Magyar csúcs kazánházban

- Mindenki elfáradt, olyan meleg volt, mintha egy kazánházban lettünk volna – mondta az újdonsült csúcstartó, rajta nem fogott ki az időjárás.

A VEDAC kétszeres olimpikon kalapácsvetője, Orbán Éva a Shenzhenben rendezett 26. Universiadén megjavította a női kalapácsvetés 10 éve fennálló magyar csúcsát. Dívós Katalin (Dobó SE) 2001. május 18. óta tartó, 70,79 méteres csúcsát adta át a múltnak.

- Éreztem a selejtezőben, hogy nem vagyok rossz formában, de nem volt könnyű elviselni a körülményeket. A meleg miatt fájt a fejem, egész nap próbáltam sok folyadékot inni. A döntőben két bemelegítő dobásom háló lett, ennek ellenére nem akartam kockáztatni, nem akartam biztonságira menni, hanem úgy gondoltam, hogy lesz, ami lesz, beleadok mindent. Tudtam, hogy akkor máshogy gondolkodtam volna – magyarázta Orbán Éva.

Az első sorozat jobban nem is sikerülhetett volna, Orbán Éva mindjárt az első dobásával megjavította a női kalapácsvetés országos csúcsát, az élre állt, majd egyedül a moldáv Zalina Marghieva tudta megelőzni, 72,93 méterrel.

- Az első dobás után éreztem, hogy meglehet az A szint, de nem sikerült javítanom. Nem volt jól kimérve a szektor, emiatt két dobásom is háló volt, de középre ment, amiből éreztem, hogy ez egy jól kimért szektorban érvényes dobás lett volna, panaszkodásra azonban nincs okom. Sokkal melegebb volt, mint a selejtezőben, 75 százalékos páratartalommal, olyan volt, mintha egy kazánházban lettünk volna, ontotta a meleget a pálya, emiatt mindenki elfáradt. Más problémák is voltak: tönkrement a kijelző, ki kellett cserélni, a hálóból többször kellett kiszedni a kalapácsot, emiatt sokat állt a verseny. Az első dobás után éreztem, hogy dobogós leszek, amikor a moldáv lány kidobta a majdnem 73 métert, tudtam, hogy ez nagy falat számomra. Azt viszont éreztem, hogy tartható az ezüstérem, az első dobás után fel voltam dobódva. Javítani akartam, ami nem sikerült, de abszolút nincs csalódás bennem, hogy nem sikerült teljesítenem az A szintet. A legjobb 8-ban szerettem volna végezni, ezt a célt felülteljesítettem – értékelt Orbán Éva, akinek már a tegui világbajnokság jár a fejében.

- Ma este még örülök, aztán készülök a VB-re, hiszen két hét múlva selejtezek. Holnap edzek, nincs megállás. Kedden megyünk Koreába, este érünk oda, pont 2 hét múlva, szeptember 2-án selejtezek – mondta az olimpiai A szint felé kacsintgató kalapácsvető.