Kiváló évet zárt városunk sportja

Soha nem volt ennyi diákolimpiai bajnokunk, két világbajnok, egy világcsúcs és három olimpiai szint is született 2011-ben.

December 20-án, kedden este rendezték városunk hagyományos sportévzáró ünnepségét, a tavalyi évhez hasonlóan a Veszprém Arénában. Az európai színvonalú létesítmény előcsarnokában elismerték a diáksport kiemelkedő eredményeit, átadták az év sportpillanatainak járó okleveleket, és díjazták a legjobb teljesítményt nyújtó sportolókat, edzőket.

Az esemény a Veszprém Televízió összeállításával kezdődött, melyben megemlékeztek városunk egyetlen olimpiai bajnokáról, Kiss Balázsról, a VEDAC kalapácsvetője 15 éve szerzett aranyérmet Atlantában. A kisfilm bemutatta a 2011-es év kiemelkedő eredményeit, és egy rövid összefoglalást adott Veszprém sportéletéről. Az összeállítás után a Csengettyű Együttes karácsonyi műsorát tekinthették meg a vendégek.

A program lebonyolításában műsorvezetőként Mosonyi József és Tari Tibor közreműködött. A meghívott vendégek közül külön köszöntötték Porga Gyulát, Veszprém város polgármesterét, Kovács Norbertet, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnökét, Némedi Lajost, városunk alpolgármesterét és Halmay Györgyöt, az önkormányzat Oktatási, Ifjúsági és Sport Bizottságának elnökét.

Városunk első embere megköszönte a Veszprém sportjáért dolgozó szakemberek és a sportolók munkáját.

- Úgy gondolom, hogy nem nekem kell értékelni az elmúlt évet, hanem az eredményeknek, büszkék lehetünk arra, hogy az idei év is bővelkedett sportsikerekben. Nem lehet elégszer hangsúlyozni a sport személyiség- és közösségformáló erejét, mely biztos alapot ad az egész életünkre. Korábban sportvezetőként én is tapasztaltam, hogy milyen árnyoldalai vannak egy sportszervezet anyagi háttere biztosításának. Idén több pénzt tudott fordítani az önkormányzat a sportra, de van még teendőnk bőven. Sok sporteseményre volt alkalmam kilátogatni az idei évben, és azt tapasztaltam, hogy a sportlétesítmények állapotának javításán sokat kell dolgoznunk az elkövetkezőkben. 2012 az olimpia éve lesz, bízom benne, hogy ennek fényében egy újabb sikeres év áll előttünk – mondta Porga Gyula.

A Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió táncműsora után Tari Tibor ismertette a veszprémi diáksport idei kiemelkedő eredményeit, hangsúlyozva, hogy soha ilyen sikeres évet nem zártak sportoló diákjaink. Soha ilyen nagy számban nem nyertek diákolimpiai bajnoki címeket és dobogós helyezéseket veszprémi diákok. 1. helyezést 31 versenyszámban, 2. helyezést 20 versenyszámban, 3. helyezést pedig 19 versenyszámban értek el, a dobogós helyezett veszprémi diákok száma összesen 178 fő volt.

 

Országos diákolimpiai bajnokok

Kilián Dániel - atlétika, 1500 m (Vetési Albert Gimnázium, edző: Tóthné Stupián Anikó, testnevelő: Vesztergom János)
Tóth Áron - atlétika, 3000 m, mezei futás (Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, edző: Tóthné Stupián Anikó, testnevelő: Engel Angyal Zsolt)
Szalai Benjamin - atlétika, 3000 m, 1500 m (Vetési Albert Gimnázium, Edző: Tóthné Stupián Anikó, testnevelő: Vesztergom János)
Gönczöl Máté - atlétika, 110 m gát (Vetési Albert Gimnázium, edző: Kungl József, testnevelő: Vesztergom János)
Pásztor Bence - atlétika, kalapácsvetés (Padányi Bíró Márton Katolikus Gimnázium kalapácsvetés, edző: Zentai Tibor, testnevelő: Szabó András)
Kéri Bianka - atlétika, 400m, 800 m (Vetési Albert Gimnázium, edző: Tóthné Stupián Anikó, testnevelő: Vesztergomné Nagy Rita)
Fertig Fruzsina - atlétika, kalapácsvetés (Közgazdasági Szakkozépiskola, edző: Zentai Tibor, testnevelő: Kavalecz Gábor)
Bácskay Zsófia Matild - atlétika, súlylökés (H. Botev Általános Iskola, edző: Bácskay Béla, testnevelő: Papréti Emese)
Loránd Lilla - atlétika, 400 m (Vetési Albert Gimnázium, edző: Tóthné Stupián Anikó, testnevelő: Imreh Lászlóné)
A Vetési Albert Gimnázium 4x100 m, 4x400 m és 4x800 m leány futóváltója: Loránd Lilla, Nagy Cecília, Hudi Enikő, Kéri Bianka, Bábán Berta (edző: Tóthné Stupián Anikó, Bábán Ferenc, testnevelő: Vesztergomné Nagy Rita, Imreh Lászlóné)
A Vetési Albert Gimnázium V. kcs-os leány mezei futóváltója: Sőrés Anna, Szedlák Kata, Hudi Enikő, Kéri Bianka, Bábán Berta (edző: Tóthné Stupián Anikó, Koós Hutás László, testnevelő: Vesztergomné Nagy Rita, Imreh Lászlóné, Szász Péter)
A Vetési Albert Gimnázium 4x1500 m és 4x400 m fiú futóváltója: Bakay Ferenc, Kilián Dániel, Kovács Marcell, Szalai Benjamin (edző: Tóthné Stupián Anikó, testnevelő: Vesztergom János)
A Vetési Albert Gimnázium V-VI. kcs-os fiú „B” kat. tornacsapata: Nemes Gergely, Gabnai Sándor Gergely, Kiss Levente, Kovács Miklós, Bálint Kristóf, Szabolcsi Dávid (testnevelő: Vesztergom János)
Az Ipari SZKI és Gimnázium V. kcs-os fiú kézilabda csapata: Ádám Patrik, Albert-Tóth László, Bocskay Bence, Csiki Barnabás Bence, Domonkos Norbert, Gyene Norbert, Kovács Bence, Kozma Máté, Kusicza Márk, Palumbéli Máté, Újhelyi-Kiss Dániel, Vizes Patrik (testnevelő tanár: Kobán László)

Tóth István és Petrik Kati énekesek produkciója után a Szabadidő, Diák és Tömegsport Alapítvány díjainak átadása következett. Azokat a sportokat ismerték el, akik a szakszövetségek által rendezett országos diákolimpiákon első helyezést értek el.

A szakszövetségek által rendezett diákolimpiák országos bajnokai

Mérő Dominika - tájfutás (Simonyi Zsigmond Általános Iskola, edző: Hites Viktor)
Szentmártoni Flóra - sportmászás (Ipari SZKI és Gimnázium, edző: Strommer László)
Horváth Marcell - tájfutás (Táncsics Mihály SZKI, edző: Kovács Zoltán)
Windischmann Bence - cselgáncs (Dózsa György Általános Iskola, edző: Károlyi Gábor, Takács Attila)
Dobos Karolina - gumiasztal (Dózsa György Általános Iskola, edző: Kovács Tamás)
Papp Anna - gumiasztal (Kossuth Lajos Általános Iskola, edző: Kovács Tamás)
Kuti Balázs - íjászat (Kossuth Lajos Általános Iskola, edző: Kuti Géza)
A Lovassy gimnázium leány tőrvívó csapata: Lovas Réka, Pulai Zsófia, Tóth Zsuzsa (edző: Kocsis Miklós)
A Padányi Bíró Márton Gimnázium leány kardvívó csapata: Hegedűs Boglárka, Hegedűs Ágnes, Selmeczi Róza (edző: Kocsis Miklós)
A Báthory István Általános Iskola III. kcs-os petanque csapata: Babai Gábor, Kopasz Zoltán, Takács Hunor (edző: Diernyovszky János)
A H. Botev Általános Iskola III. kcs-os petanque csapata: Kiss Luca Borbála, Győri Enikő, Róka Sára Rebeka (edző: Diernyovszky János)

A diákolimpiai bajnokok díjazása után a diáksport területén nyújtott kiemelkedő testnevelőket, edzőket jutalmazták. A testnevelők közül Vetési Albert Gimnáziumból Imreh Lászlóné, Vesztergomné Nagy Rita, Szász Péter, Vesztergom János, az Ipari SZKI és Gimnáziumból Engel Angyal Zsolt, Kobán László, a Lovassy László Gimnáziumból Molnárné Bácskai Rita, Sipőcz Zoltán, a H. Botev Általános Iskolából Papréti Emese vehetett át díjat. Edzőként a VEDAC atléta edzői, Tóthné Stupián Anikó, Zentai Tibor, Kungl József, Bábán Ferenc és a Continent Company SE edzője, Bácskay Béla munkáját ismerték el.

A diáksport sikereinek díjazása után a Hajráveszprém.hu által megalapított közönségdíjak átadása következett. Olvasóink szavazata alapján 2011. év veszprémi sportpillanatának első helyezettje az MKB Veszprém KC Pick Szeged elleni győzelme és bajnokavatója lett. A második helyen a VEDAC kalapácsvetőjének, Pásztor Bencének a Veszprémben dobott világcsúcsa lett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a VESC férfi kosárlabdacsapata állhatott fel a Pápa elleni megyei rangadó megnyerésével. A szerencsés szavazók belépőt nyertek a Betekints Hotel új wellness részlegébe, valamint a balatonfüredi bobpályára.

A legemlékezetesebb pillanatokat fotók kivetítésével is felelevenítették a szervezők, miközben kiszólították mind a 12 jelölt képviselőit, akik egy-egy oklevelet vehettek át. A VESC Röplabda Szakosztálya, a Veszprémi Röplabda Club, a Veszprémi Judo SE, a Veszprémi Dózsa SC, a Veszprém Barabás KC, a Veszprémi Taekwon-do Klub, az 1. Futsal Club Veszprém, a VESC Lizards és a Veszprém FC képviselőjét is szólították a színpadra.

A folytatásban három sportember vehetett át Veszprém Város Sportjáért-díjat. Hartig Judit, az Építők Természetbarát Sportegyesület túravezetője, a helyi természetbarát szövetség elnöke, Horváth Péter, a Veszprémi Torna Club ügyvezető elnöke és edzője, valamint File István, a Szivárvány Integrált Sportegyesület úszóedzője.

Több utánpótlás korú sportoló is kimagasló sportteljesítményt nyújtott 2011-ben, amit Porga Gyula polgármester különdíjjal jutalmazott. A Veszprémi Dózsa SC birkózója, Németh Zsanett megszerezte a veszprémi birkózósport és a magyar női birkózás első világbajnoki címét. A VEDAC kalapácsvetője, Pásztor Bence ifjúsági világbajnok lett kalapácsvetésben, és tízéves korosztályos világcsúcsot döntött meg. A Veszprém FC labdarúgója, Novothny Soma a veszprémi felnőtt csapat és a korosztályos válogatott meghatározó tagja lett, és több nyugat-európai labdarúgó klub is felfigyelt a teljesítményére.

Az ünnepség utolsó blokkjában a felnőtt sportolók kimagasló eredményeit ismerték el. Női és férfi egyéniben a VEDAC olimpiai szintet teljesítő atlétái bizonyultak a legjobbnak, csapatban pedig az MKB Veszprém KC vihette haza az első helyért járó serleget. A díjazottakat beltéri tűzijátékkal köszöntötték.

Veszprém Város Legjobb Sportolói

Női egyéni
1. Orbán Éva - atlétika (VEDAC, edző: Zentai Tibor, Dan Lange)
2. Forgács Anita - tánc (Golding TáncSport Egyesület, edző: Podolskaya Viktória)
3. Bécsi Nikolett - taekwondo (Veszprémi Taekwon-do SE, edző: Vajky László)

Férfi egyéni
1. Kovács Tamás - atlétika (VEDAC, edző: Szemán János)
2. Minczér Albert - atlétika (VEDAC, edző: Tóthné Stupián Anikó)
3. Gulyás Gergő - úszó (Veszprémi Szivárvány Integrált Sportegyesület, edző: File István)

Csapat
1. MKB Veszprém KC - férfi kézilabda (edző: Mocsai Lajos, csapatkapitány: Perez Carlos)
2. Veszprém Barabás KC - női kézilabda (edző: Gyurka János, csapatkapitány: Bulath Anita)
3. Veszprémi Egyetemi SC - női röplabda (edző: Katona Péter, csapatkapitány: Kovács Anikó)

A hivatalos program zárásaként Mosonyi József műsorvezető gratulált a szervezők és a városvezetés nevében a legjobbaknak, majd Némedi Lajos alpolgármester pohárköszöntőjét követően, egy állófogadás keretében beszélhették át a résztvevők az elmúlt év élményeit, tapasztalatait és a következő évek terveit.

1

Képgaléria