Jászberényi győzelem a rangadón

A listavezető Jászberény ellen veszítette el hazai veretlenségét a VESC NB1/B-s férfi kosárlabda csapata a rájátszás harmadik fordulójában.

Szabó Balázs két kosarával indult a bajnokság első és második helyezettjének összecsapása (4:2). A hazaiak tartották az előnyt, Nagy Róbert - aki több éven át volt a jászberényi kosárlabda barátok kedvence - remek kosara után Szabó Balázs értékesített két büntetőt, míg a másik oldalon a 205 centiméter magas Horváth Csaba járt élen a pontszerzésben (4. perc: 10:8). A vendégek az első percek bizonytalansága után átvették a játék irányítását és a játékrész 6. percére megfordították a mérkőzést, különösen a rendkívül mozgékony Surmann Péter vezetésével (10:15). Eközben a vendégek centere Horváth Csaba már a harmadik személyi hibáját is begyűjtötte, így Godena lépett a pályára. A vendégek tovább növelték előnyüket (12:19), de a hazaiak Szabó Balázs és Nagy Róbert révén próbáltak faragni a hátrányból (16:21). A negyed végén a csereként beállt Likár brillírozott a vendégeknél, így hat pontos hátránnyal mehetett pihenőre a VESC (20:26).


Fotó: archív

A második tíz percet a Jászberény kezdte jobban, Likár ott folytatta, ahol az előbb abbahagyta, majd Szögi is beköszönt, így tíz ponttal megléptek a vendégek (22:32). Azonban a veszprémiek rákapcsoltak, Szabó Balázst nehezen tudták semlegesíteni a berényiek, az ő és Kiss Botond kosaraival két perc alatt minimálisra faragta hátrányát a bakonyi gárda (14. perc: 32:34). A vendégek mesterének, Horváth Balázsnak időt kellett kérnie, ám ez sem segített a feljavult hazaiak ellen. A negyed közepén a hazaiak legjobbja Szabó vádlija megsérült, s lebicegett a pályáról. Ez sem zavarta meg azonban a házigazdákat, Bovánovics és Mérész azonnal egy triplával jelentkezett (38:38). Surmann Gábor révén továbbra is a vendégeknél volt a vezetés, azonban Jilling és Mérész remek egyéni akciói után a VESC került hosszú idő után előnybe (17. perc: 44:42). A nagyszünetig nem sikerült megtartani a fórt, Surmann Péter kosaraival döntetlen állással vonulhattak pihenőre a csapatok (47:47).


Fotó: archív

A találkozó harmadik felvonása sikeredett talán a leggyengébbre, mindkét együttes játékosai sokat hibáztak. A továbbra is megállíthatatlan Surmann Péter triplájára Jilling László felelt két hármassal, így a 22. percben 53:51 állt az eredményjelzőn. Ezt követően a vendégek edzőjénél elszakadt a cérna, többszöri reklamálása után technikait ítéltek ellene a játékvezetők. Az esethez annyi megjegyzést fűzhetünk, annak ellenére, hogy három játékvezető bíráskodott az összecsapáson, nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak, sokat tévedtek mindkét oldal kárára. Mérész értékesítette is a két büntetőt, ám 55:52 után 55:56-nál már ismét a Jászberény vezetett. A negyed hajrája éles küzdelmet hozott, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett egy-egy ponttal, hazaiaknál Szabó Balázs szórta a kosarakat, aki sérülése után visszatért a pályára. A vendégeknél Szögi vállalta magára ebben az időszakban a pontgyártást, így 30 percnyi játék után 66: 66 állt az eredményjelzőn.

Az utolsó negyed elején beragadt a bakonyi gépezet, a vendégek három gyors dupla után egy perc alatt hatpontos előnyre tettek szert (66:72). Molnár István időkérése után Bovánovics és Jilling révén két pontra zárkózott a VESC (72:74). A játékrész derekán Jilling triplájával egy pontra zárkóztak a hazaiak, azonban a győzelmi remények ezt követően hamar elúsztak. Surmann Gábor kétszer is jól célzott a hárompontos vonal mögül, s pillanatok alatt 77:86-ra módosult az állás. Ez a két tripla megtörte a kemény fizikai csatában fáradó veszprémieket, akik még próbáltak kapaszkodni Kiss Botond és Jilling László által, ám a mezőny legjobbjának bizonyult Surmann Péter egyszerűen tarthatatlan volt, s az összecsapást stílusosan az ő triplája zárta (86:98).

mérkőzéstükör

Molnár István: Gyengén védekeztünk ezen a mérkőzésen, az ellenfél kis emberei folyamatosan be tudtak törni, s mi ezzel nem tudtunk semmit kezdeni, ezekből a kiosztásokból könnyű kosarakat tudtak szerezni. Küzdöttünk, hajtottunk, de sajnos vereséget szenvedtünk. Az ellenfélnél négy olyan magas ember volt, aki nálunk nem volt, sok lepattanót gyűjtöttek be, és ezekből meg tudtak indulni. 

VESC - Jászberényi KSE 86:98 (20:26, 27:21, 19:19. 20:32)

Veszprém, 500 néző. V.: Makovsky Sz., Fekete L., Tőzsér D.

VESC: Bovánovics 5/3, Nagy 7, Mérész 13/3, Szabó 23, Jilling 20/12. Csere: Szathmáry 7, Kiss B. 11. Edző: Molnár István.

Jászberény: Horváth Cs. 6, Surmann P. 29/9, Kovács A. 4, Wehner 5, Szögi 19. Csere: Likár 12, Surmann G. 10/6, Godena 13. Edző: Horváth Balázs.

Statisztika:
Dobás összesen: 53,8%, ill. 62,5%.
Közeli: 73,1%, ill. 74,4%.
Középtávoli: 37,5%, ill. 54,5%.
Távoli: 33,3%, ill. 35,7%.
Büntető: 75,0%, ill. 54,2%

Lepattanók:
védő: 12, ill. 17.
támadó: 6, ill.11.

Szerzett labda: 15, ill. 11.
Eladott labda: 15, ill. 8.