A magyar röplabda jövője a tét

Koncepcionális kérdésekről, az utánpótlás helyzetéről, az edzőképzésről is szó esett a vasárnapi fórumon.

Nagy Kornél, a Magyar Röplabda Szövetség munkatársa és Elsik István, a versenybizottság elnöke kezdeményezte a fórum összehívását, az országot járva ezúttal a veszprémi szakemberek véleményére voltak kíváncsiak. Nagy Kornél kihangsúlyozta, hogy személyes kezdeményezésről van szó, és a résztvevőktől konstruktív javaslatokat várnak.

- Egy állandó versenykiírás létrehozásában gondolkodunk, 5-10 éves távlatban, ami előre tervezhető az egyesületek számára. Koncepciót akarunk képezni a magyar röplabdában, amihez szeretnénk összegyűjteni az ötleteket – mondta Elsik István.

Fehér Tibor, a szövetség Utánpótlás és Ifjúsági Bizottságának veszprémi kötődésű elnöke elmondta, hogy nincs pénz a magyar röplabdában, nincs koncepció az utánpótlás nevelésben, ezért arra törekszik, hogy felkutassa országszerte a szakembereket, és közben egy új versenyrendszer kidolgozásán is munkálkodik.

- Egy olyan pontszámításos rendszert szeretnék, melynek alapja a kupákon való részvétel lenne, és a résztvevőket pénzdíjazással motiválnánk. A kupák megrendezéséhez egy akkreditációs eljáráson is át kell esni, és a szervezőket bizonyos reklámtevékenységre is köteleznénk, aminek segítségével országos méretű szponzorációt lehetne létrehozni – érvelt Fehér Tibor.

Bácskai Sándor, a Veszprémi Egyetemi SC ügyvezető elnöke szerint a szövetségben operatív emberekre lenne szükség, és le kell nyúlni egészen a diáksportig, az iskolákig.

- Létre kell hozni egy Diáksport Bizottságot, aminek segítségével fel kell élénkíteni az amatőr röplabdát. Az edzőképzés rendszere is fejlesztésre szorul, sok jószándékú, de képzetlen edző dolgozik ma a magyar röplabdában, amin a továbbképzési rendszer kialakításával lehetne javítani – mondta Bácskai Sándor.

A fórumon szerzett tapasztalatok segítségével egy tanulmány és konkrét javaslatcsomag készül, ami hamarosan a szövetség elnökségének asztalára kerül. Ezzel náluk lesz a labda, hogy meghallgatásra találnak-e a röplabdasport aktíváinak kezdeményezései, az a jövő zenéje.