Megmaradt a remény

Czvetkó duplájával és Novothny góljával győzte le a sereghajtót a Veszprém FC, így az utolsó fordulóban dől el az osztályozós hely sorsa. A SZTK ellen aratott egygólos győzelmével a Pécs nyerte az NB2 Nyugati csoportjának küzdelmeit.

A mérkőzés első lehetősége a Veszprém előtt adódott. Grósz hosszú bedobását Hevesi-Tóth csúsztatta meg a rövid saroknál, azonban középen mindenki lemaradt a labdáról. A 13. percben első nagyobb helyzetét azonnal kihasználta a bakonyi gárda. Egy baloldali bedobást követően a vendégvédők gyengén szabadítottak fel, Novothny megszerezte a labdát, majd 11 méterről a hosszú sarokba emelt (1:0). A kapott gól után a Kaposvölgye védelme teljesen megzavarodott, előbb Finta életerős lövését kellett hárítani Horváthnak, majd egy rossz előreívelés Garairól Novothny elé pattant, aki a védők szorításában ballal próbálkozott, azonban Horváth ismét bravúrral védett. A 18. percben hatalmas helyzet maradt ki a vendég kapu előtt. Egy baloldali beadás után a vendégek védője ráfejelte a labdát az előtte álló Szilasira, akiről Alex elé csorgott a játékszer, de lövését Horváth Damos bravúrral mentette, a kipattanót pedig Novothny vágta fölé.

A 28. percben az összecsapás elején összefejelő Alexet le kellett cserélnie Vágó mesternek, helyére Czvetkó lépett pályára. Czvetkó beállása lendületet vitt a hazai támadásokba. A 34. percben Garaitól kapott remek labdát, de kiszorított szögben az oldalhálóba lőtt. Három perccel később azonban már nem hibázott a hazaiak 9-es számú támadója. Grósz Róberttel való remek kényszerítő után betört a 16-oson belülre, majd egy csel után a kapus lába között a hálóba lőtt (2:0). A félidő utolsó helyzete is a Veszprém előtt adódott. Egy hosszú indítást követően Novothny érte el a labdát a jobboldali szögletzászlónál, beadását Czvetkó kezelte le, majd éles szögből a felső lécet találta telibe.

A második játékrész ötödik percéig kellett várni az első vendég kapu felé tartó lövésre, mikor Kovács Imre szabadrúgása szállt Varga kapuja fölé. Az 52. percben növelte előnyét a veszprémi csapat. Egy hosszú indításra Czvetkó sprintelt rá, s az egymásra váró vendég kapus és védő között elpöckölte a labdát, majd a visszafutó Szilasi mellett okosan a bal sarokba csavarta a játékszert (3:0). A biztos előny tudatában a bakonyiak egy kissé kiengedtek, így a Kaposvölgye előtt több lehetőség is adódott. Az 53. percben a csereként beállt Sowunmi lövésszerű beadása centikkel csúszott el a ziccerben érkező Fekete Imre talpa alatt., majd négy perccel később Duba fejelt fölé egy szöglet után.

A 68. percben azonban már nem hibáztak a vendégek. Egy indítás után a leshatárról kiugró Surányi húzott el a jobbszélen, majd éles szögből leadott Varga Tamás még bravúrral hárította, de a kipattanót Sowunmi Attila higgadtan értékesítette (3:1). Még fel sem ocsúdhattak a hazaiak a szépítő góltól, mikor Surányi beadása után a kifejelt labdát Oszvári 25 méterről, kapásból a felső lécre bombázta. A 73. percben a mezőny egyik legjobbja Novothny Soma szerezhetett volna újabb gólt, de csúsztatott fejesét Horváth Damos ütötte ki a bal alsó sarokból. Az utolsó két percben szintén az élete első felnőtt NB2-es gólját szerző Novothny került helyzetbe, de előbb Horváth Damos hárította hatalmas bravúrral ziccerét, majd egy remek csel után, tiszta helyzetben eltörte a labdát.

A Veszprém FC győzelmével két pontra megközelítette a Budaörsön kétgólos vereséget szenvedő Barcsot. Az utolsó fordulóban a Veszprém FC a friss bajnok Pécshez látogat, míg a Barcs hazai pályán fogadja azt a Győri ETO második csapatát, aki az utolsó nyolc (!) idegenbeli mérkőzésén vesztesen hagyta el a pályát. A bakonyiaknak csak egy győzelemmel lehet esélyük elcsípni a 13., még biztos bennmaradást érő pozíciót, miközben a Barcs nem szerez pontot hazai pályán. Nagyon kevés esély van az osztályozó elkerülésére, de mint Vágó Attila is nyilatkozta, „a futballban minden megtörténhet”.

Az utolsó fordulóbeli, Pécs elleni mérkőzést a Sport2 csatorna 17:45-től élőben közvetíti!

Június 11. (szombat) 17:45 Ness Hungary NB II, Nyugati csoport, 30. forduló, Pécsi MFC - Veszprém FC, Sport2 (élő)

mérkőzéstükör

Vágó Attila: A mérkőzésnek azért volt jelentősége, hogy egy győzelemmel pici reményünk maradjon az utolsó fordulóra, s ez által versenyben maradjunk, még ha nem is a saját kezünkben van a sorsunk, a bennmaradásért. Ha nem sikerül, akkor is megteszünk mindent, hiszen van még egy pótvizsgánk, egy osztályozós lehetőség. A két mérkőzésen ki kell jönnie, ha jobbak vagyunk, mint a Keleti csoport 14. helyezett együttese, bízok abban, hogy megőrizzük NB2-es tagságunkat. Mindegy, hogy miként, de meg kell csinálnunk. Alexet bevitettük a kórházba, mert az összefejelés után szédült, nem látott jól, kettős látása volt, így a biztonság kedvéért kivizsgálásra küldtük. A Czvetkó-Novothny páros jól mozgott, de ennek ellenére nem vagyok teljesen elégedett, mivel 3:0 után két nagy helyzetet is kihagytunk, míg az ellenfél előbb szépített, majd egy zúgó kapufát is rúgott. Amíg van egy kis reményünk, addig nem adjuk fel. Pécsett nem mi vagyunk a mérkőzés esélyesei, de a futballban minden megtörténhet.

Nagy Tibor: Remélem a Veszprém marad az NB II-ben, mert a város megérdemli a másodosztályt.

Veszprém FC - Kaposvölgye VSC 3-1 (2-0)

Veszprém, 200 néző. Vezette: Kovács G. (Hofbauer, Makkosné)

Veszprém: Varga - Grósz, Hegedűs, Lang (Kollár Zs. a 66. percben), Leitold - Garai (Szöllőskei az 55. percben), Molnár, Finta, Hevesi-Tóth - Novothny, Alex (Czvetkó a 29. percben) Vezetőedző: Vágó Attila

Kaposvölgye: Horváth D. - Varga, Duba, Szilasi, Burai - Székesi, Oszvári, Andrejcsik, Kovács (Királyvári a 73. percben) - Fekete (Surányi az 54. percben), Sevel (Sowunmi a 46. percben). Vezetőedző: Nagy Tibor

Gólszerzők: Novothny a 13., Czvetkó a 37. és az 52. percben, ill. Sowunmi a 78. percben.

Sárga lapok: Grósz, Lang, Finta, Hevesi-Tóth, illetve Királyvári.

A Nyugati csoport 29. fordulójának további eredményei:
Budaörs–Barcs 3–1
Győri ETO FC II– Budapest Honvéd II 1–0
Szigetszentmiklósi TK-Erima–Pécs 0–1
Tatabánya–Baja 0–3
Kozármisleny–Ajka 4–1
FTC II–BKV Előre 1–1
Videoton-Puskás Akadémia–Gyirmót 0–2

1

Képgaléria