Női kézilabda Eb: a magyar szövetségnek nincs számszerű elvárása

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nem fogalmazott meg számszerű elvárást a női válogatott szereplésével kapcsolatban az egy hét múlva kezdődő dániai Európa-bajnokság előtt.

Az MKSZ csütörtöki, online sajtótájékoztatóján Görbicz Anita elnökségi tag elmondta, hogy rendkívüli év az idei, a koronavírus-járvány miatt megjósolhatatlanok az eredmények, nem lehet tudni, melyik csapat milyen formában van. Hozzátette, a kontinenstorna is kiszámíthatatlan lesz, ezért - bár szakmai céljaik természetesen vannak - ezúttal nincs számszerű célkitűzés, de "nagyon jó eredményt" remélnek.

Görbicz - aki tagja a szakmai stábnak is - közölte, nagy öröm, hogy egyáltalán megrendezik a tornát, amit a játékosok már nagyon vártak, és bízik benne, hogy a körülmények, a feltételek megfelelőek lesznek.

Danyi Gábor szövetségi kapitány is úgy fogalmazott, nagyon örül, hogy megtartják az Európa-bajnokságot, mert a márciusi, győri olimpiai selejtezőtorna előtt szeretnének minden alkalmat, minden edzést és mérkőzést felhasználni, hogy összekovácsolják a csapatot.

"Reméljük, nagyon jó szellemiségű lesz a társaság a pályán és a pályán kívül is. A lányok nagyon nagy lelkesedéssel, hittel és alázattal dolgoznak. Az Európa-bajnokság egy nagyon fontos és hasznos állomás lesz. Szeretnénk épülni, fejlődni, minden meccsen kihozni magunkból a maximumot, és a lehető legjobban szerepelni" - nyilatkozta.

A Győri Audi ETO KC vezetőedzője hozzáfűzte, a sérülések eddig elkerülték a keretet, amelyet a pillanatnyilag legjobb formában lévők alkotnak.

A másik szövetségi kapitány, Elek Gábor rávilágított, hogy a jelenlegi kaotikus helyzetben sokkal nehezebb tervezni, és felkészülni az ellenfelekre, hiszen a csapatok nagyon kevés mérkőzést játszottak idén.

"Nehéz megjósolni, milyen állapotban vannak az ellenfeleink, mire számíthatunk tőlük, ezért a torna rajtja után nagyon intenzív munka vár ránk, hogy feltérképezzük őket" - magyarázta a Ferencváros vezetőedzője.


Fotó: MKSZ

Hangsúlyozta, a magyar csapatban is nagy különbségek vannak a fizikai állapotot illetően, mert a játékosok nehezen tudnak visszatérni a megbetegedés után.

"Orosz rulett-szerű az egész, de megpróbáljuk a lehető legtöbbet kihozni magunkból. Nem panaszkodunk, de azt látni kell, hogy vannak bizonyos korlátaink" - szögezte le.

Hozzátette, mivel a tavaszi olimpiai selejtező sikere a legfontosabb, ezért nagyon jó, hogy megrendezik az Európa-bajnokságot. A svédek elleni edzőmeccsekről elmondta, nem az eredményesség a céljuk, csak azt szeretnék, ha a csapat játéka stabil lenne.

Kovacsics Anikó csapatkapitány felidézte, a keret számos tagja karanténban volt az ősz folyamán, ezért nem olyan a fizikai állapotuk, mint egy világverseny előtt lenni szokott.

"Ha együtt, csapatként összefogva hajtunk, jó eredményt érhetünk el. Remélem, most már csak arra kell összpontosítanunk, ami a pályán történik" - nyilatkozta az FTC irányítója.

A magyar válogatott szombaton és vasárnap Svédország vendégeként játszik felkészülési mérkőzéseket - ez lesz a csapat idei első és második meccse -, majd az Európa-bajnokságon a koldingi C csoportban jövő pénteken Horvátországgal, vasárnap Szerbiával, december 8-án pedig a világbajnok Hollandiával találkozik. Az első három helyezett kerül a középdöntőbe, ahol a Románia, Norvégia, Németország, Lengyelország négyes három továbbjutójával mérkőzik az elődöntőbe kerülésért.

A csoportkörben Kolding és Herning is két-két, a középdöntőben pedig egy-egy csoportnak ad otthont, a döntő hétvégét Herningben rendezik. A tornán 16 csapat szerepel és 47 mérkőzést játszanak. A résztvevők elővigyázatosságból teljes elszigeteltségben, úgynevezett piros buborékban lesznek majd, a szállodájukat csak az edzések és a mérkőzések miatt hagyhatják el.