Gólokban is jótékonyak voltak - Videoton FC - Devecseri SE 12:0 (6:0)

Több nemes gesztust és felajánlást is tett a Videoton labdarúgócsapata, majd 12 góllal örvendeztette meg a kilátogató közönséget.

A fél négykor kezdődő jótékonysági mérkőzésen a Devecseri SE a Monicomp Liga listavezetőjével, a Videoton FC csapatával mérkőzött. Köztudott, hogy az ajkai timföldgyár vörösiszapja október 4-én öntötte el Devecsert és Kolontárt, ami hihetetlen károkat okozott a térségben. A devecseri labdarúgó csapat pályája is iszap alatt áll, az összes felszerelés, eszköz, a pálya karbantartásához szükséges gép megsemmisült, a szertárnak otthont adó épületet nagy valószínűséggel le kell bontani. A labdarúgó klub elvesztette az otthonát is, az igazolások és a mezek is odavesztek a katasztrófában, és belátható időn belül nem lehet a devecseri pályán labdarúgó mérkőzést rendezni. Ideigleneses Ajkára költözött a csapat, ott edzenek, és ott fogják a bajnoki mérkőzéseket is lejátszani.

Az összecsapás előtt a székesfehérvári VT Transmann cég felajánlotta, hogy a devecseri játékosokat és a település lakóit ingyen szállítja a veszprémi mérkőzésre. A találkozó kezdő sípszava előtt Tassy Márk, a székesfehérváriak ügyvezető igazgatója adta át a Videoton FC sportszergyártó cége által felajánlott teljes garnitúra felszerelést - 18 db mezt, nadrágot, sportszárat -, valamint 25 db labdát. Emellett Kovács Ferenc, a Videoton-Puskás Akadémia mesteredzője három garnitúra mezt ajándékozott az utánpótlásnak, kettőt a devecseri, egyet a kolontári klub utánpótlás csapatának. A mérkőzés kapcsán a Magyar Vöröskereszttel együttműködve véradást is szerveztek a veszprémi Városi Stadionban, 14.30 és 18 óra között.

A szerdai, veszprémi kormányülés végét követően több politikus kilátogatott a jótékonysági találkozóra, többek között Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Porga Gyula, Veszprém város polgármestere is.

A kezdőrúgást Iváncsik Gergő, az MKB Veszprém világválogatott kézilabdázója végezte el. Az előzetes ígéreteknek megfelelően a Videoton nem vette félvállról a mérkőzést, az első keret legtöbb játékosa pályára lépett. A fehérvári játékosok nem is tétlenkedtek, és tizenkét góllal örvendeztették meg a kilátogató nézősereget. A devecseri játékosok, kiegészülve a nyáron éppen Devecserből Veszprémbe igazolt Kádár Balázzsal, becsületesen küzdöttek, hajtottak a jóval nagyobb játékerőt képviselő Vidi ellen, de ezen az összecsapáson nem az eredmény számított, hanem a károsultak iránti összefogás, segítség.

A mérkőzés teljes bevételét, 473.000 Ft-ot a devecseri károsultak kapják meg, de ezt az összeget Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa egy millió Ft-ra egészíti ki. Utóbbi összeg mellett a szombati, Videoton FC – Paks NB1-es találkozó teljes bevétele is a devecseri csapat megsegítésére lesz szentelve.

Az összecsapás után Mezey György, a fehérváriak vezetőedzője úgy nyilatkozott, hogy nem is segítség volt ez, hanem egy természetes tenni akarásból fakadó cselekvés.

- Valamennyi játékos, edző végiggondolta, hogy valamit tennünk kell. Ennek az előzménye az, hogy Elek Ákos faluját, Bánrévét két-három hónappal ezelőtt elöntötte az árvíz, és tönkrement a házuk, valamint a falu, s akkor is egy jótékonysági mérkőzéssel próbáltunk segíteni rajtuk. Ezután a tragédia után is azonnal, gondolkodás nélkül léptünk, hogy valamivel hozzá tudjunk járulni. A pénz, a szerelés, a labdák, amit az ember tud, ad, de nem is ez a legfontosabb, hanem, hogy lássák ezek az emberek, hogy együtt gondolkodunk, együtt élünk - mondta Mezey György.

- Jó érzés volt újra a devecseri csapatban játszani, sajnálom, hogy az eredmény így alakult, de jó volt a társaság. Nagy élmény volt a Videoton ellen szerepelni, nagyon nehéz volt ellenük, meglátszott a sokosztálynyi különbség, de örök élmény marad számunkra. A klub nagyon megszenvedte a katasztrófát, az igazolásokat és a mezeket is elvitte az iszap, a pálya teljesen használhatatlan lett. Volt csapattársaim közül sajnos voltak olyanok, akiknek az egész házát tönkretette a katasztrófa, valamint minden egyéb értéküket is. Ám szerencsére tudják folytatni a bajnoki szereplést a megyei elsőosztályban, mivel az FC Ajkától megkapták az egyik pályát, így kedden és pénteken ott tudnak gyakorolni, és a hétvégi összecsapásokat is itt rendezhetik - mondta Kádár Balázs, a Veszprém FC kapusa.

Videoton FC - Devecseri SE 12:0 (6:0)
Gólszerzők: Lencse 2, Babos 2, Mutumba 2, Alves, Sándor Gy., Andics, Szakály D., Vasziljevics, Vujovic.

 galeria_48

Képgaléria