Kovács Tamás megyecsúcsot futott

A VEDAC kiválósága edzője 1999-es maratoni csúcsát adta át a múltnak, eredménye a jelenleg érvényes olimpiai szintidőn belül van.

Az olaszországi Reggio Emiliában rendeztek maratoni futóversenyt múlt hétvégén, ahol kitűnő magyar eredmény született. A VEDAC atlétája, Kovács Tamás túlszárnyalva mestere, Szemán János legjobb eredményét (2:16,17/Ferrara), melyet még 1999-ben futott. A 29 éves marokkói Taofique El Barhoumi (2:15,55) mögött szoros másodikként érkezett a célba 2:16,07-es eredménnyel, megelőzve a kenyai Biwott-ot. (2:19,48). Eredménye a jelenlegi olimpiai kvalifikációs szintidőn belül van (2:17,00/ érvényes olimpiai kvalifikációs szintet csak 2011-től kezdődően lehet elérni), és a jövő évi világbajnoksági részvételre is bizonyára lehetőséget biztosít.

A veszprémi versenyző, aki az idei országos bajnokságon 5000 m-en aranyérmet nyert, több mint 4 perccel javította meg első maratoni versenyén elért eredményét. A verseny első fele közel 2 perccel volt lassúbb (1:09,02/1:07,05), mint a második, ez azt mutatja, hogy a 27 éves versenyző – aki korábban több évet töltött az USA-ban egyetemi tanulmányai miatt (High Point University/NC) –, még jelentős tartalékokkal rendelkezik. A 30 km-es részidő 1:37,49 volt, ekkor a magyar futó az élre állt és nyomában a későbbi győztes marokkói versenyzővel fokozatosan leszakítva az ellenfeleket, elfutottak a mezőnytől. 39 km-nél a marokkóinak sikerült 60 m előnyt kicsikarnia a hosszú ideig vezető Kováccsal szemben, és ha nehezen is, de ezt sikerült a célig megtartania a végén feltámadó és a közönség biztatását élvező magyar futó előtt.

- Az első 5 km viszonylag lassú tempóban telt, öten fokozatosan leváltunk a tömegből, 3 marokkóival és egy kenyaival kezdtünk gyorsulni, de még mindig nem volt nagy iram. 27-28 km-ig mentünk együtt, ezután elkezdtünk lassulni, ezért úgy döntöttem, hogy élre állok, mert 2:18-on belül akartam futni. Egyedül a marokkói jött velem, a többiek lemaradtak. Egy jó 10 km-es tempót futottam, majd két kilométerrel a vége előtt a marokkói ritmust váltott, amire már nem tudtam reagálni, így eldőlt a verseny. Összességében elégedett vagyok, a célomat sikerült elérni – mondta a verseny után Kovács Tamás, majd remek időeredményről és a jövőbeni terveiről is beszélt.

- Tudtam, hogy mennyi a megyecsúcs, de verseny közben nem foglalkoztam vele, viszont amikor már ott tartottam, hogy meglehet, akkor bennem volt, hogy meg akarom csinálni. Félmaratonon is az edzőm csúcsát döntöttem meg, most is nagyon szurkolt nekem, kerékpárral kísérte végig a versenyt, közben adta az instrukciókat. Most egy kicsit pihenek, majd az alapozás után egy rövid felvezetéssel szeretnék egy jó maratont futni. Érvényes olimpiai szintet szeretnék teljesíteni, az A szint várhatóan 2:15 körül lesz, ez a jövő évi nagy cél. A londoni olimpia az elsődleges célom, a jövő évi világbajnokság másodlagos – mondta Kovács Tamás.

A versenyző edzője, Szemán János (sokszoros hosszútávfutó felnőtt magyar bajnok 5000m-től a maratoni távig bezárólag), aki a pályán követte a verseny történéseit, és segítette versenyzőjét, érthetően boldogan értékelt.

- Éreztem, hogy Tamás jó lesz. Sikerült kikezelni kora tavaszi sérülését, kicsit később jött formába, sokat versenyzett a rövidebb távú utcai versenyeken, több versenyt meg is nyert, vagy erős mezőnyökben jó helyeken jött be. Stabil félmaratoni versenyei előre vetítették egy jó maraton lehetőségét. Büszke vagyok, hogy tanítványom túlszárnyalta az én eredményemet. Jövőre nagy terveink vannak – értékelt Szemán János.

Jól szerepelt a versenyen a VEDAC másik két férfi versenyzője is, Kis Áron 2:30,28-al a tizedik, a nyíregyházi szenior EB maratoni futó ezüstérmese, Eső András pedig a tizenkettedik helyen végzett 2:34,01-es eredménnyel.

A női versenyben, ahol korábban az olimpikon Kovács Ida kétszer is győzni tudott (egy alkalommal rendkívül kiélezett versenyben akkor az olasz atlétika büszkeségének számító Giovanna Volpatoval szemben) a fiatal Nagy Mónika - Kovács Tamáshoz hasonlóan - második versenyét teljesítette ezen a távon. A veszprémi atlétanő egyéni legjobbjával a második helyet szerezte meg az ebben az évben a livornói maratonin is győztes rutinos olasz Ilaria Bianchi mögött, megelőzve a korábbi győztes, a versenycsúcsot is tartó Stefania Benedettit.


Nagy Mónika (balra)

- Szerettem volna még jobb időt futni, de őszi, hosszan tartó betegségem nagyon akadályozott a felkészülésben, remélem jövőre nem így lesz. Több edzéssel ennél biztosan jobbat is fogok futni" - bizakodott a mindössze 45 kilós magyar hölgy.

A kiválóan megrendezett versenyen közel 2500-an indultak a maratoni távon.