Elszalasztott esély

Kétszettes előnyt engedtek ki a kezükből a veszprémi röplabdás lányok, és vereséget szenvedtek Kaposváron.

Összeszedett, tudatos, pontos játékkal kezdett a vendég Veszprém. A somogyiak csapatszerkezete és mezőnymunkája nem működött megfelelően, ezért hamar jelentős hátrányba kerültek (3:10). Feladót cserélt Mészáros Péter, a Kaposvár edzője, majd időt kért (6:12). Kiválóan működtek a feladó-ütő kapcsolatok a bakonyiaknál, Bodnár Rita hajszálpontos labdákkal hozta remek helyzetbe társait, akik szintén jó formát mutattak, s keveset hibáztak (8:16). Jó nyitásfogadások és meglepő pontatlanságok váltották egymást a VESC-nél, s részben ezt is kihasználva elkezdett zárkózni a Kaposvár (13:19). A hajrában megint beleerősítettek a látogatók. A somogyiak ebben az időszakban leginkább mezőnyben maradtak el megszokott magas színvonalú produkciójuktól. A vendégek a legvégén is benyeltek néhány nyitást, de jelentős előnyük kitartott a lefújásig (20:25, 0:1).

A második periódust is remek szervákkal kezdték a veszprémiek, a rossz nyitásfogadások miatt Mészáros Péter hamar kikérte első idejét (1:5). Az első technikai szünetben már hattal vezettek a látogatók, de a pihenő után szétesővé, pontatlanná vált a játékuk, ez pedig a kaposváriak remekül kihasználták. Oláh János időt kért (8:9), mert a hazaiak átvették a kezdeményezést. Kisvártatva egyenlített a Kaposvár (12:12). Az elsőszámú pontfelelős ezúttal nem Rák Rebeka, hanem Czmerk Zsuzsanna volt, aki ezúttal alig hibázott. Megfogott néhány ejtést, majd sikeres ellentámadást vezetett a Veszprém, így meglépett két ponttal (18:20), de a házigazda hamar egyenlített (20:20). Rendkívül izgalmas volt a végjáték, a kaposváriak két szervát is elrontottak, Kovács Anikó sokadik látványos blokkja után Mészáros Péter megint időt kért. A rövid pihenő után a bakonyiak csapatkapitánya ismét sáncolt, fiatal centertársa, Jezerniczky Tímea pedig ászértékűt nyitott, ezzel nyert a VESC (21:25, 0:2).

Eleinte vezetett a Kaposvár (3:2), de lendületes, pontos röplabdával, jó összpontosítással fordított és elhúzott a Veszprém (3:7). Ekkor varázsütésre feltámadt a házigazda, s látványos és eredményes mezőnymunkájára alapozva egyenlített (7:7). Huzamosabb ideig csökkentette hibái számát a Kaposvár, és el is lépett néhány ponttal (15:12). Látványos, kombinatív, sallangmentes játékot nyújtott a házigazda, de a VESC remekül küzdött, és egyenlített (16:16). A bakonyiak két pontatlansága után megint a somogyiak vezettek (19:17). A hajrában Horváth Petra blokkja és Kondor Tímea ászértékű nyitása után biztossá vált a Kaposvár játszmagyőzelme, a harmadik szett utolsó megmozdulása Horváth Petra nevéhez fűződik (25:19, 1:2).

A játszmavesztés nem fogta meg a veszprémieket, hiszen a negyedik etapban kiválóan kezdtek. Jezerniczki Tímea négy pontot szerzett, ebből kettő ásznyitás volt, Földesi Nóra háromszor volt eredményes, ezért Mészáros Péter időt kért (4:12). Rák Rebeka feltámadt, az ő vezérletével gyorsan felzárkózott a házigazda. Oláh János nem várta meg a második technikait, időt kért (13:15). A pihenő után megint négy volt közte (14:18), de a folytatásban belassult a VESC, és Rák Rebeka, valamint Kondor Tímea pontjaival egyenlített a Kaposvár (19:19)! Egy időkérés itt, egy ott, majd Rák bombájával átvette a vezetést a házigazda (21:20). A végjáték újra a hazaiaknak sikerült jól (24:21). Hosszú labdamenet után Pintér Eszter ütésével feljött a Veszprém, de Rák Rebeka magabiztos támadásával összesítésben egyenlített a Kaposvár (25:23, 2:2).

Szelle Dóra duplájával a VESC szerzett vezetést a döntőjátszmában, aztán Rák Rebeka szépített, Kondor Gabriella egyenlített, Czmerk Zsuzsanna pedig előnyhöz juttatta a Kaposvárt (3:2). Oláh edző időt kért (5:2), mert rendkívül okos, taktikus megoldásokkal növelte előnyét a házigazda somogyi csapat. A térfélcserénél már eldőlt a szett, illetve a meccs sorsa (8:3), bár a veszprémiek elszántan küzdöttek. A Kondor nővérek fontos pontjaival haladt a győzelem felé a házigazda, de Kovács Anikó blokkja után a közelmúltban három 3:2-es meccset vesztő somogyiak trénere, az óvatos Mészáros Péter időt kért (10:7). Együttese a legvégén ismét remekelt, így 0:2-ről fordítva 3:2-re győzött a jól kezdő, aztán lassan, de fokozatosan lankadó, csere nélkül játszó Veszprém ellen.

mérkőzéstükör

Mészáros Péter: – Amikor a játékra koncentráltunk, akkor ment is a dolog...
Oláh János: – A negyedik szettben jobb koncentrációval, hatékonyabb játékkal megnyerhettük volna a mérkőzést, az ötödik játszmában erre már nem volt esélyünk.

BITT-Kaposvári NRC – Veszprémi Egyetemi SC 3:2 (–20, –21, 19, 23, 11)

Kaposvár, 50 néző. Játékvezetők: Mezei, Éva T.

Kaposvár: Ihász, Kondor T. 12, Kondor G. 12, Czmerk 19, Rák 26, Horváth P. 9. Csere: Kiss A. (liberó), Horváth Zs. 2. Edző: Mészáros Péter

Veszprém: Bodnár R. 1, Kovács A. 18, Pintér E. 9, Szelle 10, Földesi 23, Jezerniczki 20. Edző: Oláh János