, ezért nem titkolt célunk Pap Márk pályacsúcsának megdöntése. Ehhez persze az is kell, hogy a szél is velünk legyen és akkor egy jó úszással összejöhet a pályacsúcs.” Kristóf az amatőr sportolóknak is ajánlja a Lidl Balaton-átúszást, mert mint mondta : „ Ez a verseny ideális arra, hogy bárki kipróbálja milyen nyílt vízen úszni. Az úszófolyosóban álló vitorlások biztonságot adnak, nem lehet eltévedni és aki elfárad ki is kapaszkodhat egy kis pihenőre.”


A képen a tavalyi első 3 helyezett (Székelyi Dániel, Rasovszky Kristóf, Papp Márk )

Olasz Anna világbajnoki 2. helyezett, Universiade győztes úszó így nyilatkozott a versenyről: „Nekem a Balaton szívem csücske. Szeretném kiélvezni a szabad vízben való úszást végre versenykörülmények között. Mivel nekem 25 km-en vannak a legjobb eredményeim, ez az 5 km számomra inkább sprint távnak számít. Ennek ellenére ha férfi válogatott társaim segítenek, van rá esély, hogy megdöntsem a fennálló női pályacsúcsot.”

Az augusztus 1-i verseny nevezői között van:
- Bérczes Edit világcsúcstartó, világ- és Európa-bajnok ultramaratoni futó
- Bazsinka József a Budapesti Fesztiválzenekar Liszt-díjas tubaművésze
- Fehér Dániel a Kolibri Színház színésze
- Gurbán Béla 66 éves úszó, aki eddig minden Balaton-átúszáson célba ért, most 38. alkalommal vág neki az 5,2 km-es távnak.

Az esemény hagyományos elemei nem változnak: a rajt Révfülöpön, a cél Balatonbogláron lesz és a táv 5.2km. Az úszók biztonságára a mintegy 130 vitorlásból, 7 kishajóból és 4 motorcsónakból álló úszófolyosó mellett a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szakemberei ügyelnek.

2020. évi újdonság: Lidl Balaton-átúszás Féltáv, azaz 2.600 méteres rövidebb táv, amely Boglárról indul. A résztvevők beúsznak 1300 métert, majd visszafordulnak és azonos pályán érnek célba az átúszókkal.

A versenyre eddig több mint 5200 előregisztráció érkezett, közülük mintegy 600 úszó a 2600 m-es „féltávot” választotta.