Az olimpia lebeg a szeme előtt

Kovács Tamás, a VEDAC olimpiai B szintes maratonfutója Olaszországban magaslati edzőtáborral és egy jól sikerült versennyel készül Londonra. Szemán János tanítványa beszámolt a livignoi edzőtábor helyszínéről és a közelben rendezett versenyről is.

- Egyre jobban mennek az edzések, most már kezdek egész jól hozzászokni a magaslathoz, így könnyebben is megy a futás. Livigno jó hely, lehet futni, de St Moritz sincs messze, oda is többször átmegyünk edzeni, főleg pályára. Az idő is kiváló, folyamatosan süt a nap, és kellemes 20-22 fok van – számolt be Kovács Tamás, akit ilyen hőségben nem csak a helyszín, de a hőmérséklet miatt is irigyelhetünk.

A Livigno közelében rendezett versenyen, melyen egy jó mezőny gyűlt össze, az ukrán Sergei Lebid volt a legnagyobb név, aki kilencszeres mezei futó Európa-bajnok, a másik ukrán srác Vasily Matviychuk is erős futó, 2:10 az egyéni csúcsa maratoni távon, és többször nyert korosztályos EB-t, már futott olimpián maratont, és valószínűleg Londonban is ott lesz. Rajtuk kívül volt a mezőnyben három erős kenyai, és egy szintén erős marokkói. Az olasz versenyzők között is volt olyan, aki utánpótlás Eb-n futott az idén, egy másiknak pedig Tamásnál jobb egyéni csúcsa van maratonon. Rajtuk kívül volt még több olasz, valamint egy holland futó is.

- Tavaly is futottam ezen a versenyen, és nagyon megtetszett, akkor 6. lettem. Nagyon jó hangulatú esti verseny. 1050 méteres kör a városközpontban, amit kilencszer kell megtenni, és több ezer ember van a kordonok mögött. Nagy a felhajtás, többnapos rendezvény, aminek a vége az elit futam. Idén ez nagyon jó volt felhozó versenynek, kicsit megtörte az edzőtábor monotonitását.

- A verseny jól ment. Az elején az élbolyban voltam, aztán öten megléptek. Viszonylag közel tudtam azért maradni hozzájuk egy hármas üldöző bolyban. A 6. körre az én bolyomból mindenkit leszakítottam, és befogtam kettő élbolyról leszakadó kenyait. Innen már végig a 4. helyen futottam. A 3. helyezett ukrán messze volt, nem sikerült felérnem rá, a végén három másodperc maradt közöttünk. A két kenyai pedig csak a végen tudott visszazárkózni rám, de biztosan tartottam a 4. helyet – értékelte a versenyt a VEDAC futója.

A pályáról érdemes megjegyezni, hogy nagyon sok benne a macskaköves rész, amin nem jó futni, és minden körben van egy 180 fokos fordító, ami miatt általában lassabb időt futnak a versenyzők. Ettől függetlenül Tamás elégedett az eredményével, a 7-8. helyre várta magát, így a negyedik hely számára kifejezetten jó. Az esemény után további programjairól is beszélt:

- A verseny másnapján visszajöttem Livignoba. Még 10 napig itt leszek, aztán a Nike Félmaratonra megyek haza, az lesz a következő verseny. Utána még tervezünk pár felhozó versenyt, majd október közepére keresünk egy megfelelő maratont, ahol egy jó eredményt lehet futni.