Idén több jut a veszprémi sportra

Szerda délelőtt szavazott az oktatási, ifjúsági és sport bizottság a kiemelt egyesületekkel kötendő szerződésekről és az idei sportkeret felosztásáról.

A Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolában tartotta soron következő ülését Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottsága. A veszprémi sportklubok szempontjából fontos nap volt a mai, hiszen a bizottság döntött a 2011. évi támogatásokról.

A második napirendi pont keretében tárgyalta a bizottság az önkormányzat 2011-2014-re vonatkozó gazdasági programját. Halmay György, a bizottság elnöke kezdeményezte, hogy a Kádár utcai sportpálya felújítása kerüljön be a város gazdasági programjába, ahol a BVTC korábban nagy sikereket ért el. A módosító indítványt egy tartózkodás mellett a bizottság elfogadta.


Fotó: Simon András, a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola fotósa

A harmadik napirendi pontban a kiemelt veszprémi sportegyesületekkel megkötendő megállapodásokról szavazott a bizottság. Az első helyen kiemelt egyesület továbbra is az MKB Veszprém KC, a férfi kézilabdacsapat támogatása évi 60 millió forintról 68 millió forintra emelkedik, a szerződés 2015. december 31-ig szól. Halmay György kiemelte, hogy az MKB Veszprém KC sporttevékenysége olyan marketing lehetőséget jelent, mely hosszú távon több bevételt hoz, mint amennyit a város a csapat támogatására költ.

A női kézilabda csapat, a Veszprém Barabás KC szerződését 2014. december 31-ig hosszabbítják meg, a támogatási összeg változatlan, évi 21 millió forint marad.

Az NBII-be felkerült Veszprém FC támogatását 15 millió forintról évi 30 millió forintra emelik 2014. december 31-ig, a labdarúgó utánpótlás továbbra is 15 millió forint marad. A Veszprémi Egyetemi SC Kosárlabda Szakosztályának támogatása 2014. december 31-ig évi 10 millió forint lesz.

A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) szerződését, mely 20 millió forint támogatásról szól, 2014. december 31-ig hosszabbítják meg. A klub képviseletében Németh Attila, ügyvezető igazgató köszönte meg a városvezetés bizalmát, és kezdeményezte, hogy Veszprém város címerét az egyetemi stadion területén található futófolyosó tetejére is helyezzék ki, ami így nemcsak az atlétika versenyeken, hanem a labdarúgó mérkőzéseken és más rendezvényeken is jól láthatóvá válik. Halmay György hangsúlyozta, hogy a VEDAC a lehetőségeihez és pénzügyi helyzetéhez képest erőn felül teljesít évről évre, a klubnál komoly szakmai munka folyik, amit az eredmények is igazolnak.

A kiemelt szerződések mindegyikét támogatásra javasolta a bizottság, az önkormányzat képviselőtestülete soron következő közgyűlésén szavaz a szerződések megkötéséről.

A 8. napirendi pont keretében állapították meg a 2011. évi sporttámogatásokat a mellékelt Excel táblázatban található összegek szerint. Halmay György elmondta, hogy hosszú egyeztetések előzték meg az összegek megállapítását, figyelembe vették a sportklubok költségvetését és az általuk szervezett rendezvényeket is.

Katanics Sándor bizottsági tag jelezte, hogy mérhetetlenül kevésnek tartja a diáksport támogatását, ezért tartózkodni fog. Juhász László, sportcsoportvezető ismertette a bizottsággal Dénes Ferenc, sportközgazdász kutatásának eredményét, mely szerint a 6-14 év közötti magyar gyerekek csupán 9 %-a sportol rendszeresen, míg például Finnországban ez az arány 64 %. A diáksportra fordított támogatás akkor növekedhet jelentős mértékben, ha a rendszeresen sportoló gyerekek száma növekszik. Halmay György hangsúlyozta, hogy az előző évi tanácsnoki keret összegét is – ami idéntől megszűnik – a diáksportra fordítják, amivel együtt a tavalyinál nagyobb összeget biztosít az önkormányzat erre a területre. Több tartalékot is hagyott a folyó évre a bizottság, amiből a nagyobb volumenű diáksport rendezvényeket és a világversenyekre való felkészülést is tudják majd segíteni.

Halmay György egy benyújtott kérelem alapján módosító javaslatot nyújtott be. A Veszprémi Dózsa SC birkózója, Németh Zsanett esélyes lehet a Londoni Olimpián való részvételre, ezért a klub vezetése célzottan az ő versenyeztetésének támogatására 300.000 Ft-ot kért, amit az elnök a tartalék terhére megítélésre javasolt. Halmay György hangsúlyozta, hogy egy esetleges olimpiai részvétel 300.000 Ft-nál több eszmei értékkel bír, a bizottság egy tartózkodás mellett támogatta a kérelmet a sportklub számára nyújtott alaptámogatáson felül.

A nehéz gazdasági helyzet ellenére, az előzetes ígéreteknek megfelelően növekedett az önkormányzat által sportra fordított összeg. Fontos megemlíteni, hogy minden kérelmet benyújtott sportegyesületet támogat az önkormányzat, még a legkisebbeket is jelképes, 50 ezer forinttal.

A 11. pontban tárgyalt Oktatási Keret felosztásának is volt egy sportos vonatkozása. A Bárczi iskola tanulói a „Kapkodd a lábad!” sorversenyen az országos döntőbe jutottak. Az iskola vezetése az oktatási keretből kért 150 ezer forintot a gyerekek utaztatására, amit a bizottság elfogadott.