Megszöktek a gyíkok

A bajaiak otthonából is elhozta a bajnoki pontokat floorball csapatunk, így meglógott a többiek elől a tabella élén.

A második helyezett Bajai Darazsak otthonában eddig még sosem tudtak nyerni a gyíkok, de ennek ellenére is a mérkőzés esélyeseinek számítottak az eddigi 5 mérkőzés eredményei alapján. Az ellenfél kettőzött, vagy inkább háromszorozott erővel készült az összecsapásra, az első fordulóban Veszprémben elszenvedett kiütéses vereség miatt.

Ahogy az várható volt, ezúttal nyoma sem volt a szeptemberi nyitómérkőzésen tapasztalt megilletődöttségnek bajai részről. Erősen visszahúzódva álltak fel, de a térfelet átlépő veszprémi támadások ellen már kőkeményen léptek fel. A VESC játékosainál volt többet a labda, de kezdetben nem találták a fogást a fegyelmezett bajai védelmen, így az első kaput veszélyeztető akciók a főleg felívelésekből induló gyors bajai ellentámadásokból születtek. A hatodik percben aztán sikerült megszerezni a vezetést, Tölgyesi kapott indítást a jobb szélen, majd egy csel után kilőtte a hosszú felső sarkot (0-1).

A bekapott gól még jobban felpaprikázta a hazaiakat, időnként kijöttek letámadásra is, de ilyenkor általában rögtön ki is nyíltak hátul. Ennek következtében a gyíkok támadásaiból is egyre másra alakultak ki a sorra kihagyott veszélyes helyzetek, de a hazaiakat sem kellett félteni, egy kontra után pld Ádám Zs. lövésénél a kapuvas is a bakonyiakkal volt. A harmad végére aztán az egész pályás vendég letámadás és mezőnyfölény végre gólok tekintetében is mutatkozni kezdett. A 18. percben Cseh szerzett labdát a védőktől az ellenfél kapuja mögött, majd a kaput megkerülve villámgyorsan a hálóba kanyarította a játékszert (0-2). A 20. percben Török és Tölgyesi szereztek együttes erővel labdát a bajai háló előtt, amit utóbbi a kivetődő kapus mellett végül a hálóba kotort (0-3).

 

A megnyugtató előny sajnos túlzottan lenyugtatta a csapatot, mert a második játékrészt sikerült egy könnyelműen elcselezett labda után bekapott kijátszott góllal kezdeni (1-3). Látszólag a bajt tetézte, hogy a - meg nem nevezett – veszprémi játékos a saját maga által generált gól láttán, „örömében” még az ütőjét is elhajította, így a következő 2 perc történéseit a zsűri asztal mellől követhette figyelemmel. Azért csak látszólag, mert a hazaiak nem igazán tudtak mit kezdeni az előnnyel, és állandóan elveszítették a labdát. Olyannyira nem ment nekik az emberelőnyös játék, hogy a 2 perc alatt kb. 5 db száz százalékos veszprémi helyzet maradt ki… Két esetben az egyedül kilépő bakonyi csatár ellen erősen büntetőgyanús szerelést is bemutattak a darazsak, de a síp néma maradt.

Sajnos a 9. percben egy gólosra olvadt a veszprémi előny miután a Duna-partiak egy veszprémi labdavesztést kihasználva megint lőttek egy - az első góljukra igencsak hasonlító -üres kapuig játszott gólt. Hatalmas iramban folytatódott a mérkőzés, mindkét oldalon gyors támadások futottak, és futószalagon érkeztek kimaradt helyzetek. Egy hatalmas bajai bomba a felső lécről vágódott Kanczler kapus mögé a gólvonalra, onnan pedig kifelé, míg a másik oldalon Kolossváry tesztelte a kapuvasat az üresen tátongó kapu ejtőhálója helyett. Nem sokkal később Sütöri is lőhetett volna egy üres kapus gólt, de kivárt egy ütemet, így a már addig is számtalan bravúrt bemutató párduc mozgású veterán bajai hálóőr át tudott vetődni a lövésre.

A 19. percben végül egy elhamarkodott bajai roham után a gólfelelős Tölgyesi-Balogh duó játszotta nullára a fellazult bajai védelmet, majd közvetlenül a harmad végét jelző sípszó előtt a 100. bajnoki mérkőzését ünneplő Török koronázta meg egy „ultraheroikus csodagóllal” a centenáriumi mérkőzést: előbb három bajai játékoson játszotta át magát, majd a kicsúszó kapus mellett a kissé hosszan megtolt labdát vetődve, „a levegőben úszva” tette be a bajai hálóba, visszaállítva a 3-gólos megnyugtató előnyt (2-5). A gól után hátralévő 1 másodpercben már nem történhetett sok esemény.

Az utolsó harmadban folytatódott a nagy iram, de már a 3. percben növelte előnyét a Veszprém. Sütöri szerzett labdát a hazai térfélen, gyors indítását Tóth azonnal a jobb oldalon érkező Cseh elé játszotta, aki az üres kapuba helyezett (2-6). A mintaszerű gól után továbbra is a vendégek játéka dominált, több kimaradt Lizards helyzetet követően a 7. percben ismét a Balogh-Tölgyesi duó volt eredményes (2-7). Végleg eldőlni látszott a mérkőzés, a gyíkok fejben talán hátra is dőltek, a darazsak viszont nem így gondolták, mert a harmad felénél egy időkérés után hatalmas hajrába kezdtek.

A 14. percben a kapu előtt nem kellő határozottsággal fogott Csordás lőtt fordulatból laposan a vendég hálóba, majd ugyanő szerzett egy enyhén megpattanó lövésből, két-kapuvasas csilingelő gólt a 16. percben. A hazaiak szinte tomboltak, de már csak 4 perc volt vissza három gól ledolgozására. Kétszer még sikerült eltalálniuk a kapuvasat, de a védekezéssel ekkor már nem törődtek, így borítékolható volt, hogy a veszprémi ellentámadásokból gólt fognak kapni. A felbolydult darázsfészket az utolsó percben Kolossváry passza után Kiss Z. lövése csendesítette el végleg (4-8).

Egy jó iramú, rangadóhoz méltó mérkőzésen egy kemény és harcos csapatot sikerült legyőzni, akik az utolsó pillanatig nem adták fel. Elmondható, hogy „lehetett volna” akár sokkal szorosabb eredmény, sőt bajai győzelem is, de éppenséggel „lehetett volna” sokkal nagyobb arányú is a Veszprémi siker. A gyíkok győzelme összességében a játék képe, és a helyzetek száma alapján is megérdemelt.

Újabb sikerükkel 6 forduló után 12 ponttal, továbbra is veretlenül állnak a másodosztály élén a hüllők, és mivel az üldözők közül a Paks is kikapott, már 5 pontos előnnyel vezetnek a második helyezett bajaiak előtt.

Bajai Darazsak – VESC Lizards 4-8 (0-3, 2-2, 2-3)

Veszprém: Kanczler (kapus) Csomor (kapus) – Balogh (2+0), Cseh (2+0), Dallos (C), Fergelt, Kis Sz., Kiss Z.(1+0), Knór, Kolossváry(0+1), Kuti, Sütöri, Tóth(0+1), Tölgyesi (2+2), Török (1+1);
Edző: Kovács Tamás